Sök
Sony KE-42TS2E

Sony KE-42TS2E

Klarar inte konkurrensen

2003-10-14

Sonys produkter har rykte om sig att vara användarvänliga. Den 42 tum stora KE-42TS2E är inget undantag i den vägen men faller ändå inte testarna i smaken riktigt.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild ”Tar däremot tv-poäng”
Home Cinema Choice ”Falls short of star status”
Mikrodatorn ”Ljuset mycket jämnt fördelat”

Vad tycker testarna?

Konkurrensen på plasmamarknaden tätnar och här har Sony KE-42TS2E inte utsetts till vinnare. Men Sony KE-42TS2E är utan tvivel en kompetent produkt och med sitt silverhölje är den attraktiv. Högtalarna är bra och den är mycket användarvänlig men bilden dras med pixelbrus och svag detaljåtergivning. Testarna skruvar och justerar men inget verkar hjälpa i det avseendet.

Ljud & Bild

”Tar däremot tv-poäng”

Ljud & Bild testar sju plasmaskärmar. Sonys skärm och Samsung PS-42P2SB är de apparater som ger mest känsla av TV. Fläkten är tystlåten, men hörs ändå. Att datoringång saknas begränsar användbarheten. Vid normal inställning har Sonys skärm lite mer konturproblem än övriga skärmar. Visserligen kan man skärpa bilden hårt, men linjerna kan bli lite brutna och flimriga. Det finns många möjligheter för den som vill justera bildkvaliteten, detta är dock inte enbart av godo eftersom det kan vara svårt att få perfekt balans. Foten kan tas bort och bytas mot andra fästen, men testaren saknar ett par bra handtag. Bilden är inte bättre än snittet.

Källa: Ljud & Bild, nr 5 2003
Home Cinema Choice, Sept 2003
Mikrodatorn, nr 10 2003

Home Cinema Choice

”Falls short of star status”

Home Cinema Choice påpekar att Sony KE-42TS2E är en av de få plasmaapparater med inbyggd analog TV-tuner. Trots detta är den smal och ser trevlig ut. Även underredet är snyggt. Anslutningarna är lite för få. Sony KE-42TS2E är användarvänlig med välorganiserade menyer och tydligt märkta knappar på fjärrkontrollen. Funktionerna är grundläggande och begränsade till bild- och ljudjusteringar. Produkten är utan tvivel kompetent men saknar stjärnstatus. När signalen hämtas via RGB är färgerna dock äkta och levande. Nivåerna av svart är bra men en del konturer kan bli luddiga. I vissa fall stördes bilden av pixelbrus vilket påverkar detaljerna. Hämtas bilden från komponentingången blir det marginellt bättre. Högtalarna är överraskande bra med rent och detaljerat ljud. Sony KE-42TS2E är attraktiv och användarvänlig men bildkvaliteten har tydliga brister. HCC testar även LG MZ42PZ14, Philips 42PF9965, Sony KE-42MRI och Thomson 42WM02LU. Philips utnämns till testvinnare.

Mikrodatorn

”Ljuset mycket jämnt fördelat”

Mikrodatorn testar utöver Sony KE-42TS2E även NEC LCD4000, Philips 42PF9965 och Samsung 403T. Sony placerar sig sist bland dessa och högst betyg får NEC. Sonys TV har en upplösning som gör att databilder kan se ihoptryckta ut. Hur Mikrodatorn än justerade lyckades testaren inte få bort allt bildbrus, som dock inte är något jätteproblem på två meters avstånd. Det var också en del problem med pulserande ljus vid testmönster och kvardröjande skuggor. Skärpan är mycket bra liksom betraktningsvinkel och responstid. Det senaste gör att texten alltid blir skarp. Att högtalarna placerats i underkanten gör ramen tunn. Fläkten susar en aning. TV:n är inte överdrivet ljusstark, men ljuset är jämnt fördelat över ytan.

Cirkapris: 55000 kronor

Produktfakta: 42-tums HD-TV kompatibel plasma med inbyggd TV-tuner. Under skärmen sitter två högtalare om 2x9 Watt. Skärmen har en upplösning av 1024x1024 och kontrastomfånget 1000:1. På Sony KE-42TS2E finns kompositvideo, RF, HD-komponent, ljudutgång, utgång för subwoofer samt hörlursjack. För den som önskar går det bra att montera TV:n på väggen med en monteringssats (tillval). Även fot finns som tillbehör. Mått 1056x764x124 mm. Vikt 37,5 kg.

Modell: Sony KE-42TS2E