Sök
Sony KDS-70R2000

Sony KDS-70R2000

Bakprojektion slår tillbaka

2007-06-13

En 70 tums bakprojektions-tv med full hd-upplösning. Ett alternativ för den som vill ha hemmabio utan projektor i taket. Testarna är väldigt positiva.
Testkälla Betyg Kommentar
Trusted reviews 9/10 "Rumours of rear projection's death has been greatly exaggerated"
Bild och ljud hemma 6/6 "Vi har svårt att hitta några svagheter att sätta fingret på"
Home cinema choice 5/5 "The finest rear-projection TV ever made"
What video 5/5 "None of the blurring or noise that can bother LCD or plasma rivals"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare framhåller den enastående höga bildkvaliteten vid högupplösta bildkällor, superlativen står som spön i backen och högsta betyg utdelas av alla utom en som bara gav betyget 9/10. De som anger delbetyg har högsta betyg på allt utom ljudet där ½ betygssteg dras bort av några. Det som verkar imponera mest är att bildkvaliteten är lika hög över hela bildskärmsytan, ända ut i hörnen. Den korta svarstiden som eliminerar eftersläpning och skuggeffekter framhålls också av flera testare som något extra. Med lågupplöst material anser de flesta dock att bilden blir lite mjuk. En testare skriver dock att detta kan man minimera genom att låta bildsignalen gå genom en dvd-spelare med 1080p-uppskalning. Någon av testarna skriver att storleken kan vara en faktor som en del upplever som negativt. Den tar större plats jämfört med en vanlig platt-tv.

Trusted reviews

"Rumours of rear projection's death has been greatly exaggerated"

Trusted reviews börjar sin test med en kort historik där man skriver om bakprojektions-apparaterna som fanns i slutet på 80-talet men som snabbt dog ut därför att de faktiskt inte var speciellt bra. Sedan dess har tekniken utvecklats och den aktuella modellen från Sony har inget utom storleken gemensamt med dessa apparater. Sonys SXRD-projektionsteknik ger hög kontrast och hög upplösning. Dessutom används ett bildförbättrings-program som ger förbättrade färger, skärpa och större kontrast. Den höga kontrasten uppnås bland annat genom ett så kallat dynamiskt kontrastprogram som innebär att projektionslampans ljusstyrka sänks under mörka scener. Testaren skriver att detta skulle kunna vara irriterande för ögat, men så är inte fallet. Testaren har överhuvudtaget inte hittat någonting alls att anmärka på vad det gäller bildkvaliteten. Den korta svarstiden gör också att det inte finns någon som helst eftersläpning i bilden. Ljudet får med beröm godkänt, och det finns ingen som helst anledning att koppla in något annat högtalarsystem än det som medföljer. Det enda apparaten inte är riktigt bra på är att återge lågupplöst material. Man avslutar artikeln med att säga att man verkligen kan rekommendera apparaten.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Bild och ljud hemma

"Vi har svårt att hitta några svagheter att sätta fingret på"

Bild och ljud hemma menar att ny teknik gjort återigen har gjort bakprojektion konkurrenskraftigt. Vill man ha stor bild men inte behöva både projektor och filmduk (och ett mörklagt rum) så är detta en billig lösning. Med ny teknik så har man också lyckats få betraktningsvinklar som är fullt jämförbara med en lcd. Skärpan imponerar stort och likaså den jämna ljusspridningen över bildytan. 70R2000 har tre SXRD-paneler för färgerna rött, blått och grönt, och dessa blandas innan de projiceras på skärmen. En dynamisk iris justerar ljusgenomsläppningen och resultatet blir en hög kontrast och mättad svärta. Med stöd för full hd och låg svarstid är modellen som gjord för nextgen-spelkonsolerna. Med hd-dvd eller blu-ray utlovas också filmupplevelser utöver det vanliga. Testaren säger sig också vara nöjd med vanliga lågupplösta tv-bilder på skärmen, men då gick signalen genom en dvd-spelare med 1080p-uppskalning. Ljudet får också godkänt, men vill man ha mera tryck i basen går det lätt att ansluta en subwoofer. Slutligen beröms samtliga anslutningsmöjligheter.

Källa: Bild och ljud hemma (SE) februari 2007

Home cinema choice

"The finest rear-projection TV ever made"

Home cinema choice konstaterar att 70R2000 är den största bakprojektions-tv man testat. Testaren säger att den, trots storleken, ser riktigt bra ut. Specifikationerna ger förutsättningar för en näst intill perfekt bildkvalitet. Andra saker testaren vill framhålla när det gäller det teknik är bild-i-bild-funktionen som verkligen kommer till sin rätt på en skärm av den här storleken. Vid fotbollsmatcher blir bilden både skarp och detaljerad. Närvarokänslan är stor. Detsamma gäller när man spelar tv-spel. Svärtan i bilden är av yppersta kvalitet, och ingen lcd-tv bedöms vara i närheten av djupet och detaljrikedomen i mörka partier av bilden. Detta kompletteras med mättade färger och att bilden håller samma kvalitet över hela skärmytan. Ljudet får också beröm även om detaljbetyget just för ljudet bara blev 4,5/5.

Källa: Home cinema choise (GB) april 2007

What video

"None of the blurring or noise that can bother LCD or plasma rivals"

What video konstaterar att det inte är så ofta de testar bakprojektionsapparater, men att det var svårt att motstå 70R2000. Testaren framhäver framför allt den höga kontrasten och upplösningen. Bilden är också det bästa hittills från en bakprojektions-tv. Skärpan och detaljåtergivningen är enastående. Rörelse återges utan eftersläpning eller skuggeffekter. Testaren säger att detta är den första gången man inte störts av några teknikrelaterade fel på en bakprojektionsapparat. Lika sensationell som skärpan är svärtan och gråskalan. Den utmärkta svärtan gör också att färger återges med en intensitet som sällan skådats. Om apparaten är en dröm när det gäller att återge högupplöst material, så lyckas den inte riktigt lika bra med standardupplösning, bilden bedöms bli lite "mjuk". Bilden förlorar också lite i kvalitet om man tittar uppifrån eller nerifrån. Men testaren säger att detta är petitesser när man ställer dem mot apparatens styrkor.

Källa: What video (GB) juni 2007

Cirkapris: 57000 kronor

Produktfakta: Sony KDS-70R2000 är en bakprojektions-tv på 70 tum. Upplösningen är 1920x1080 pixlar, kontrasten 10000:1 och svarstiden 2,5 ms. Upplösningar upp till 1080p stöds. Högtalarna är på 2x15 watt. Bland anslutningsmöjligheterna noteras dubbla hdmi-ingångar, två scart med rgb, s-video och datoringång. Det finns text-tvminne på 2000 sidor. Måtten är 1885(b)x1154(h)x611(d) mm och modellen väger 74 kilo.

Tillverkare: Sony