Sök
Sony KDL-40ZX1

Sony KDL-40ZX1

Slipp fula kablar på väggen

2009-04-23

En ultratunn 40-tummare med full hd-upplösning som bara är 9,9 mm tjock och som skickar bilden trådlöst. Designen prisas och bildegenskaperna är goda förutom vissa problem med eftersläpningar.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino 5/6 "Kan man ønske seg mer?"
What video 4/5 "Roughly the same thickness as a piece of medium-sliced toast"
Trusted reviews 8/10 "Its motion handling flaws are disappointing"
Cnet - "Der bislang dünnste 40-Zöller"

Vad tycker testarna?

Testarna imponeras av tunnheten och den trådlösa överföringen. Att denna endast stöder upplösningar upp till 1080i och inte 1080p beklagas av vissa men alla menar att proceduren fungerar utmärkt och utan fördröjning. När det gäller bildkvaliteten blir det genomgående beröm för svärta, upplösning och färgåtergivning men flera av testarna noterar problem med eftersläpningar som blir som tydligast med sd-sändningar. Slutsatsen blir att den som främst prioriterar goda bildegenskaper kan få en långt bättre skärm för samma pengar.

Hjemmekino

"Kan man ønske seg mer?"

Sony KDL-40ZX1 1Norska Hjemmekino är mycket imponerade av hur pass tunn Sony har gjort sin KDL-40ZX1 och skriver att det är svårt att tro att det verkligen faktiskt rör sig om en 40-tummare. Anslutningarna till den externa mediaboxen är omfattande. Testaren är till en början tveksam till den trådlösa överföringen men skriver att det fungerar utmärkt även om signalen är begränsad till 1080i. Det är därför skönt att det går att koppla 1080p-källor direkt till skärmen. Bildkvaliteten som produceras har fina, naturtrogna färger och utmärkt detaljåtergivning även i mörka delar av bilden. 100 Hz-tekniken gör ett utmärkt jobb med att eliminera artefakter som uppstår vid snabba rörelser samt behålla fokus under desamma. Testaren ger pluspoäng för uppskalningen av lågupplöst material.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 2 2009

What video

"Roughly the same thickness as a piece of medium-sliced toast"

Sony KDL-40ZX1 2What video noterar tunnheten och trådlösheten hos KDL-40ZX1. Tv:n är utmärkt för att hängas på väggen och lösningen med extern mediabox gör att alla sladdar och dylikt enkelt kan gömmas undan. Att det inte går att överföra 1080p trådlöst är synd. Alla andra upplösningar fungerar fint utan att påverkas av störningar vid själva överföringen. Bildkvaliteten uppges vara mycket bra i förhållande till andra lcd-produkter på marknaden. Färger återges naturligt med fina graderingar och hd-bilder blir skarpa och detaljerade. Vid scener med snabba rörelser kan vissa eftersläpningar förekomma. Testaren skriver att problemet är märkbart med sd-signaler men att det även kan förekomma med hd. Dessutom är betraktningsvinkeln begränsad. Prioriteras inte den senaste teknologin eller designen finns det andra modeller som är både större och bättre, för samma pris.

Källa: What video (GB) nr 345

Trusted reviews

"Its motion handling flaws are disappointing"

Utseendet på Sony KDL-40ZX1 imponerar men det är bilden som är viktigast, enligt Trusted reviews. Testaren noterar en del störande rörelseoskärpa. Bilden i övrigt är dock imponerande med svärta som är långt bättre än hos traditionella lcd-skärmar och i klass med den hos vissa plasmamodeller. Färgerna har en solid mättnad, fina graderingar och en imponerande naturlig ton. Den trådlösa överföringen orsakar inte några fördröjningar vilket innebär att tv-spelande fungerar utmärkt. Signalen är inte heller känslig föremål som placerats mellan skärmen och mediaboxen. Tv:n uppges lämpa sig bäst för hd, återgivningen tenderar att bli åt det mjuka hållet men tacksamt nog med mycket låga brusnivåer. Högtalaren som finns inbyggd i foten levererar ett kraftfullt ljud med ordentlig bas. Den som vill ha något fränt och häftigt framför optimal bildkvalitet kommer att bli nöjd med Sony KDL-40ZX1. Prioriterar man bildkvalitet finns det bättre alternativ.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cnet

"Der bislang dünnste 40-Zöller"

Sony KDL-40ZX1 3Även tyska Cnet vill tona ner betydelsen av tunnheten hos Sony KDL-ZX1 och menar att det som är viktigt hos en tv främst är bildytans storlek och själva bildkvaliteten. Den trådlösa överföringen fungerar suveränt med signaler upp till 1080i och tv:n lyckas även producera mycket bra kontrast med utmärkt svärta och bilddjup. Lösningen med extern mediabox gör att man kan göra snygga installationer utan kablar och dylikt. Testaren skriver att den radiovågsbaserade fjärrkontrollen underlättar då man inte behöver fri sikt till boxen. Testaren varnar dock för en del barnsjukdomar då den trådlösa tv-överföringen är en relativt ny teknik.

Källa: www.cnet.de (DE)

Cirkapris: 33000 kronor

Produktfakta:

Sony KDL-40ZX1
Typ: Lcd
Storlek: 40 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: IuLjusstyrka: 500 cd/m2
Betraktningsvinkel: Iu
Anslutningar, urval: 4xhdmi (varav en på skärmen), komposit, s-video, scart, vga, usb, optisk ut
Elförbrukning: Mindre än 1 watt (standby)
Övrigt: Led-bakgrundsbelysning, dvb-t, dvb-c med mpeg4, bildspelsvisning, extern mediabox med trådlös överföring
Mått: 986x110x646 mm (med stativ)
Vikt: 15 kg (med stativ)

Tillverkare: Sony