Sök
Samsung LE40R51B

Samsung LE40R51B

Stor och snygg

2006-02-06

Samsung LE40R51B är en 40-tums lcd-tv med 1366x768 pixlars upplösning. Bildkvaliteten, användarvänligheten samt den minimalistiska designen får höga betyg av testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & Ljud Hemma 9/10 "Bra med anslutningar"
Din Side 5/5 "Meget god på HD-signaler"
Home Cinema Choice 4/5 "Great looks"
Cnet 7,7/10 "An excellent television"
What Hifi 4/5 "40in HD bargain"

Vad tycker testarna?

Testarna hyllar skärmen för att hålla en hög prestanda med högupplöst material. Bilden blir skarp och håller en hög detaljnivå. Flera av testarna öser också lovord över designen. Vidare konstaterar testarna att skärmen är mycket enkel att använda men att fjärrkontrollen kunde ha varit bättre. På minussidan noteras också att skärmen har få ingångar och att a/v-ingången sitter på baksidan.

Bild & Ljud Hemma

"Bra med anslutningar"

Bild & Ljud Hemma konstaterar att Samsung LE40R51B, med en yta på 40 tum, är en av de största panelerna som har en upplösning på 1366x768 bildpunkter. Man kan sitta nära den här skärmen utan att bilden känns grynig. Testaren skriver vidare att reklambladen ger sken av att skärmen har 3000:1 i kontrast. Det är något som är en sanning med modifikation, då det handlar om dynamisk kontrast. Det går inte att visa de ljusaste och mörkaste områdena samtidigt på bilden. Skärmen är bra utrustad med flera anslutningar, så som en hdmi-ingång en pc-ingång och två scartkontakter, vilket medför att den har allt som krävs för att smyckas med hd-ready logotype. Det enda negativa är att av-ingångarna är placerade på baksidan. Något som blir problematiskt att komma åt i det fall skärmen hängs upp på väggen. I sin test jämför testaren fyra olika skärmar. LE40R51B:s totalbetyg är högt men hamnar på den undre halvan i sammanställningen.

Källa: Bild & Ljud Hemma, nr 8 2005

Din Side

"Meget god på HD-signaler"

Din Side gillar designen och skriver att den utseendemässigt är ett stort framsteg för Samsung. I testen jämförde man lcd-tv:n med två plasmaskärmar och konstaterade att bildkvaliteten inte riktigt höll samma klass. Efter att ha gått in i menyerna och justerat bilden manuellt förbättrades dock kvaliteten. Färgerna är distinkta utan att flyta ut. Kvaliteten på högupplösta signaler är mycket bra. Vidare skriver testaren att den reella kontrastnivån är 800:1 med hjälp av att justera ljusstyrkan har man en dynamisk kontrast på 3000:1. Något som gör LE40R51 ljusår bättre än sina lcd-föregångare. Tv:n får ett plus för att den är enkel att använda. Text-tv:n är snabb och testaren gillar att det går att dela bilden mellan bild och text-tv. Dessvärre är fjärrkontrollen riktigt dålig. På minussidan hamnar också betraktningsvinkeln som inte är bra. Sammanfattat så gillade testaren LE40R51 mer och mer under testet och konstaterar slutgiltigt att tv:n är ett mycket bra val, jämfört med likvärdiga konkurrenter.

Källa: Till Din Side

Home Cinema Choice

"Great looks"

Home Cinema Choice tycker att Samsung LE40R51B presterar en mycket bra bildkvalitet när det kommer till hd-material. TV:n är elegant designad och förhöjer rummet den placeras i. Prisnivån visar att lcd nu definitivt kan konkurrera med plasma. Dock har lcd-skärmar ofta svårt med att hålla en bra svärta, skriver testaren. Vilket också visar sig vara LE40R51B:s stora svaghet. Bilden är mer grådassig där den ska vara helt svart. En annan nackdel är att skärmen saknar en inbyggd digital tuner, något som testaren ser som ett stort minus. Sammanfattat så tycker testaren att LE40R51B är en godkänd lcd-tv, men inte speciellt märkvärdig i jämförelse med liknande konkurrenter.

Källa: Home Cinema Choice, feb 2006

Cnet

"An excellent television"

Cnet skriver att skärmen utseendemässigt är en höjdare. En minimalistisk design som är utsökt. Bildmässigt hanterar LE40R51B kontrast och skärpa på ett mycket imponerande sätt. Lcd-tv:n presterade bäst resultat med högupplöst material. Detaljnivån blir fantastiskt hög, skriver testaren. Man kan gå ända fram till skärmen utan att se en enda pixel. De inbyggda högtalarna är också mycket bra. Hdmi-ingången stödjer digitalt ljud, så både video och ljud kan tas emot med högsta kvalitet. Noterbart är dock att skärmen saknar en digital tuner. Sammantaget så är testaren imponerad av skärmen som man tycker är ett bra köp.

Källa: Home Cinema Choice, feb 2006

What Hifi

"40in HD bargain"

What Hifi konstaterar att LE40R51B trampar i samma fotspår som hyllade lillebror på 32 tum. Testaren finner att modellen enbart har analog mottagare och lider av i princip samma akilleshälar som andra stora lcd-skärmar. Dessa innefattar en relativt mjuk bild som saknar detaljer i mörka områden. Vid hdmi förbättras detta dock märkvärt. Testaren skriver att man inte ska detaljgranska bilden på nära håll, men om man sitter bakåtlutad i tv-soffan på lagom avstånd levererar LE40R51B en mycket bra helhet. Digitalbox rekommenderas dock.

Källa: Till Cnet

Cirkapris: 28000 kronor

Produktfakta: Samsung LE40R51B är en 40-tums lcd-tv med en upplösning på 1366x768 bildpunkter. Kontrasten är 800:1 med en dynamisk kontrast på 3000:1. Ljusstyrkan mäter 500 cd/m2 och betrakningsvinkeln är angiven till 170 grader både horisontellt och vertikalt. Högtalarna ger 2x10 watt. De anslutningar som finns är a/v med s-video, dubbla scart, pc (15 pin d-sub), komponent och hdmi. Skärmen har vesa-standard för väggmontering. Bordsstativ ingår. Mått med bordsstativ är 989(b)x333(h)x763(d) mm och vikten är ca 27 kg.