Sök
Samsung LE40M91B

Samsung LE40M91B

Ojämn presterare

2007-02-15

Detta är en skärm som använder sig av 2000 lysdioder och Samsungs nya led-teknik för bakgrundsbelysning. Kontrast och skärpa får sig ett rejält uppsving men bildens övriga parametrar imponerar inte på testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Area dvd 6/10 "Extrem helles und kontrastreiches Bild”
Video 67/100 "Unsauberer Darstellung"
Audiovision 79/100 "Kein Schnäppchen"

Vad tycker testarna?

Alla testare är positiva till den nya tekniken för bakgrundsbelysning som Samsung börjat introducera i sina platta tv då det märkbart påverkar upplysningen av bilden. Men när det kommer till övriga parametrar i bilden så lyckas den inte övertyga fullt ut. Endast en av testarna tycker att skärmen gör bra ifrån sig. De andra två klagar på bland annat uppträdandet av artefakter (digitalt brus) till följd av den höga skärpan, en detaljåtergivning som inte är i klass med andra produkter på marknaden och att objekt blir suddiga vid rörelse. Och priset är alldeles för tilltaget med tanke på bildkvaliteten, anser de två testarna.

Area dvd

"Extrem helles und kontrastreiches Bild”

samsung-le40m91-2Enligt Area dvd så har Samsung med sin nya bildteknik lyckats skapa en tv med väldigt bra kontrastomfång, hög skärpa samt en stark och jämn upplysning. Samtidigt så är färgprakten enorm som i tidigare modeller från tillverkaren. Dessa två egenskaper gör att animerade filmer ser extra bra ut i bild. Analoga tv-signaler omvandlas till digital upplösning utan några som helst problem och resultatet blir enligt uppgift en bild med väldigt god skärpa, även om de finaste detaljerna och konturerna inte återges. Med hd-material blir återgivningen väldigt bra men den höga skärpan visar ingen pardon mot digitala artefakter, vilka blir väldigt tydliga. Jämfört med andra hd-kompatibla tv-apparater så tycker testaren att det fattas lite i de finaste detaljerna samt att objekt i rörelse tenderar att återges en bit oskarpt. En ojämn presterare, summerar Area dvd.

Källa: www.areadvd.de (DE)

Video

"Unsauberer Darstellung"

Video välkomnar Samsungs nya teknik då den nya belysningen ger en ökad filmkänsla. Men sett till priset så anser testaren inte att tv:n gör tillräckligt bra ifrån sig. Vid tv-tittande så blir bilden skarp, men med nackdelen att artefakter i form av block blir tydliga vid snabba rörelser i bilden. Med dvd matat via rgb-scart så uppmärksammar testaren att bilden har problem som liknas vid regnbågseffekter som normalt ses hos lcd-projektorer. I övrigt så har återgivningen ett harmoniskt lugn över sig och bra detaljåtergivning. Med hdtv över hdmi så blir testaren missnöjd över det snäva färgomfånget och att tv:n endast tar 1080i är ett problem när blue-ray används eftersom bilden skalas, med artefakter som följd.

Källa: Video (DE) nr 1 2007

Audiovision

"Kein Schnäppchen"

samsung-le40m91-1Med alla sina anslutningsmöjligheter så blir Samsung LE40M91B något av en multimediacentral, skriver Audiovision. Med den nya tekniken och Samsungs vida färgåtergivning så går det lätt att få till en klar och färgmässigt korrekt återgivning av olika bildformat. Omdömen kring bildkvaliteten är idel positiva oavsett insignal. Det är en skarp, Audiovision.

Källa: Audovision (DE) nr 2 2007

Cirkapris: 37000 kronor

Produktfakta: Samsung LE40M91B är en 40 tums lcd-tv med upplösning om 1366x768 pixlar. Den har en angiven dynamisk kontrast på 10000:1 och ljusstyrka 500 cd/m2. Responstiden är 8 ms och betraktningsvinkeln 178 grader. Modellen har kortläsare för tio olika typer och usb-ingång för återgivning av mp3 och bildvisning. M91 har även 100 Hz-teknik för mjukare och stabilare bild. Anslutningar omfattar dubbla hdmi, dubbla scart, komponent, s-video, komposit, vga och analog tv-ingång. Vikten är 27,5 kg och måtten är 994(b)x109(d)x647(h) mm.

Tillverkare: Samsung