Sök

Snabbtestat Philips 42PF9831D

2006-07-21

Philips menar att 42PF9831D möjligen är deras bästa tv hittills. Det är sannerligen en av de dyraste modellerna i segmentet, men den erbjuder också en hel del teknikgodis för initierade tittare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips 42PF9831D 21/25 51000 Teknikgodis i storformat

Sammanfattning

Här är platt-tv:n vi borde haft under fotbolls-VM. Philips 42PF9831D är en högupplöst 42-tums lcd wxga-skärm med upplösningen 1366x768 pixlar. Skärmen har en integrerad digital mottagare för dvb-t. Modellen är märkt hd ready och har bland annat två hdmi-ingångar. Både bild- och ljudkvalitet håller yppersta klass men skärmen tar oerhört mycket plats och Ambilight funktionen känns onödig.

Inledning

Philips 42PF9831D framLcd-tekniken kryper sakta men säkert uppåt i storlekarna och Philips 42PF9831D mäter in på hela 42 tum. En storlek som hittills dominerats av plasmaskärmar. 42 tums bildyta är imponerande, men det som slår betraktaren mest är att 42PF9831D inte är speciellt smidig, platt-tv till trots. Den vita ramen som skall förstärka Ambilight-effekten gör att skapelsen mäter in på omkring 155 centimeter diagonalt. Det gäller med andra ord att kontrollera att du verkligen får plats med skärmen och vill ha denna i blickfånget hela tiden, för så stor är den. Designen i övrigt går i det populära pianolack-utförandet, vilket är snyggt men känsligt för avtryck och för reflektioner från bakgrundsljus. Faktum är att ramen reflekterar mer än den matta bildytan.

Bra svärta
Många lcd-apparater har haft problem med att bakgrundsljuset släpps igenom pixlarna, vilket gör att svarta områden upplevs som grå. Detta är dock inte något problem hos denna skärm som med aktiverad ljussensor känner av omgivningens ljus och anpassar bilden därefter. Det är överlag väldigt enkelt att hitta i menyerna och prova olika inställningar, för att hitta den bild man trivs med. Den som inte har tid och lust med sådant kan med hjälp av fördefinierade testbilder få till hyggliga inställningar med en agenda där man hela tiden jämför två bilder mot varandra.

Ingen B&O
Fjärrkontrollen med sin kantiga utformning känns B&O-inspirerad men är knappast utformad för att ligga skönt i handen. Den är dock överskådlig och diskret utformad. Bildkvaliteten är det svårt att klaga på, matar man tv:n med högupplöst material får man en svårslagen bildupplevelse. Mottagningen via digital-tv är fullt godkänd och liksom med de flesta konkurrenter bör man undvika analoga tv-signaler. Ambilight känns som en rolig pryl, men knappast nödvändigt. För att få optimal stämning i rummet rekommenderas istället lite trevligt sällskap och en bra film. Önskas stämningsbelysning rekommenderas att tona ner färgskiftningarna då man annars tenderar att titta mer på ljusväxlingarna än det som sker på själva skärmen.

Mångsidig
Förutom rent tv-mässiga egenskaper aspirerar 42PF9831D på att vara en form av mediecenter med stöd för att jackas in i hemnätverket och spela upp musik-, bild- och videofiler från en pc. Installationen består av en medföljande cd-skiva med programvara för "streamium"-delen. Vid installationen gick allting lekande lätt och efter några sekunder kunde tv:n kommunicera med den anslutna datorn samt bläddra bland filer i den medföljande programvaran. Att visa bilder och spela upp mp3-musik via usb-minne är också superenkelt och faktiskt ganska roligt.

Ska man köpa en?
I stort är det enkelt att bli imponerad över de svulstiga egenskaperna hos denna tv, men på detaljnivå finns en del att fundera på. Varför är det till exempel så svårt att göra en knäpptyst tv även i denna prisklass? Det går att ana ett svagt surrande när tv:n är igång. Att de svenska menyöversättningarna till viss del erbjuder konstiga översättningar och tveksamma ihopskrivningar är detaljer, men med ett pris på över 50.000 förväntar man sig toppklass över hela linjen. Men ingen produkt är helt perfekt och det gäller även Philips 42PF9831D. Men den har en del bra funktioner och inte minst väldigt bra bildkvalitet, ljudet är det heller inget fel på vid vanligt dvd- eller tv-tittande. Har du teknikintresse och lika gott om pengar som plats hemma bör detta vara en modell att överväga. I annat fall kan du gott leta vidare.

Snabbfakta Philips 42PF9831D
Philips 42PF9831D är en högupplöst 42-tums lcd wxga-skärm med upplösningen 1366x768 pixlar. Skärmen har en integrerad digital mottagare för dvb-t. Kontrastförhållande 4500:1, betraktningsvinkel 176 grader vertikalt/horisontellt. Modellen är märkt hd ready och har bland annat två hdmi-ingångar, två scart och ethernetingång. Skärmen är utrustad med teknikerna pixel plus 3 hd, clear lcd samt ambilight full surround där bakgrundsbelysningen runt skärmen byter färg beroende på vad som visas. Tv:n kan visa bilder, musik och filmer via pc-link. Via usb och minneskortsplatsen kan man spela upp olika typer av multimedia. Mått 1279x872x114 mm, vikt 38 kg utan stativ.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: