Sök
Sony KDL-40D3000

Sony KDL-40D3000

Den bästa lcd-skärmen?

2007-09-05

Sony KDL-40D3000 är en 40 tums lcd-tv med digital mottagare både för det markbundna nätet men också för digital tv från kabeloperatörer. Testarna ger tummen upp.
Testkälla Betyg Kommentar
Dingz 5/6 ”Du vil smile henryckt over detaljnivået”
Hjemmekino 6/6 ”Sony gjør i våre øyne det aller meste riktig.”
Hemmabio 9/10 ”Den i särklass bästa lcd-teven i testet.”

Vad tycker testarna?

Testarna är i stort sett mycket nöjda med Sony KDL-40D3000. Två av testarna framhåller att man i praktiken har svårt att se någon skillnad när det gäller bildkvalitet mellan apparater som är hd-ready och dem som har full hd-upplösning. Alla testare hyllar bildkvaliteten men om designen råder delade meningar. Inställningsmöjligheterna imponerar även om en av testarna tycker att det kanske kan bli lite väl många valmöjligheter. Anslutningsmöjligheterna lämnar inget övrigt att önska. En av testarna körde dataspel på skärmen och man blev mer än nöjd med även detta.

Dingz

”Du vil smile henryckt over detaljnivået”

Norska Dingz har testat Sonys 40-tums tv mot Samsung M86. Det blev dött lopp mellan de båda även om testarna ändå rekommenderar Sony i första hand så är det en smaksak. Den största skillnaden mellan de båda modellerna är att Samsung har en upplösning på 1920x1080 pixlar medan Sony nöjer sig med blygsammare 1366x768 pixlar. Designmässigt får Sony kritik för att vara tråkig, stel och med ett oflexibelt stativ. Beröm ges för anslutningsmöjligheterna. Vad gäller bildkvaliteten så säger man att detta givetvis påverkas av vilka mottagningsförhållandena är. Sony får ett extra plus för den matta skärmen som inte reflekterar omgivande ljus. Detaljåtergivningen är också bättre för Sony och bildbruset mindre. Båda modellerna har bildförbättringsprogram för dvd-filmer och även här slår Sony konkurrenten på fingrarna. Däremot segrade Samsung när man tittade på hd-dvd. Slutligen spelade man spel på båda apparaterna och här var testarna imponerade av båda apparaterna. Testaren avslutar med att säga att den som kan leva utan den högre upplösningen gör klokt i att välja Sony KDL-40D3000 som dessutom är ett par tusen kronor billigare.

Källa: www.dingz.no (NO)

Hjemmekino

”Sony gjør i våre øyne det aller meste riktig.”

Norska tidskriften Hjemmekino har testat sju modeller i storlekar från 37 till 42 tum. Fem av dessa använde lcd-teknik och två plasma. Segrare blev den aktuella modellen från Sony, på andra plats kom Panasonic TH-37PX70. LG42PC51 och Sharp LC-37RD2E delade på tredje platsen. I testets inledning säger man bland annat att det i realiteten inte är någon märkbar skillnad mellan full hd och modeller med ”hd ready-upplösning” i den här storleken. Sony påminner designmässigt om den tidigare modellen V2500, fjärrkontrollen är slank och ligger bra i handen med de mest använda knapparna strategiskt placerade. När man sedan går in i menyerna blir man nästan överväldigad av alla valmöjligheter, vilket är både på gott och ont då man lätt kan gå vilse. En standard dvd i dålig kvalitet får ett ovanligt bra resultat. Med hd-material som källa blir resultatet rent strålande bra. Det enda negativa man kan säga om apparaten är att menyerna kanske är en smula för generösa, men när resultatet blir så här bra får man bara tacka och ta emot.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 5 2007

Hemmabio

”Den i särklass bästa lcd-teven i testet.”

Den svenska tidskriften Hemmabio har testat sex modeller mellan 40 och 42 tum. Testsegrare blev Pioneer PDP-428DX, på delad andra plats hamnade Sony KDL-40D3000 och Panasonic TH-42PX700. Om Sony säger testaren att den analoga tv-bilden inte blir bra, medan den digitala är utmärkt, kanske den allra bästa bland de testade apparaterna. Betraktningsvinklarna är bra och svärtan djup. Högtalarna bedöms också vara tydliga och klara. Programmet för rörelsekompensation har tre lägen; standard, hög och av. Testaren rekommenderar att man väljer standardläget. Vid dvd-tittande får man ett mycket bra resultat både vid sd- och hd-material. Testaren avslutar med att säga att man ser modellen som ett säkert köp både för bildkvalitet och för framtida behov.

Källa: Hemmabio (SE) nr 8 2007

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Sony KDL-40D3000 är en 40 tums lcd-tv med en upplösning på 1366x768 pixlar, kontrasten uppges till 1600:1 och ljusstyrkan till 450 cd/m². Dynamisk kontrast på 8000:1. Responstiden är angiven till 8 ms och betraktningsvinkeln till 178 grader. Tv:n klarar av videosignaler upp till 1080p och har 24p-ingång. Bland anslutningarna återfinns bland annat tre hdmi-ingångar. Måtten utan ställ är 981x643x110 mm och vikt (med stativ) är 25,5 kg.

Tillverkare: Sony