Sök
Sony KP-44PX3U

Sony KP-44PX3U

Rejäl vardagsrumskompis

2005-05-19

Äkta storbilds-tv baserat på CRT-teknik är ovanligt, men Sony visar här att man kan få en ytterst kompetent sådan till ett mycket bra pris.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 “Sheer value for money”
Home Cinema Choice 4/5 “Worth auditioning”
Home Cinema 4/5 “Cheap and cheerful”

Vad tycker testarna?

Testarna är till en början skeptiska mot en storbilds-tv som baseras på CRT-teknik, men ändrar sig snabbt. Sony KP-44PX3U har flera fördelar som talar för sig, bland annat den totala frånvaron av artefakter och andra digitala irritationsmoment. Dock uppträder en del ljusa linjer i bilden som kan uppfattas som störande, men överhuvudtaget är bilden mycket bra. Den är i och för sig något ljus, men testarna påpekar att om man tittar i ett relativt mörkt rum så minimeras problemet. Testarna anser att TV:n är mycket prisvärd och definitivt värd att rekommendera.

What Video

“Sheer value for money”

What Video menar att CRT-tekniken ohjälpligt har hamnat något på efterkälken bakom nya tekniker som LCD, DLP och plasma. Här har dock Sony valt att satsa på den gamla beprövade CRT-tekniken, och lyckats riktigt bra. TV:n kräver en hel del utrymme, men har en snygg design som passar bra i ett rejält vardagsrum. En del anslutnings-möjligheter såsom DVI, PC och ingångar för komponentvideo saknas, vilket är synd. Produkten är enkel att använda, mycket tack vare en väldesignad fjärrkontroll och snygga menyer. Vad gäller bilden når Sony KP-44PX3U inte lika långt som sina mer förfinade släktingar, men efter ett tag blir det uppenbart att andra fördelar finns. Exempelvis är bilden föredömligt naturtrogen samtidigt som svarta fält återges med djup och detaljrikedom. Det är två saker som ger upphov till minustecken, och det är avsaknad av ingångar för progressive scan samt ljusa ränder över skärmen. Produkten är i allt väsentligt mycket prisvärd.

Källa: What Video, okt 2004
Home Cinema Choice, okt 2004
Home Cinema, apr 2004

Home Cinema Choice

“Worth auditioning”

Home Cinema Choice anser att det som framförallt gör att man bör överväga Sony KP-44PX3U är priset. För att vara en ordentlig storbilds-tv är den mycket billig. Dock tar den ordentligt med plats, vilket man bör ha i åtanke innan ett köp. Installationen går snabbt och smärtfritt tack vare det automatiska installationssystemet. Vid första anblicken imponerar inte bilden, resultaten är en aning bleka jämfört med den teknik man är van vid. Dock växer TV:n vid flitigt användande, man uppskattar avsaknaden av artefakter och det finns inte minsta spår av eftersläpningar vid snabba rörelser i bilden. Mörka fält får ett djup som kompenserar för den blekhet som andra färger har. Helst bör skärmen användas i ett halvmörkt rum för att få ut bästa prestanda. En nackdel är de ljusa ränder som uppstår, speciellt vid användning av analoga bilder menar HCC.

Home Cinema

“Cheap and cheerful”

Home Cinema påpekar att CRT-tekniken vid en första anblick kan verka föråldrad, men om den förvaltas på ett bra sätt så blir resultatet riktigt, riktigt bra. Något som särskilt talar för Sonys storbilds-tv är frånvaron av artefakter och liknande digitala irritationsmoment. Jämfört med sina elegantare konkurrenter så framstår den dock som relativt stor och otymplig. Bilden är inte alls dålig utan snarare begåvad med en överraskande god kontrast och djup. Ljusstyrkan imponerar inte, men tittar man i ett relativt mörkt rum så minimeras problemet enkelt. De stora högtalarna ger ett ordentligt ljud som har såväl djup som respektingivande pondus enligt testaren.

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Sony KP-44PX3U är en 44-tums CRT-TV som visar bilder i 16:9-format. 14:9 och 4:3-lägen finns också, tillsammans med Smart- och Wideläge. Produkten är utrustad med Advanced Digital Motion och Digital Plus. Övriga funktioner är Dolby Virtual, RGB-centrering, BBE-ljud och Smartlink. Inställningar för att reducera brus, ställa in färger och ljud. Befintliga anslutningar är tre scart (två RGB, en S-video), in- och utgång för stereoljud, ingång för kompositvideo och S-video samt uttag för hörlurar. Dimensionerna är 108(b)x117(h)x53(d) cm och vikten är 55 kg.

Modell: Sony KP-44PX3U