Sök
Sony KLV-L32M1

Sony KLV-L32M1

Bra bild till bra pris

2005-03-07

KLV-L32M1 är resultatet av Sonys nedbantning av sin tidigare modell KDL-32MRX1, vilket resulterat i en produkt med minst lika bra bild men till bara halva priset.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 ”Picture quality is outstanding”
Video 4/5 ”Sony bietet viel Brillanz”
What Video 66/100 ”Famed flatscreen technology at a bargain price”

Vad tycker testarna?

Sony KLV-L32M1 är väldigt lik den dubbelt så dyra modellen KDL-32MRX1 men för att få ned priset har tillverkaren skalat bort en del. Testarna har inga invändningar mot detta förutom att att HDMI- eller en DVI-anslutning borde ha funnits. Det hade gjort produkten till ett mer säkert köp för framtiden. Men å andra sidan gläds man åt att det är samma bildbehandlingsteknik som i den dyrare modellen. Detta gör att man räddar lite av framtiden då det är möjligt att njuta av progressiv HDTV tack vare hög upplösning och komponentingång. Bilden får mycket bra betyg av alla. Dock så anmärker alla på kontrastförhållandet som är lite lågt. Samtidigt anser de att det inte är något större problem eftersom problemen kan minimeras via lite manuella inställningar.

Home Cinema Choice

”Picture quality is outstanding”

Sony-KLV-L32M1-silver-front

Home Cinema Choice vet inte hur man bäst skall beskriva utseendet hos Sony KLV-L32M1. Den plastiga finishen med de kurviga kanterna och färgen i två toner ger ett funkigt utseende som inte liknar tidigare stilfulla kreationer från Sony. Tillverkaren må ha dragit ner på vissa funktioner från storebror KDL-32MRX1 såsom digital TV-mottagare, Pc-anslutning och minneskortsläsare till förmån för priset, men bildbehandlingen är baserade på samma teknik, nämligen Wega Engine. Anslutningarna är nedbantade och digital bildingång saknas, men man kommer långt med tre Scart-anslutningar och komponentingång anser testaren. Upplösningen är hög och HDTV klaras av. KLV-L32M1 presterar en riktig bra bild, skriver testaren, som imponeras främst av färgerna som är riktigt bra. Detaljer och skärpa är på topp utan att det ger bilden ett pixligt utseende. Testaren gillar hur bilden anpassar sig beroende på insignalen för att dra nytta av olika formats styrkor. Den enda svagheten ligger i den begränsade kontrasten som påverkar svärtan i rutan, den är inte dålig men kunde ha varit bättre. Klarar man sig utan de saknade anslutningarna är detta ett mycket bra val av LCD-TV enligt testaren.

Källa: Home Cinema Choice, januari 2005
Video, januari 2005
What Video, februari 2005

Video

”Sony bietet viel Brillanz”

Video har även testat Loewe Xelos SL32HD, Philips 32PF9976, Samsung LW-32A33W och Sharp LC-32GD1E. Philips skärm utses till testvinnare, Sony KLV-L32M1 hamnar på tredjeplatsen. Man anser att Sony har tillverkat en TV som enbart är utrustad med de nödvändigaste anslutningarna, det som saknas är framförallt digitala anslutningsmöjligheter. Det är därför en stor tröst att produkten spelar HDTV-material via komponenten utan några besvär. Användarvänligheten är mycket bra tack vare mycket enkla och logiska menyer samt den utmärkta fjärrkontrollen. Sony har en skärpa och ljusstyrka som slår övriga deltagare i testet. Bilden har också mycket låga brusnivåer men man tycker att den uppvisar alltför mycket linjeflimmer samt att vitområden sticker ut trots en låg kontrast. Ljudmässigt så återges tal mycket bra, men vid djupare toner saknas det lite kraft.

What Video

”Famed flatscreen technology at a bargain price”

Sony-KLV-L32M1-black-angle

What Video ser också likheten och skillnader mellan KLV-32M1 och storebror KDL-32MRX1. En av de få saker som testaren inte tycker att tillverkaren borde ha tagit bort är DVI-anslutningen. Det är en miss då många nyare DVD-spelare utnyttjar detta. Men detta är inget som bilden lider av. Med RGB-Scart är bilden väldigt naturlig och i klass med en bildrörs-TV. När man byter till HDTV-material via komponent så får man en färgåtergivning, klarhet och detalj i bilden som, enligt testaren, inte är av denna värld. Den enda kritik som riktas är mot kontrasten som ger upphov till gråaktighet i mörkare delar av bilden, vilket gör att lite av detaljerna går förlorade. Ljudet är väldetaljerat och även om de kan ha problem med höga basnivåer så är det mer än godkänt för dagligt TV-tittande. För den som är ute efter bra bild till bra pris och kan tänka sig strunta i digitala ingångar så är detta ett mycket bra val, enligt What Video.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Sony KLV-L32M1 är 32-tums LCD-TV i bredbildsformat. Upplösningen ligger på 1366x768 pixlar (WXGA). Bildskärmstekniken är Wega Engine. Ljusstyrkan är 500 cd/m?, betraktningsvinkeln är 170 grader horisontellt och vertikalt. Virtual Dolby och digital BBE-ljudbearbetning. De inbyggda högtalarna har en uteffekt på 2x10 W. TV:n klarar progressiv uppspelning och HDTV. Anslutningar som finns är bl.a. tre Scart (två RGB), S-video, komponentvideo, A/V-ingång samt ljudutgång i stereo. Levereras med väggmodul medan stativ för bordsplacering finns som tillbehör. Finns i silver och svart. Måtten är 110(D)x603,5(H)x835(B) mm och vikten 17,4 kg utan stativ.

Modell: Sony KLV-L32M1