Sök
Samsung LW32A23W

Samsung LW32A23W

LCD-TV med löstagbara högtalare

2004-04-05

32 tums LCD-TV med löstagbara högtalare. Testarna gillar möjligheten till surroundljud men utdelar en del kritik för bilden.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Bra bild, flexibla högtalare"
M3 "Skärpan är bra, svärtan något sämre"
HemmaBio "Bildkvaliteten är inte alls optimal"
Home Cinema Choice "Picture looking crisp and layered"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att Samsung LW32A23W är en relativt bra LCD-TV. Bäst kritik får den för möjligheten att ansluta ett 5.1 surroundsystem och de många anslutningsmöjligheterna. Ljudet i de medföljande högtalarna får blandad kritik. Några tycker det är bra medan en testare saknar basen. Men bilden imponerar inte och sämst bild blir det vid vanliga TV-sändningar.

Ljud & Bild

"Bra bild, flexibla högtalare"

Ljud & Bild tycker att TV:n har ett lite klossigt utseende. Detta kan man dock komma ifrån genom att ta bort högtalarna och ställa dem vid sidan. Just att högtalarna är löstagbara skapar flexibilitet. Anslutningarna sitter på skärmens baksida, vilket är en bekväm lösning om man behöver byta kabel. Nackdelen är att kontakterna sticker ut en bit vilket medför att det kan vara svårare att hänga TV:n på väggen. Skärmen får lovord för att det finns inbyggda förstärkare för surroundljud. Bilden är bra om man tittar på DVD-film men sämre med vanlig TV-mottagning. Detaljåtergivning och skärpa är inte på topp, men resultatet blir ändå relativt bra tycker testaren.

Källa: Ljud & Bild, nr 9 2003
M3, nr 10 2003
Hemmabio, nr 12 2003
Home Cinema Choice, mar 2004

M3

"Skärpan är bra, svärtan något sämre"

Samsung-LW32A23W_side
M3 har jämfört Samsung LW32A23W med Philips 30PF9975. Båda ser bra ut, men Samsung tar ändå hem designronden. När det gäller anslutningar och menyer vinner Samsung även här. Testaren gillar de många anslutningsmöjligheterna, inte minst för att det finns inbyggt stöd för surroundljud. Menyerna är bra och funktionellt utformade medan Philips visserligen är animerade, men irriterande långsamma. När det kommer till bilden vinner dock Philips stort. Samsungs bild är relativt bra och bildförbättringstekniken DNIe gör bilderna skarpare med mer kontrast och bättre färgåtergivning. Tyvärr är svärtan inte speciellt bra och testaren är inte nöjd med färgerna som är lite matta. Vid snabba rörelser hänger Samsungs TV med bättre än Philips. Samsungs ljud är också överlägset bättre eftersom den har inbyggd surroundförstärkare. De båda apparaterna kostar ungefär lika mycket och priset är tillräckligt högt för att avskräcka många. I slutorden utses till sist Samsung till vinnare med minsta möjliga marginal.

HemmaBio

"Bildkvaliteten är inte alls optimal"

HemmaBio tycker att det saknas lite kontakter på framsidan. Bilden får underkänt och testaren är besviken på upplösning och färghantering. Man saknar även ett zoomläge för omvandling av 4:3 till bredbild. Tittar man på DVD blir bilden betydligt bättre, men inte i klass med Philips 30PF9975. Det är i de mörka partierna bilden är sämst, med mycket brus och dålig färgåtergivning. DNIe kan förbättra bilden, men det är ofta det blir tvärtom. Vid matning med progressive scan flimrar bilden i ljusstyrka och det ser inte alls bra ut. Ljusstyrkan och betraktningsvinkeln är det inget fel på. Ljudet i de medföljande högtalarna är fylligt med stor rymdkänsla och testarna är imponerade över att det finns inbyggda surroundförstärkare. Tyvärr har TV:n ändå för många skavanker för att hålla måttet menar Hemmabio.

Home Cinema Choice

"Picture looking crisp and layered"

Home Cinema Choice skriver att designen på denna modell är snygg och att den är prisvärd. Även här ges bra kritik för de många anslutningarna men testaren saknar en vanlig 15-pins PC-ingång. Dessutom är det synd att bara en av SCART-kontakterna klarar RGB. Menysystemet är välutformat även om det kan vara aningen komplext. Bilden får riktigt bra betyg och denna testare tycker Samsung har gjort stora framsteg. Bilden ser klar och mer naturlig ut än hos tidigare modeller. De medföljande högtalarna saknar en del kraft i basregistret, men om man väljer att koppla in ett surroundsystem blir ljudet mycket bättre. Testaren hörde ibland lite fördröjning mellan ljud och bild men överlag är Samsung LW32A23W en bra TV till ett relativt lågt pris. Ett bra köp för alla som vill ha en LCD-TV och inte har alltför ansträngd ekonomi.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Samsung LW32A23W är en 32 tums LCD-TV med upplösning på 1280x768 pixlar och kontrast 600:1. TV:n har anslutningar för 2 SCART, S-VIDEO, komponentvideo, DVI, RGB-video, optisk audio, koaxial audio, 5.1-utgångar (center, sub och bakhögtalare) och hörlursutgång. Betraktningsvinkel 170 grader och ljudets uteffekt är 5x10 W. Det finns stöd för surroundljud i Dolby Digital, Prologic 2 och DTS. TV:n har bild-i-bild funktion via dubbla tuners och Text-TV med 2100 sidors minne. LW32A23W mäter med stativ och högtalare 1013x218x625 mm och väger 26 kg.

Modell: Samsung LW32A23W