Sök
Sony KDL-46X4500

Sony KDL-46X4500

Med svärtan i topp

2009-05-07

Sonys KDL-46X4500 är utrustad med led-teknik och kan producera svärtor som kommer farligt nära de bästa plasmamodellerna. Detta i kombination med utmärkt skärpa och färghantering ger mycket fina bilder oavsett källa.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino 6/6 "Ingenting som slår den bildekvaliteten man opplever fra denne skjermen"
M3 7/10 "Motsvarar inte prislappen"
Cnet Asia 8,5/10 "Overall sharp and clean pictures "
Trusted reviews 9/10 "A perfect cinematic springboard"

Vad tycker testarna?

Testarna håller med om att detta är en lcd-tv som producerar svärta och kontrast som definitivt kan mäta sig med de bästa plasmaskärmarna. Även skärpan och färgåtergivningen uppges hålla mycket höga mått och beröm utdelas även för hur väl rörelser hanteras. Produkten lyckas imponera redan med analoga sändningar och blir bara bättre och bättre med digital-tv, dvd och slutligen blu-ray där resultatet uppges vara smått fantastiskt. Men det blir trots detta inte toppbetyg rakt igenom, något som främst beror på det höga priset men också på att vissa av testarna menar att fler extrafunktioner borde funnits med ombord.

Hjemmekino

"Ingenting som slår den bildekvaliteten man opplever fra denne skjermen"

Hjemmekino börjar med att skriva att Sony förbättrat sin xmb-meny i den här modellen med fler färger och högre upplösning samt ökat på innehållet. Det finns nu i princip allt man kan tänka sig och lite till. Det allra bästa anses vara att Sony äntligen byggt en tv med manuell inställning av vitbalans. Bildmässigt menar Hjemmekino att det inte finns många produkter som kan mäta sig med KDL-46X4500 med blu-ray. Svärtan uppges vara mycket nära plasmornas referensklass samtidigt som skärpan är otroligt bra och får till en enorm detaljåtergivning. Det enda som egentligen är negativt uppges vara att betraktningsvinkeln inte är den bästa. Tv:n får beröm för datoranslutning samt nätverksfärdigheterna och den inbyggda mpeg4-mottagaren. Detta uppges vara den absolut bästa skärmserien från Sony och även om den är både dyr, något tjock och har speciell design så kan Hjemmekino inte annat än rekommendera den. Testaren kikar också på Samsung 46A966 som uppges vara en mycket bra skärm men dock inte levererar fullt så bra resultat som Sony KDL-46X4500.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 3 2009

M3

"Motsvarar inte prislappen"

Sony KDL-46X4500 beskrivs av M3 vara en tv med kvalitet rakt igenom, där förmågan att prestera riktigt bra kontrast och svärta tillsammans med den inbyggda bildbehandlingen värdesätts. Standardsignaler hanteras bra då uppskalningen resulterar i en jämn och felfri bild. Det är också en alltigenom lättanvänd tv tack vare xmb-menyerna med förklarande hjälptexter, ytterligare inställningsval hade dock inte skadat. Designen uppges vara tilltalande men högtalarna är inte mycket att hurra för. Trots den utmärkta bilden tycker M3 att tv:n inte lever upp till sin prislapp. Dels då den är snålt utrustad vad gäller extrafunktioner och dels då det finns andra apparater som erbjuder lika bra bild till halva priset. M3 tar sig an ytterligare sju modeller och placerar tv:n på tredje plats. Bäst i test blir Samsung UE-46B7050.

Källa: http://m3.idg.se (SE)

Cnet Asia

"Overall sharp and clean pictures "

Asiatiska Cnet gillar det omarbetade utseendet hos Sonys nya serie och menar att de genomskinliga sidoskivorna skapar illusionen av att tv:n svävar i luften. De nya touchknapparna framtill som går att programmera att släckas automatisk uppskattas också. Anslutningsmässigt finns inget att anmärka på, men placeringen av dessa kan bli smått problematiskt vid väggmontering. Även här noteras den omgjorda xmb-menyn som upplevs som mer strukturerad och välfylld med inställningsmöjligheter. Bilden är superb redan med analoga signaler. Det är en kliniskt ren, flytande och skarp återgivning som erbjuds. Steget till digitala sändningar lyfter bara bilden ytterligare och är nästan i klass med dvd-film. Dvd bjuder på djupa svärtor och detaljerade skuggområden som uppges vara i klass med den bästa av plasmaskärmarna. Betraktningsvinkeln är dock något mer begränsad. Absolut bäst blir det naturligtvis med blu-ray i 1080p24 där filmkänslan är otroligt påtaglig. Förutom en utmärkt svärta så levereras också fantastiska färger och mycket bra rörelsehantering. Tv:n passar även utmärkt för tv-spel och datoranslutning. Att den dessutom har multimediaegenskaper och nätverk är som grädde på moset. Den höga prislappen gör dock att den inte får utmärkelsen "Editors' Choice".

Källa: www.asia.cnet.com

Trusted reviews

"A perfect cinematic springboard"

Prissättningen av Sony KDL-46X4500 är enligt Trusted reviews inte överdriven med tanke på att teven använder sig av en avancerad rgb dimmning på led-bakgrundsbelysningen. Även den mycket goda anslutbarheten och möjligheten att återge såväl bilder som komprimerad musik tillsammans med fina specifikationer anses rättfärdiga prissättningen. Designen är en faktor och också den är värd att ta i beaktande, menar testaren. Standardsignaler presenteras med bra skärpa och med utmärkt kontroll på bildbrus. Tv:n är dock i första hand avsedd för högupplöst material och är kanske den bästa hittills på detta område, enligt testaren. Den största styrkan hos bilden uppges vara det extrema djupet hos svärtan. Gråaktigheter som normalt återses hos lcd-skärmar är helt bortblåsta vilket också innebär att detaljer och djupet i mörka scener blir lika bra som med ljusa scener. Produkten får också beröm för sin utmärkta skärpa. Även färg- och detaljåtergivning håller toppklass. Rörelsehanteringen behåller upplösningen utan att orsaka ryckning i snabba scener. Kalibreras bilden bara något så kan KDL-46X4500 leverera smått magiska bilder och det är därför beklagligt att ljudet inte håller samma höga klass. Även om också det är ganska bra så är det inte i närhet av bildkvaliteten.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 39000 kronor

Produktfakta:

Sony KDL-46X4500
Typ: Lcd
Storlek: 46 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: Mer än 1000000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: Iu
Betraktningsvinkel: 178 grader
Anslutningar (exempel): 4xhdmi, komposit, 2xscart, s-video, vga, 2xkomponent, audio, usb, optisk ljudutgång, dlna-certifierad nätverksingång
Elförbrukning: 270 watt (standby 0,5 watt)
Övrigt: dvb-t, dvb-c med mpeg4, 100 Hz, bildvisning och mp3-uppspelning
Mått: 1259x737x315 mm
Vikt: 38 kg (med stativ)

Tillverkare: Sony