Sök
Samsung LW40A23W

Samsung LW40A23W

Stark bild men svagt ljud

2004-11-25

Testarna gillar denna stora LCD-skärm från Samsung eftersom den producerar en mycket bra bild när tillgång till digitala källor av hög kvalitet finns. Färgåtergivning och detaljrikedom är fina och dessutom menar testarna att den minimalistiska och snygga designen gör att skärmen passar in var som helst.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 75/100 "Brillianten, strahlenden Bildern"
What Video 4/5 "A great looking LCD"
Home Cinema Choice 4/5 "A very tempting proposition"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att skärmen är snygg och väl designad. Den är okomplicerad att använda eftersom menyerna är enkla och lättöverskådliga. Skärmen ger en mycket bra bild med fina färger och en hög nivå på detaljer, men då framförallt vid användning av källor med hög kvalitet. När signalerna är analoga försämras kvaliteten på skärmen en aning. Två testare påpekar att ljudet inte är så bra som väntat och att avsaknaden av en ordentlig bas märks tydligt. Testarna menar också att skärmen är i dyraste laget.

Audio

"Brillianten, strahlenden Bildern"

Audio jämför Samsung LW40A23W med Yamaha PDM-4210. Enligt testaren är detta den största LCD-displayen som går att få tag på och tekniken gör framsteg i rasande fart. Skärmen har många anslutningsmöjligheter, men DVI för HDCP saknas som är det för filmer föreskrivna kopieringsskyddet. LW40A23W har en briljant bild och imponerar. Några svagheter noteras dock, nämligen att i mörka partier på skärmen verkar bakgrundsbelysningen oregelbunden och nattscener kommer då inte riktigt till sin rätt. Denna effekt uppkommer ibland även vid avspelning av DVD. Fjärrkontrollen upplevs som en aning svåröversiktlig. Testvinnare blir Yamaha PDM-4210.

Källa: Audio april 2004
What Video sept 2004
Home Cinema Choice oktober 2004

What Video

"A great looking LCD"

Samsung-LW40A23W_side

What Video testar förutom Samsung LW40A23W även Panasonic Viera TX-32LXD1, Philips 32PF9986, Sony KDL-L32MRX1, Toshiba Stasia 26WL46B och LG RZ-23LZ20. Testvinnare blir Sony KDL-L32MRX1 med Samsung på en delad tredjeplats tillsammans med Panasonic. Designen hos LW40A23W är minimalistisk och snygg och den har många anslutningsmöjligheter. Mängden övriga funktioner bådar också gott, de är inte bara väl genomtänkta utan även lättåtkomliga genom den enkla och väl uppbyggda menyn, exempelvis Samsungs Digital Natural Image engine (DNIe) som förbättrar skärpan. Bilden är bra, särskilt när källan är av hög kvalitet. Ljusa färger kommer speciellt till sin rätt, men även detaljrikedomen är påtaglig. Källor av lägre kvalitet så som analoga källor märks i bilden, som då tappar en del detaljer. Ljudet matchar inte bildens höga kvalitet och vid hög volym märks det att högtalarna får kämpa eftersom en ordentlig bas saknas. Priset är väl saftigt, avslutar testaren.

Home Cinema Choice

"A very tempting proposition"

Home Cinema Choice menar att det går att få alla de anslutningsmöjligheter som kan tänkas. Ingen analog PC-anslutning går att få men å andra sidan går DVI-ingången att ställa om till analoga signaler. Skärmen är stilig och passar i vilket vardagsrum som helst. Menyerna ser bra ut, är överskådliga och enkla att navigera i. Den medföljande manualen innehåller allt som behövs och fjärrkontrollen är såväl ergonomisk som snygg. Bilderna är ljusa och har en mycket bra färgåtergivning. Även detaljrikedomen är mycket bra. Skärmen har en bra svartnivå, vilket ger bilderna ett djup som gått förlorat hos många av konkurrenterna. Progressiv DVD får en otroligt bra kvalitet på skärmen. Analoga källor är av sämre kvalitet än vad man vill skåda. Skärmens digitala hantering ger en del artefakter i bilden, särskilt när källan är av lägre kvalitet. Hörn kan se något ringformiga ut vilket är en nackdel, hudfärg kan se en aning onaturlig ut och responstiden är en aningen långsam (mest med sub-progressiva källor). Ljudet är inte lika bra som bilden och avsaknaden av bas är tydlig. Dessutom finns ibland en svag eftersläpning mellan bilden och ljudet. Priset är väl högt för det som erhålls, enligt HCC.

Cirkapris: 76000 kronor

Produktfakta: Samsung LW40A23W är en 40-tums LCD-TV med 16:9 format och en upplösning på 1280x768 pixlar. Ljusstyrkan är 500 cd/m2 och kontrasten är 600:1. Betraktningsvinkeln är 170 grader både horisontellt och vertikalt. Ljudets uteffekt är 5x10 W. Ljudet är Dolby Digital, Dolby Prologic 2 samt DTS. Stereo Nicam/A2. Befintliga anslutningar är Digital Interface (DVI-HDCP), två scart, två komponent, digital Audio In (optisk/koaxial), PC-ingång: DVI-I samt PC Audio. Dimensionerna är (BxDxH) 988x87x711 mm och vikt 32 kg. Energiförbrukningen är 180 W och vid standby mindre än 1 W. Medföljer gör bordsstativ och väggfäste WMTL4000 är tillägg.

Modell: Samsung LW40A23W