Sök
Sony KDL-46Z4500

Sony KDL-46Z4500

200 Hz i större format

2009-01-13

Sony KDL-46Z4500 är en 46 tums lcd-tv med full hd-upplösning, nätverksfärdigheter, hybridmottagare och 200 Hz teknik. Testarna menar att den levererar en mycket bra bildkvalitet oavsett signalkälla men att nyttan av 200 Hz kan ifrågasättas.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 81/100 "Hervorragende Kontrasten und präzisen Signalverarbeitung"
M3 5/10 "100 hertz räcker fortfarande långt"
Trusted reviews 9/10 "200 Hz benefits are only pretty marginal"
Area dvd 8/10 "Nahezu perfekte Bewegungsdarstellung"
Cnet 8,1/10 "Get this one"

Vad tycker testarna?

Det är ingen tvekan om att testarna anser att Sony KDL-46Z4500 är en lcd-tv som levererar en mycket bra bild oavsett signalkälla. Men huruvida 200 Hz-tekniken är ett tekniskt framsteg eller inte tvistas det om. Skärmen hanterar scener i rörelse mycket bra men flertalet testare menar att det räcker gott och väl med 100 Hz och att skillnaderna mellan 100 Hz och 200 Hz är obefintliga. Att skärmen har 200 Hz trissar upp priset utan någon egentlig vinst i prestanda. Förmågan att spela upp filer från usb-enheter och över nätverket uppskattas av alla men en testare menar att den inbyggda mediaspelaren är skral när det kommer till funktionalitet och att det är dåligt att den inte också hanterar videofiler.

Video

"Hervorragende Kontrasten und präzisen Signalverarbeitung"

Med teknik för 200 Hz så levererar Sony KDL-46Z4500 ständigt mjuka och detaljerade bilder oavsett vad som händer på skärmen. Det skriver tyska Video som också uppger att flimmer och hack i bilden elimineras. Bildkvaliteten blir mycket bra oavsett signalkälla och det utdelas beröm för färgåtergivning och skärpan som är av toppklass. Det enda som testaren anmärker på när det gäller bilden är att lite ljus släpps igenom i de övre hörnen. Detta blir som tydligast med filmer i cinemascopeformat med svarta balkar upp- och nertill. Förutom 200 Hz så uppges skärmen vara välutrustad även när det kommer till övriga funktioner. Anslutbarheten är god och testaren uppskattar både nätverksfärdigheterna som möjligheten att återge hd-sändningar från vissa nät via den digitala mottagaren. Den utbytbara ramen är också ett trevligt tilltag.

Källa: Video (DE) nr 12 2008

M3

"100 hertz räcker fortfarande långt"

Svenska M3 anser att högtalarna ser ut att sväva i luften tack vare att de är monterade på en genomskinlig plastlist. De tryckkänsliga knapparna märks inget av förrän teven slås på och är då riktigt snygga. Med blu-ray upplevs färgerna vara bra redan direkt ur kartongen vilket är bra då det är sparsamt med inställningsmöjligheter för just färgerna, skriver testaren. Skärpan blir riktigt bra med hd-material men svärtan är inte den bästa, något som uppges bli som tydligast med sd-material. Uppskalningen av standardsändningar är hyfsad men inte i klass med vad konkurrenterna kan prestera. 200 Hz-tekniken är ett lockande argument till att köpa teven men någon riktig kvalitetsvinst märks inte jämfört med 100 Hz-modeller. Steget från 50 Hz till 100 Hz anses ge en märkbart större vinst kvalitetsmässigt än det från 100 Hz till 200 Hz. Dessutom så fungerar ju 200 Hz inte med blu-ray då de filmerna använder sig av 24 Hz vilket ytterligare tonar ned betydelsen, skriver testaren. 200 Hz höjer priset men och då det upplevs som lite onödigt menar testaren att värdet av produkten blir lågt.

Källa: M3 (SE) nr 10 2008

Trusted reviews

"200 Hz benefits are only pretty marginal"

Anslutningarna hos Sony KDL-46Z4500 är en blandad upplevelse enligt Trusted reviews som gärna sett fler hdmi-ingångar. Usb- och nätverksingång för återgivning av mp3 och jpeg drar upp intrycket. Menyerna är snygga och enkla att använda samtidigt som de innehåller en hel del nytta inställningar. Även här upptäcker testaren att lite ljus läcker igenom i de övre hörnen men skriver att det inte är något som påverkar bilden under själva användandet. 200 Hz-tekniken resulterar i att bildmaterial i 50 Hz återges flytande och skarpt men det är inget revolutionerande i jämförelse med 100 Hz. Färgerna från panelen är utmärkta och svärtan håller också mycket hög klass för en lcd-tv vid återgivning av film på blu-ray. Standardsändningar skalas upp mycket bra till skärmens originalupplösning men det gäller att justera rätt bildinställningar för bästa bild. Detta gäller också med blu-ray där artefakter kan uppkomma om en del inställningar för bildförbättring aktiveras. Prissättningen upplevs som något överdriven då 200 Hz inte ger en större kvalitetsvinst än 100 Hz, avslutar Trusted reviews.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Area dvd

"Nahezu perfekte Bewegungsdarstellung"

Tyska Area dvd menar att Sony KDL-46Z4500 är en lcd-tv som levererar mycket bra bild med imponerande med sitt djup och sin realism. Svärtan är av toppklass och 200 Hz ger en nästintill perfekt hantering av scener i rörelse. Oavsett signalkälla så uppges bilden hålla mycket hög klass. Uppskalningen av standardupplösta signaler tillsammans med signalstarka digitalmottagarna gör dessutom att vanligt tv-tittande blir en ren fröjd. Bildinställningarna är många och omfångsrika men testaren önskar att det fanns flera sparplatser för egna inställningar. Funktionaliteten breddas dessutom av cec-kompabiliteten och återgivning av mediafiler från usb och över nätverket. Det är i det stora hela en välbyggd produkt där det enda negativa som tas upp är det höga priset. För det går helt klart att få en tv med liknande funktionalitet för en billigare penning, avslutar Area dvd.

Källa: www.areadvd.de (DE)

Cnet

"Get this one"

Cnet menar att Sony KDL-46Z4500 är välutrustad funktionsmässigt även om anslutningsmöjligheterna enbart är på standardnivå. Designen anses vara riktigt smakfull. Med blu-ray så bjuds det på ordentligt med detalj och kontrast vid återgivningen. Scener i rörelse återges dessutom mjukt utan varken hack eller flimmer. Dvd-filmer visas med naturliga färger och hög svarta samtidigt som detaljeringen blir bra. Tv-sändningar hanteras även de bra och uppvisar kraftiga färger. Lite rörelseoskärpa förekommer men stängs bara brusreduceringen av så försvinner den. Detta är en tv som presterar bra samtidigt som den är riktigt snygg att betrakta och definitivt värd att köpa, skriver Cnet.

Källa: www.cnet.com.au (AU)

Cirkapris: 26000 kronor

Produktfakta:

Namn: Sony KDL-46Z4500
Typ: Lcd
Storlek: 46 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 80000:1 (dynamisk)
Betraktningsvinkel: 178 grader
Anslutningar (exempel): 3xhdmi, komposit, 2xscart, s-video, vga, komponent, audio, usb, optisk ljudutgång
Övrigt: Dvb-t, dvb-c, hd-mottagare, dlna, 200 Hz
Mått: 1140x790x307 mm
Vikt: 34,5 kg

Tillverkare: Sony