Sök
Sony KF-42SX200

Sony KF-42SX200

Störst men inte bäst

2003-11-13

För att vara en TV om 42 tum är KF-42SX200 lättare och smidigare än det mesta. Kanske den bästa bland marknadens bakprojicerade TV-apparater.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Entertainment 4/5 ”All in all, this is good”
DVD & Hjemmekino 85/100 ”Et alternativ”
Home Cinema Choice 4/5 ”Confusion reigns”

Vad tycker testarna?

I jämförelse med vanliga bildrörsapparater eller plasmaskärmar lider bildkvaliteten av en grynighet som ger en mjuk känsla. Färgåtergivningen är bra utom vid svarta toner där nyanserna kan försvinna. Ändå är det en bra bakprojicerad bild. Kring ljudbilden råder mer delade meningar. En testare tycker att den är generös med bra bas medan en annan tycker ljudet saknar definition. KF-42SX200 är en bra projektions-TV men klarar inte riktigt konkurrensen med andra tekniker.

Home Entertainment

”All in all, this is good”

KF-42SX200!4

Home Entertainment tycker att KF-42SX200 på det hela taget är en bra TV men tekniken kan inte mäta sig med plasma eller bildrör. Är man van vid den kvaliteten upptäcker man snabbt grynighet och spökeffekter vilket ger bilden ett mjukt intryck. Betraktningsvinkeln blir också begränsad. Jämfört med liknande apparater står sig ändå KF-42SX200 väl. Bilden håller hög kvalitet med god definition och färgåtergivning. Svarta toner kan dock förlora lite i dynamik vilket är ett vanligt projektionsproblem. Ljudåtergivningen får godkänt och basen är tillräckligt kraftig för att ge tryck i ljudeffekterna. Den snygga fjärrkontrollen och menyerna gör det lätt att navigera. För att vara en bakprojicerad skärm har den gott om anslutningar och är överraskande tunn. Home Entertainment tror det blir svårt att hitta en bättre produkt i kategorin.

Källa: Home Entertainment, May 2003
DVD & Hjemmekino, nr 4 2003
Home Cinema Choice, Nov 2003

DVD & Hjemmekino

”Et alternativ”

DVD & Hjemmekino tycker att KF-42SX200 är lite för stor för att vara praktisk, men den är samtidigt förvånansvärt lätt. Projektionsytan är jämnt belyst och betraktningsvinklarna får godkänt trots att ljusstyrkan avtar något på sidorna. Bildkvaliteten kan inte mäta sig med de bästa bildrörsapparaterna, varken i fråga om ljusstyrka, kontrast eller skärpa. Färgtemperaturen är lite kall och mörka scener återgivs inte så bra trots att kontrastomfånget är fantastiskt. Eftersom högtalarna placerats på långt avstånd från varandra får man en stor ljudbild. Ljudbalansen är behaglig, men den saknar en del definition särskilt i basområdet. Textminnet på 2000 sidor gör det till en dröm att surfa text-TV. Sist men inte minst är prislappen klart rimlig.

Home Cinema Choice

”Confusion reigns”

KF-42SX200!5

Home Cinema Choice påpekar att fördelen med en bakgrundsbelyst LCD-skärm är att man slipper inbrända mönster i skärmen. Den här typen av skärmar kan också vara skarpare och mer PC-vänliga än CRT-skärmar. Bildkvaliteten lever dock inte upp till bildrörsskärmarnas kvalitet. Färgåtergivningen blir onaturlig med brister i svarta nyanser. KF-42SX200 är den snyggaste projektions-TV testaren stött på. Tyvärr är inte anslutningarna lika imponerande utan pc-ingång, en fjärde Scart samt komponentvideo. Med pc-ingången försvinner också den viktigaste anledningen till att välja en LCD-skärm. Funktionerna är acceptabla, men inte mer. Hämtar man bilden via RGB får man bättre färgåtergivning utan det bildbrus som annars är vanligt hos LCD-skärmar. Via analog tuner blir det tyvärr mycket sämre bild med brus, bristande kontrast och mjukhet. Home Cinema Choice finner tyvärr ingen större anledning till att köpa KF-42SX200 men delar ändå ut bra betyg för dess prestation.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: 42 tums LCD bakprojektions-TV med dynamisk bild och text. KF-42SX200 projicerar bilden i 4:3, 14:9 och 16:9. Den har ett trevägs ljudsystem med sex högtalare och bashögtalare med Virtual Dolby Surround. Kanaler letas upp automatiskt. 2000 sidors minne för text-TV. KF-42SX200 har S-video anslutning samt tre Scart varav två RGB. Fjärrkontroll i aluminium som kan styra DVD och VHS även av andra fabrikat. Mått 1200x790x343 mm. Vikt 37 kg. Bänk är tillval för 8000 kr.

Modell: Sony KF-42SX200