Sök
Sony KF-42SX300

Sony KF-42SX300

Storbild med begränsningar

2004-08-02

En läckert utformad 42-tums projektions-TV som imponerar med bra ljusstyrka och färger. Kritik riktas dock mot den inbyggda subwoofern och bildkvaliteten vid mörkare scener.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 "Dressed to kill"
Home Cinema Choice 3,5/5 "A bit of a looker"
Essential Home Cinema 4/5 "A good effort by Sony"

Vad tycker testarna?

Testarna är i stort ense om styrkor respektive svagheter hos 42SX300. Samtliga testare är positiva till modellens utseende och den snygga fjärrkontrollen. Dessutom imponerar färger och ljusstyrka. Ljudet är väldigt bra, med undantag för den inbyggda subwoofern som inte är tillräckligt bra integrerad med det övriga ljudet för att testarna ska vara tillfredställda. Vissa av testarna saknar en komponentingång och dessutom anser man att många CRT-modeller i många avseenden överglänser 42SX300.

What Video

"Dressed to kill"

What Video berömmer i stora ordalag Sonys läckra design, både vad gäller själva TV:n liksom den välformade fjärrkontrollen. Färgåtergivningen håller hög klass och färgerna hos KF-42SX300 är bland de naturligaste testaren har sett på en Grand Wega. Ljusstyrkan är också väldigt bra, vilket ger en uniformt ljus bild. TV:n har de flesta anslutningsmöjligheter man kan önska sig. Ljudmässigt presterar den också bra men får kritik för att subwoofern inte är integrerad i ljudet. Testaren är även besviken över de begränsade inställnings-möjligheterna. Dessutom konstateras att kontrasten, trots att den är bättre än tidigare, inte helt når CRT- eller DLP-standard. Testaren är i det stora hela ganska imponerad av KF-42SX300, men anser att Sonys CRT-modeller i många avseenden är bättre och dessutom något billigare.

Källa: What Video, Juni 2004
Home Cinema Choice, Juli 2004
Essential Home Cinema, nr 34

Home Cinema Choice

"A bit of a looker"

Även Home Cinema Choice är positiva till 42SX300:s utseende, och anser den vara en av de snyggaste i Grand Wega-serien. Anslutningsmöjligheterna är bra och framförallt D-Sub ingången imponerar. Testaren saknar dock möjligheten att hantera progressive scan via komponentvideo. En annan besvikelse är de få funktionerna på TV:n. De som finns tillgängliga är bra, men sammantaget är det mediokert. Färgåtergivningen imponerar stort. Ljusstyrkan är ovanligt bra för en bakprojektions-TV. Den enda gången bildkvaliteten brister är vid mörkare scener då rörliga objekt kan verka smetiga. Dessutom är kontrasten bristfällig i jämförelse med bra CRT- eller DLP-modeller, men den är ändå bättre än föregående Grand Wega-modeller menar HCC.

Essential Home Cinema

"A good effort by Sony"

Essential Home Cinema anser att fjärrkontrollen med knapparna i koncentriska kurvor ovanför navigeringsknappen är en av de snyggare man sett. Anslutningsmöjligheterna är tillfredställande men även här noteras frånvaron av komponentingång. D-Sub gör dock att PC-användare kan använda 42SX300. Vad gäller bildkvaliteten är färgerna bra. Ljusstyrkan är hög vilket ger mer uniformt ljus än hos många CRT-modeller. Mörkare bilder har dock en tendens att se instabila ut, framförallt när det kommer till rörliga objekt. Ljudkvaliteten är väldigt bra med detaljerad ton och användaren kan lugnt skruva upp volymen utan distortion. Ljudet från subwoofern återger dock inte explosioner och dialog så bra. 42SX300 är en bra ansträngning men ger ingen hisnande hemmabiokänsla och avsaknaden av komponentingång begränsar användningsområdet menar testaren.

Cirkapris: 30000 kronor

Produktfakta: Sony KF-42SX300 är en 42-tums LCD bakprojektions-TV med bildrör av typen Wega och en antireflex högkontrastskärm med bildformatet Auto 16:9. TV:n har tre scartkontakter och dubbla tuners. Övriga ingångar inkluderar VGA, S-video och A/V. Virtual Dolby Surround med effekt 2x20 watt samt inbyggd 40 watt (RMS) subwoofer. KF-42SX300 har också DCI 3D digitalt kamfilter, Digital Motion Detection, Smart Zoom, Text-TV med 2000 sidors minne och en exklusiv fjärrkontroll i aluminium. Modellen väger 29,5 kg. 1200x790x343 mm är måtten.

Modell: Sony KF-42SX300