Sök
Pioneer PDP-503HDE

Pioneer PDP-503HDE

Hyllad för diverse ting

2002-06-07

En skärm, många användningsområden. Bättre än så här kan det inte bli, tycker någon testare om bilden hos Pioneers påkostade plasma-TV på 50 tum med extern mottagarenhet.
Testkälla Betyg Kommentar
eyeFi 92/100 "En fest för ögat"
What Video & TV 4,5/5 "Friendly hunk of genius"
Home Cinema Choice "Most stunning plasma pictures ever"

Vad tycker testarna?

Testarna är ovanligt eniga om att Pioneers plasmaskärm är en av de absolut bästa på marknaden. Orsakerna till hyllningarna är många men främst av allt den höga bildkvaliteten. Att plasmaskärmen är användarvänlig gör den inte sämre. Testarna är imponerade av att man lyckats göra skärmen så stor med bibehållen bildkvalitet och en testare kallar den för ”vacker ingenjörskonst”. I stort sett är den enda kritiken som riktas mot skärmen att den kunde ha varit snyggare, men om detta råder delade meningar.

eyeFi

"En fest för ögat"

Norska eyeFi är mycket positiva till plasmaskärmar i gemen på grund av dess varierade användningsområden. Tidningen har genomfört ett jämförande test där skärmen testas mot Panasonic TH-42PW4, Grundig Planatron PW 110-520 och NEC Plasma Sync 50MP1. eyeFi är överförtjusta i Pioneer PDP-503 som får högst betyg. Bilderna är klara och tydliga som förväntat. Över förväntan var dock nyansrikedomen och detaljegenskaperna och skärmen får högsta betyg för bildkvalitet. Ljusstyrka, kontrast och färger håller också en hög nivå. DVD- och datasignaler ger också bra bild. Enligt eyeFi är den här multimediaskärmen bland det bästa som kan köpas för pengar i den här storleksordningen, till det kommer den utmärkta och snygga designen.

Källa: eyeFi nr 4 2001
What Video & TV maj 2002
Home Cinema Choice maj 2002

What Video & TV

"Friendly hunk of genius"

What Video & TV är imponerade av skärmens storlek men hurrar knappast över designen som är tråkig. När man skulle starta skärmen blev testpanelen förvånade av en mycket långsam auto-tuning, men så snart systemet väl var igång fungerade operativsystemet bra. Skärmen har lättlästa menyer som följer standarden för vanliga TV-apparater vilket gör dem lätta att förstå. Man kan själv reglera varifrån man vill att ljudet ska komma i fråga om höjd och position. En intressant detalj är att det går att sänka skärmens ljusstyrka för att spara energi. Även What Video & TV ger bildkvaliteten med beröm godkänt. Färgens nyansrikedom är hög tack vare en kontrast på 900:1 vilket får ljusa bilder att bli suveräna. Vid mörka filmbilder är skärmens bilder mer dämpade och detaljnivån minskar något. Man kan skönja svaga vertikala linjer över några objekt med skarpa kanter och vid skarpa, stillastående detaljer kan spökbilder uppkomma i någon utsträckning. Bäst av allt är att den är så användarvänlig. Panasonic TH-42PW4 utses till testvinnare men Pioneer blir belönad med titeln "Best Buy". Övriga produkter i testet var LG MZ-42PZ10, Philips 32PF9944 och Thomson 42WP94U.

Home Cinema Choice

"Most stunning plasma pictures ever"

Home Cinema Choice ger Pioneer PDP-503 HDE fina omdömen som ”visuellt slagkraftig". Men det beror snarare på storleken än formgivningen, Media Receivern är i så fall snyggare än skärmen. Att boxen ger en mängd valmöjligheter med alla in- och utgångar är bra men auto-tuningsystemet anses "häpnadsväckande ointelligent". Bortser man från detta är grafiken mycket användarvänlig. Läsbara menyer och logisk layout får plus i kanten. Ytterligare en fördel är att skärmen kan drivas utan fläkt, vilket är ovanligt i den här storleksordningen. Bilden har god färgåtergivning och detaljrikedom, men bäst av allt är att den saknar bildbrus. Home Cinema Choice har aldrig sett en så ren plasmabild men påpekar förekomsten av svaga vertikala linjer. Fortfarande klarar inte plasmaskärmen alla svarta nyanser, ändå är det här den bästa 50 tums skärmen. I ett test av fem plasmaskärmar utses denna samt Panasonic TH-42PW4 till Best buy. Övriga var LG MZ-42PZ10, Thomson 42WP94U, Philips 32PF9944.

Cirkapris: 139000 kronor

Produktfakta: Pioneers plasma-TV är med sina 50 tum en av de största skärmarna på konsumentmarknaden. Pioneers plasmaskärm omges av en silverfärgad aluminiumram och är helt fri från knappar och andra detaljer. Bakom frontpanelen döljs ingången för medföljande Media Receiver samt högtalare. Pioneer har valt att placera alla in- och utgångar på mottagaren. Där hittar vi bl.a. tre scartingångar där två av dem hanterar RGB. Component video ingång finns också samt ingångar för S-Video, stereo-audio och PC, på baksidan finns alla ingångar duplicerade som utgångar. Bilden har en upplösning av 1280x768 pixlar och skärmen klarar progressive scan. Ljudsystemet bygger på NICAM stereo med uteffekt vid 8 ohm på 2x12 watt. Skärmen mäter 1220x710x100 mm och väger 39 kg, medan mediareceivern väger 4,4 kg och har måtten 420x70x332 mm.

Modell: Pioneer PDP-503HDE