Sök
Sharp LC-40LE600

Sharp LC-40LE600

Direkt LED ger bra bild

2010-05-05

Testarna uppskattar främst att direkt led-upplysning finns i LC-40LE600 och att modellen trots detta kostar så pass lite. Bildkvaliteten är mycket bra, men det saknas extrafunktioner.
Testkälla Betyg Kommentar
What video 4/5 "The most affordable led tv yet"
What hifi 4/5 "Sharp is on its way back up"
Dingz 4/6 "… en prisbombe blant led tv-ene"
Trusted reviews 8/10 "… easily good enough to get Sharp … back …"
Prylportalen 5/6 "… riktigt bra bildprestanda till lågt pris"

Vad tycker testarna?

Testarnas åsikter är väl sammanhållna. Alla anser att den viktigaste positiva aspekten att lyfta fram hos LC-40LE600 är dess direkta led-system och att detta har implementerats utan att priset har stigit högre än det gjort. Detta har gjort att modellen har en mycket bra bildkvalitet, vilken uppvisar högklassig svärta, bra kontrast och skärpa och trevliga färger. Det som brister på detta område är rörelseåtergivningen, delvis eftersom 100 Hz saknas. De andra svagheterna är testarna också relativt ense om. Designen får mest positiva omdömen, men byggkvaliteten känns plastig och att det bara finns tre hdmi-portar ger upphov till en del kritik. Tjockleken och fjärrkontrollen ogillas också av testarna. Till sist påtalas bristen på funktioner, framförallt sådana rörande multimedia. Exempelvis saknas onlineåtkomst och stöd för bildfiler. Dock är alla testare inte ense om att detta är ett problem.

What video

"The most affordable led tv yet"

What video uppskattar den fina designen hos LC-40LE600, men led-teknologin är det verkliga säljargumentet. Med hjälp av led-ljuset kan modellen skapa lokal förmörkning och därmed hjälpa till att fördjupa svartnivåerna. Att denna teknologi har implementerats till ett så rimligt pris som är fallet här är också goda nyheter. Förvånande nog finns knappt några fler intressanta funktioner alls utom de tre hdmi-portarna som dessutom hade kunnat vara fler. Färgerna är den sista av de stora plustecken som finns kring apparaten. De är intensiva under både mörka och ljusa scener. Skärpan är också mycket bra. När modellen gör som bäst ifrån sig är den oemotståndlig bildmässigt, men på grund av dåliga förinställningar, svagare standardupplösningsfärger och problem med rörelseskärpan är den inte alltid på topp. Vidare känns byggkvaliteten plastig och baksidan av apparaten är lite för tjock för att ge ett riktigt bra intryck. Ljudmässigt gör modellen bra ifrån sig på de flesta sätt, men basen kunde ha varit tyngre.

Källa: What video (GB) issue 353

What hifi

"Sharp is on its way back up"

What hifi tycker att det första hos LC-40LE600 som man noterar är att den troligen är den billigaste tv:n med direkt led-ljus hittills. Sedan kommer dock snabbt tre dåliga intryck: designen är inte bra, menyerna är oinspirerande och fjärrkontrollen är ologisk med sina små knappar och sin obekväma form. I blu-rayuppspelning imponerar både svartnivåerna och det vita. Bilden är detaljerad och skarp med realistiska hudtoner. Färgerna är dock lite för varma, även om det inte leder till några större problem. Rörelseåtergivningen klarar sig undan med mycket små problem. Både standardupplösningsfilm och tv-tittande ser också bra och skarp ut. Ljudet är medelmåttigt, men helhetsintrycket av modellen är däremot bra.

Källa: What hifi (GB) March 2010

Dingz

"… en prisbombe blant led tv-ene"

Dingz lägger mycket fokus på att modellen är väldigt billig i jämförelse med de flesta led-tv-apparater. Detta medför självfallet att allt inte kan vara av högsta klass. Trots detta är bildkvaliteten överraskande bra. Denna kvalitet beror huvudsakligen på en kombination av fina detaljer och goda svartnivåer. Det finns andra modeller som imponerar mer än denna, men då dessa ofta kostar mer än dubbelt så mycket är det inte riktigt rättvist att jämföra så. Det är lite synd att formen inte är så snygg, men betraktningsvinkeln är å andra sidan mycket bra. Den största svagheten med LC-40LE600 är att den inte har 100 Hz. Självklart är det för mycket att kräva detta för det pris modellen är satt till, men om det hade funnits hade den nog fått ett betyg som var ett helt steg högre. Den som anser detta vara väldigt viktigt kanske ska titta på någon annan av Sharps modeller, medan denna passar utmärkt för den prismedvetna konsumenten.

Källa: www.dingz.no (NO)

Trusted reviews

"… easily good enough to get Sharp … back …"

Trusted reviews tycker att konceptet bakom LC-40LE600 är att den erbjuder direkt led-ljus med "white dimming" till ett pris som är ovanligt lågt. Fördelen med detta är att det direkta led-ljuset skapar kontraster som andra system inte kan nå. White dimming kan ibland ge mindre dynamiska färger, men det passar ofta bra till standardinställningar för video. Designen är ny och ganska snygg, men byggkvaliteten känns inte helt gedigen. Funktionsmässigt gör modellen inte heller så bra ifrån sig. Det finns ingen onlineåtkomst och det går inte att visa multimediafiler av något slag, vilket känns tämligen omodernt. Tre hdmi-uttag känns också aningen snålt. Bildkvaliteten är dock så bra att man kan bortse från detta. Svartnivåerna och färgåtergivningen är jättebra. Även skärpan är riktigt bra. Det som gör att bildkvaliteten inte helt lyckas kompensera för andra tillkortakommanden är att det finns problem med rörelseåtergivningen.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Prylportalen

"… riktigt bra bildprestanda till lågt pris"

Prylportalen tycker att man ska överväga att satsa på en tv av den här typen om man inte bryr sig så mycket om att den är tjock, eftersom den sprider ljus bättre över hela bildytan än en vanlig led-modell. Att LC-40LE600 dessutom erbjuder detta till ett relativt lågt pris är en trevlig överraskning. Dynamiken i bilden är mycket bra. Svärtan, färghanteringen och betraktningsvinklarna bidrar alla tre till en mycket positiv upplevelse. Att 100 Hz saknas är lite synd eftersom det leder till viss oskärpa i rörelsehanteringen, men problemet är inte så stort, framförallt inte för den som inte är van vid 100 Hz. Några andra svagheter är att byggkvaliteten känns plastig, att fjärrkontrollen är undermålig, att menyerna är svårnavigerade och att det bara finns tre hdmi-uttag. Att alla sorters online- och multimediefunktioner saknas är dock inte något problem. Den typen av tillbehör anser testaren vara onödiga och endast dra upp priset.

Källa: www.prylportalen.se (SE)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Typ: Lcd Storlek: 40 tum Upplösning: 1920x1080 pixlar Kontrast: 2 000 000:1 Ljusstyrka: 450 cd/m2 Betraktningsvinkel: Iu Anslutningar (exempel): 4xhdmi, komposit, 2xscart, s-video, vga, 2xkomponent, audio, usb, optisk ljudutgång Övrigt: 24 fps, led-backlight, dvb-t mpeg2/4 Elförbrukning: Iu Mått: 660x960x310 mm (med stativ) Vikt: 15,4 kg (med stativ)