Sök
Samsung SP-47W3HF

Samsung SP-47W3HF

Ambitiöst, men inte tillräckligt

2002-02-15

Stor men ändå lättplacerad med fem inbyggda högtalare. Med SP-47W3HF satsar Samsung på hemmabiofantasten. Här finns både potential och brister enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 3,5/5 "Unscharfes Bild"
Home Cinema Choice "Looks appealing"
What Video & TV 56/100 "Big disappointment"

Vad tycker testarna?

Helt nöjda är testarna inte med Samsungs backprojection-TV. På plussidan noteras att den är snygg och ganska lätt, men att den ändå känns rejäl. Väl uttänkta lösningar med bra kapacitet för att ansluta annan utrustning. Tyvärr uppväger det inte den bristfälliga bilden. I ljusa partier kan det uppträda en predominans av rött och blått vid skarpa kanter. En testare anser att ljudet är det bästa men andra håller inte med. Slutsatsen blir att Samsung trots sin ambitiösa satsning med denna TV inte riktigt når samma klass som konkurrenterna Sony och Toshiba.

Video

"Unscharfes Bild"

Video framhåller den snygga designen och den verkligt funktionella fjärrkontrollen på Samsung SP-47W3HF. Här har man satsat stort och detsamma gäller bild-i-bild samt Dolby Surround funktionerna som är mycket bra. Vid närmare granskning visar TV:n upp en del brister. Menyhantering och inställningar går alldeles för långsamt. Även samstämmigheten i automatiken fungerar inte särskilt bra och här blir det bättre om man finjusterar manuellt. Här och där dyker det upp dubbelkonturer och taggiga motiv samtidigt som TV:n ger ifrån sig ett kraftigt ljud utan någon större känsla i varken balans eller tonhöjd. Videos test omfattar flera apparater och bäst tycker man om Sony KP44PS2 och Toshiba 46WH08G, som koras till segrare.

Källa: Video nr 11, 2001
Home Cinema Choice, februari 2002
What Video & TV, februari 2002

Home Cinema Choice

"Looks appealing"

Home Cinema Choice konstaterar att Samsung på det hela taget erbjuder många bra möjligheter till anslutningar. Till exempel tre SCART kontakter varav två stödjer RGB men också en komponent-video utgång, vilket fortfarande är relativt sällsynt. Totalt sett är kopplingarna bra på TV:n. Detta är en mastig TV som ser bra ut i vardagsrummet. Det finns inget att klaga på men man anmärker på fjärrkontrollen som känns lite klumpig och okänslig.

What Video & TV

"Big disappointment"

What Video & TV reagerar på att TV:n känns så otroligt lätt. Designen är luftig men ändå är detta en robust och kvalitativ apparat. De många möjligheterna att koppla TV:n till annan utrustning är en klar fördel men Dolby Prologic kan man gott klara sig utan. Det räcker gott och väl med Dolby Digital eller Nicam. Fjärrkontrollen känns trög att hantera men efter installation märker man snabbt att det är lätt att navigera och styra menyn. Tittaren har många val när det gäller inställning av bild och bildformat. Bilden är visserligen klar och färgerna glada men har en tendens till att ibland bli för skarpa och flera gånger uppmärksammas en blå eller röd kant runt motivet. Ett stort plus är ljudet, som kommer bra till sin rätt ur de inbyggda högtalarna. Synd på bristerna i bilden, eftersom TV:n är lätt att använda och erbjuder så många möjligheter för kringutrustning.

Cirkapris: 35000 kronor

Produktfakta: Samsung SP-47W3HF är en widescreen på 47 tum med bakprojektion och fem inbyggda högtalare. Här finns 3 SCART-kontakter varav två RGB samt komponentvideo, uttag för S-Video och en kameraingång framtill. NTSC-avspelning stöds och TV:n är försedd med skärpekontroll, bild-i-bild, digital brusreducering, menysökning på svenska, automatisk programsökning och lagring av 512 Text-TV sidor. Ljudet bygger på Dolby Prologic med en uteffekt på 3x15 MPO Watt. Samsung SP-47W3HF väger 68 kg och mäter 1325x1132x588 mm.

Modell: Samsung SP-47W3HF