Sök
Sharp LC-42DH77

Sharp LC-42DH77

Med vissa problem

2009-06-03

Sharp LC-42DH77 är en standardutrustad tv som inte lyckas övertyga testarna. Bildegenskaperna hade varit bra för en budget-tv men är inte bra nog för prisklassen. Dessutom anmärks genomgående på problem med lilastick i ljusa motiv.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 76/100 "Ein guter Alltagsfernseher"
What hifi 3/5 "Unspectacular picture and sound performance"
Hdtv test - "Could be improved"

Vad tycker testarna?

Sharp LC-42DH77 är enligt testarna en medelmåttigt utrustad 42 tummare som inte överraskar vad gäller bild eller ljud. Analoga tv-sändningar dras med kornighet, något som dock förbättras med digitala sändningar. Bilden blir bättre med dvd och ännu bättre med hdtv. Men oavsett vad som matas in anses tv:n inte kunna tävla med de bättre konkurrenterna då skärmen inte har lika bra kontrast eller lika fina hudtoner. Dessutom så rapporterar alla testare att panelen dras med ett lilastick som gör att ljusa färger aldrig upplevs som riktigt rena. En testare noterar även att panelen har problem med "vertikal bandning", något som tillverkaren haft problem med tidigare.

Audiovision

"Ein guter Alltagsfernseher"

Audiovision gillar att Sharp LC-42DH77 har både automatisk avstängningsfunktion och att den anpassar bildens ljusstyrka efter omgivningsljuset. Dessutom är modellen den första från Sharp med usb-ingång och att lyssna på musik fungerar bra men bildvisaren är något efter konkurrenternas dito, skriver testaren. När det gäller bildkvaliteten med standardmaterial så uppges den bli skarp med digitala bildsändningar men med analoga försvinner lite av detaljnivån. Med scart blir bilden riktigt bra, men standardsignaler gör sig bäst med hdmi. Hd-material tillför lite extra skärpa till materialet och hanteringen av 24p-signaler är bra. Kontrasten får beröm och färgerna beskrivs som neutrala och mättade. Men skärmen har problem med att ett lilastick framträder med ljusa scener och dessutom upplevs bilden inte som homogent upplyst. Men det är ändå en fullt duglig vardags-tv. Audiovision tittar också på sju andra produkter och placerar däribland Sharp LC-42DH77 på fjärde plats. Bäst i test blir Sony KDL-40W5500.

Källa: Audiovision (DE) nr 6 2009

What hifi

"Unspectacular picture and sound performance"

What hifi gillar inte riktigt att Sharp tagit fram en tv till det här priset då det oundvikligen innebär att tillverkaren måste spara in någonstans. Och att som med LC-42DH77 leverera en halvdan fjärrkontroll och halvdana menyer är helt fel menar testaren. Dessutom är tv-bilden inte mer än godkänd och uppvisar kornighet i hudtoner och vid rörelser. Mer störande är det lilastick som går i bilden och som gör att vita toner aldrig känns riktigt rena. Problemet anses figurera även med dvd och blu-ray även om de inte är lika tydliga. Grova kanter, medelmåttig rörelsehantering och brist på både svärta och detaljer i mörka scener gör att tittarupplevelsen blir lite tråkig även om djupet i bilden är riktigt bra. What hifi rekommenderar därför att pengarna läggs på annat.

Källa: www.whathifi.com (GB)

Hdtv test

"Could be improved"

Anslutningsmässigt är LC-42DH77 standardmässigt utrustad och både menyer och fjärrkontroll har ett enkelt utförande, skriver Hdtv test. När bilden granskas märker testaren att Sharp inte lyckats bli av med problemen med vertikala band i sina paneler, något som fanns på Aquos serien redan 2006. Hur mycket man störs av det är dock individuellt. Vad gäller svärtan däremot så är den homogen från hörn till hörn. Men även här så blir inte vitt lika bra då det finns tonavvikelser i delar av bilden. Kontrastomfånget är bra men står inte ut på något sätt och detsamma gäller panelens rörelsehantering som fungerar med sport och annat tv-tittande men som får problem med spel i 60 bilder i sekunden. Dessa problem märks av också efter kalibrering. Med standardupplösningar uppvisar produkten dessutom hudtoner med dålig detaljåtergivning och den inbyggda videouppskalningen anses inte göra ett vidare bra jobb med dagens mått mätt. Med hd-signaler blir resultatet självklart bättre. Ljudet är typiskt för plattskärmar, något ihåligt med tunn bas men bättre på andra delar av frekvensomfånget. Det finns därför inget anmärkningsvärt hos Sharp LC-42DH77 och priset är dessutom lite för högt för att vara ett budgetalternativ.

Källa: www.hdtvtest.co.uk (GB)

Cirkapris: 13000 kronor

Produktfakta:

Sharp LC-42DH77
Typ: Lcd
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 2000:1
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Betraktningsvinkel: 176 grader
Anslutningar (exempel): 3xhdmi, komposit, 2xscart, s-video, vga, usb
Elförbrukning: 210 watt (standby 0,3 watt)
Övrigt: Dvb-t, 100 Hz, återger mp3 och bilder från usb
Mått: 1020x659x103 mm (utan stativ)
Vikt: 16 kg (utan stativ)

Tillverkare: Sharp