Sök
Test - Panasonic TX-42GT20E

Test - Panasonic TX-42GT20E

Prisvärd 3D-upplevelse

2010-12-08

Vi testar Panasonic TX-42GT20E tillsammans med BD-spelaren DMP-BDT 100 på temat 3D. Tv:n har stora bildjusteringsmöjligheter och en bild som kan bli bra, men saknar lyster när så krävs.

TX-42GT20E-betyg

 

För att vara en plasma-tv är bilden ljusstark. I ett lite mer nedsläckt rum förväntade jag mig lite djupare svärta än vad som är fallet. Det lite blaskiga intrycket med något gulaktiga färger (låg färgtemperatur) går dock delvis att justera bort. Det finns stora justeringsmöjligheter av bilden. Rött, grönt och blått går att justera var för sig både i högdagrar och i skuggor. Man kan välja flera olika gammakurvor.
Om man utgår ifrån thx-läget så blir nyanserna bra även i svärtan, som dock inte är alldeles svart och den där riktiga lystern som behövs i vissa bilder går inte att få.  Just på den punkten är led-apparater bättre.

Inga artefakter
Som så många andra plasma-apparater så har denna begåvats med 600 Hz. Jag ska inte fördjupa mig närmare i det, utan bara konstatera att det inte utan vidare kan jämföras med exempelvis de 100 Hz som brukar anges för lcd-apparater. Bilden har inga regnbågseffekter, artefakter eller andra fula bildövergångseffekter. Dock har jag någon gång emellanåt märkt en viss ryckighet, men den är lätt att bortse ifrån.

Utmärkt 3D
Den största upplevelsen är naturligtvis att se 3D-material. Vi, en grupp på tre personer, har sett på tecknad film (Blu-ray) och en demo av Avatar via usb. Effekten är alldeles utmärkt, utan skuggkonturer och liknande. Glasögonen har vissa justeringsmöjligheter för olika huvuden, men är klumpigare än dem jag sett från konkurrenterna. Framför allt hamnar de en bra bit från ansiktet.

Det går att koppla in det mesta som är vanligt idag - två scart, fyra hdmi och två usb plus ett uttag för sd-kort - för att nämna något. De vanligaste formaten stöds, men jag lyckades inte visa filer filmade med min digitalkamera, utan att koppla kameran direkt till tvn. Som vanligt följer det inte med några kablar.

TX-42GT20E-glasses

Skicklig på bildspel
Som framgått har jag testat med usb-minne - inte bara film, utan även bilder. Det finns ovanligt många valmöjligheter för bildspel.
Det går att koppla ihop enheter över ett lokalt nätverk, trådlöst eller inte. Det kräver dock dlna-kompatibel utrustning, vilket jag inte kunnat testa. Däremot går det alldeles utmärkt att komma åt en del material på internet via Viera Cast. Det innebär bland annat YouTube, Skype och Twitter. Det kan nämnas att filmer på YouTube blir i bredformat vare sig de har det eller inte när man skalar upp bilden till full storlek - alltså ofta förvrängd bild. De här olika valen görs enkelt via knappen Viera Tools.

Fjärrkontrollen är inte den allra elegantaste, men väldigt tydlig med stora vita siffror på svart botten. Den fungerar alldeles utmärkt till att även sköta BD-spelaren, så länge den klarar Panasonic Q-link. BD-spelarens fjärrkontroll är lite mindre men för övrigt snarlik den till tvn.

TX-42GT20E-remote

Långsam uppstart
BD-spelaren, ja. Om den kan konstateras att även den klarar diverse uppkopplingar via usb och nätverk, något som ju blir allt vanligare. Jag har av naturliga skäl inte kunnat jämföra den mot andra liknande produkter, men har absolut ingenting att anmärka på bildkvaliteten. Uppstarten är dock inte den snabbaste. Det tar cirka 13 sekunder tills man kan göra 3D-val och ytterligare drygt 20 sekunder innan uppspelning.

Sammanfattning – ett framtidssäkert val?
Med tanke på att priset på tv:n nu är nere på runt 10 000 kronor så kan den verkligen rekommenderas för dem som vill ha en 3D-tv. Då blir även den testade BD-spelaren ett naturligt val. Utvecklingen går dock fort och det finns onekligen konkurrenter, så läget kan förändra sig snabbt - och kommer 3D att finnas kvar och i så fall i vilken form?

Så gjorde vi
Tvn, som är av typen plasma, och BD-spelaren är testade i vanlig hemmiljö, främst med Comhems tv-utbud och 3D-material.
Betygsättning avser endast Panasonic TX-42GT20E.

Av Roy Jägestedt