Sök
Sony KLV-30MR1

Sony KLV-30MR1

Tuff burk i lyxförpackning

2003-10-17

Sony KLV-30MR1 är en LCD TV som väcker uppmärksamhet både för hög prestanda såväl som extrem design, men testarna menar att det också finns detaljer att slipa på.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild “Bild av mycket hög klass”
Home Cinema Choice ”This Sony can’t be beat”
What Video “Performance is disappointing”

Vad tycker testarna?

Det gemensamma är att testarna förundras över designen på Sony KLV-30MR1. Testkällorna är däremot oeniga om kvaliteten på övriga bitar. Användarvänlighet och bildkvalitet får överlag bra omdömen men en testare klagar på surr från fläkten. Enligt testarna krävs det en bra bildkälla för att inte bilden ska bli brusig. Sony KLV-30MR1 bedöms som ljusstark och rik på färger men det finns vissa problem med kontrasten då svärtan blir lidande i vissa lägen.

Ljud & Bild

“Bild av mycket hög klass”

Ljud & Bild testar tre TV-skärmar med flytkristallsteknik. Förutom KLV-30MR1 även Philips 30PF9975 och Samsung LW32A23W. Testaren uppskattar designen på Sonys TV med en glasskiva framför skärm och högtalare vilket ger en elegant finish. Den externa lådan är mycket användbar vid inkoppling av externa enheter men förstör också lite av den estetiska glansen. Testaren uppskattar finessen att lådan har inbyggd kortläsare men användbarheten försvinner då den enbart kan läsa Memorystick. Testaren anmärker på den högljudda fläkten i KVL-30MR1. Bildmässigt ger KLV-30MR1 bild av hög klass, men Philips TV var lite vassare.

Källa: Ljud & Bild, nr 9 2003
Home Cinema Choice, aug 2003
What Video, juli 2003

Home Cinema Choice

”This Sony can’t be beat”

Home Cinema Choice ställer sig frågan om det finns någon vackrare TV än SONY KLV-30MR1. Testaren sprider lovord över hur skärmen är utformad och skriver att det beror mycket på den främre glasskivan. Förutom att vara vacker ger glasskivan känslan av att bilden blir hängande i luften som på ett hologram. Konstruktionen med en skärm som bara kräver ett fåtal kablar möjliggör en enkel väggupphängning. Användarvänligheten beröms då fjärrkontrollen är mycket lätthanterlig och menysystemet mycket fint upplagt. Bildkvaliteten beskrivs vara enastående, testaren ger högt betyg åt ljusstyrka och detaljrikedom men varnar för kontrasten som inte producerar riktigt bra svärta. Likt de flesta högupplösta paneler kräver även KLV-30MR1 en bra bildkälla, så analog TV rekommenderas inte. Sammantaget får KLV-30MR1 utmärkelsen ”Best Buy Guarantee”.

What Video

“Performance is disappointing”

What Video konstaterar att modellen fungerar lika bra statusmässigt som TV-mässigt. Frågan man ställer sig är om designen har fått ta överhanden i förhållande till innehållet. Skärmens design är häpnadsväckande och det faktum att de flesta knapparna sitter på boxen gör att skärmen får ett ännu mer minimalistiskt utseende. Anslutningsmöjligheterna via boxen är väldigt bra och installationen gick smärtfritt, även om fjärrkontrollen kunde ha varit bättre utformad med större knappar. I fråga om bildkvalitet blir testaren lite besviken då till och med en stark bildsignal gav brus i bilden som gör att klarheten blir lidande. Testaren anmärker också på kontrasten då svart tenderar att bli gråblått, men färger i övrigt beskrivs som rika och matningen via RGB-ingångarna ger mycket fin bild. KLV-30MR1 missar på en rad punkter vilket gör det svårt att motivera prislappen.

Cirkapris: 60000 kronor

Produktfakta: Sony KLV-30MR1 är en LCD TV i widescreenformat med tillhörande mediabox för yttre anslutningar. Skärmen har en upplösning på 1280x768 pixlar. Mediaboxen är utrustad med läsare för Sony Memory Stick med direktvisning av bilder och filmer. Text-TV med minne för 250 sidor. Ljud i Nicam Stereo 2x10W RMS samt Virtual Dolby. Anslutningsmässigt finns 4 scartkontakter varav 2 RGB, komponentingång samt utgång för subwoofer och ingång för centerhögtalare. UXGA-ingång för anslutning av PC. Måtten är 974x520x95 mm och vikten 20 kg, med bordsstativ 27 kg.

Modell: Sony KLV-30MR1