Sök
Sharp LC-42XL2

Sharp LC-42XL2

Skarp vardagsrumsmöbel

2008-09-12

Sharp LC-42XL2 är snygg samtidigt som den presenterar högupplöst material på ett riktigt bra sätt. Vanliga tv-sändningar blir dock inte riktigt lika väl återgivna.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 72/100 "Ansprechender Videotext"
Home cinema choice 4/5 "Very good hd performer"
Hdtvtest "Does a lot of things right"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Sharp LC-42XL2 producerar riktigt bra bilder. En testare är inte nöjd med prestandan när det gäller vanligt standardupplöst material, men använder man högupplöst signal blir resultatet bättre. Färgerna är skarpa, svärtan hög och detaljrikedomen mycket bra. Skärmens högtalare presterar dock inte något revolutionerande ljud. Anslutningsmöjligheterna är bra och testarna saknar egentligen inte någonting. En testare är inte riktigt sams med fjärrkontrollen och menar att knapparna är för små samtidigt som man måste trycka hårt för att någonting skall hända.

Video

"Ansprechender Videotext"

Tyska Video jämför Sharp LC-42XL2 med Samsung LE40R81B, Sony KDL-40V3000, JVC LT-42DP8BG samt Amoi LD42VM6E. Testvinnare är Samsung medan Sharp hamnar först på fjärde plats. Testaren menar att Sharp inte hanterar vanliga tv-sändningar alltför bra, den riktigt fina skärpan uteblir och bilden blir inte så tredimensionell som man skulle kunna önska. Använder man däremot högupplösta källor är resultatet ett annat; färgerna är skarpa, skärpan hög och djupet påtagligt. Ljudet saknar samtidigt en del dynamik. Fjärrkontrollen är bra men knapparna små.

Källa: Video (DE) nr 12 2007

Home cinema choice

"Very good hd performer"

Brittiska Home cinema choice jämför Sharp LC-42XL2 med Philips 42PFL9603D, Hitachi UT42MX70, Toshiba 42XV505DB samt LG 42PG6000. Testvinnare är Philips medan Sharp hamnar på tredje plats. Testaren tycker att designen är stilren men inte överraskande. Anslutningsmöjligheterna är klart godkända. Testaren uppskattar funktionen som gör att hdmi-anslutningarna känner av vilken typ av utrustning som kopplas till och då automatiskt namnger dem korrekt. Bilden är riktigt bra, färgerna är starka, detaljrikedomen hög och bruset hålls på miniminivå. Kvaliteten i standardupplösning drar ned betyget, i övrigt är modellen riktigt bra.

Källa: Home cinema choice (GB) oktober 2008

Hdtvtest

"Does a lot of things right"

Hdtvtest tycker att det inte finns mycket som är fel med denna skärm. Den är snyggt designad och uppvisar bra anslutningsmöjligheter. Bilden är riktigt bra, såväl detaljnivå som upplösning hanteras med den äran. Såväl svärta som detaljer i mörka fält är exceptionellt bra för en lcd-skärm. Dock tycker testaren att det uppstår väl mycket horisontella störningar i bilden. Testaren är inte helt säker på om detta är ett utbrett problem eller specifikt för provexemplaret. Fjärrkontrollen är inte optimal då en del knappar är märkligt placerade, samtidigt som man måste trycka onödigt hårt för att någonting skall hända.

Källa: www.hdtvtest.co.uk (GB)

Cirkapris: 18000 kronor

Produktfakta: Sharp LC-42XL2 är en 42 tums lcd-tv vars betraktningsvinkel är 176 grader horisontellt och vertikalt. Kontrasten är 2000:1 (dynamisk kontrast 10000:1), svarstiden är 4 ms och ljusstyrkan är 450 cd/m2. Bildfrekvensen är 100 Hz och upplösningen 1920x1080 pixlar. Uteffekten i högtalarna är 30 watt. Anslutningarna utgörs av optisk digital ut, 3xhdmi, komponentvideo, komposit, s-video, 2xscart samt vga-ingång. Dimensionerna är 1004x708x306 mm och vikten är 27 kg.

Tillverkare: Sharp