Sök
Pioneer PDP-5000EX

Pioneer PDP-5000EX

Äkta hd-plasma

2006-08-29

En 50 tums plasma som med sin upplösning 1920x1080 pixlar har stöd för Full HD. Enligt testarna är resultatet helt fantastiskt, men prislappen är saftig.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 5/5 "Staggering picture quality"
Home cinema choice 5/5 "Truly mind blowing"
Audiovision 73/100 "Wirklich überragendes HD-Display"
Video 79/100 "HDTV in absoluter Perfektion"

Vad tycker testarna?

Testarna blir nästintill saliga när de spelar upp hd-material på Pioneer PDP-5000EX. Ord som drömlikt, fantastiskt och majestätiskt förekommer på flera håll. Tillverkaren uppges inte enbart lyckats med konststycket att få en pixelmappad plasma utan även fått till parametrar som färgåtergivning, kontrast och svärta. Dock så har skärmen enligt två av fyra testare problem med sistnämnda vid återgivning av material i standardupplösning vilket drar ner betygen något. Att skärmen saknar tv-mottagare gör ingen testare ledsen, däremot uppger flera att uteslutandet av scart minimerar anslutbarheten i mesta laget.

What hifi

"Staggering picture quality"

Helt enkelt den bästa plasman som vi testat, skriver What hifi om Pioneer PDP-5000EX. Den höga upplösningen anses göra under för återgivningen, som är i absolut toppklass utan minsta spår av några artefakter. Den höga upplösningen ger inte någon större skillnad kvalitetsmässigt för vanliga tv-sändningar och dvd-filmer. Priset är också tämligen högt och har man inte hdtv-material att tillgå så anser testaren att man klarar sig lika bra med en skärm av lägre upplösning. Avsaknaden av tv-mottagare ställer dessutom krav på extern utrustning. Men är man en högdefinitionsfanatiker så finns inget bättre alternativ för tillfället, avslutar What hifi.

Källa: What hifi (GB), augusti 2006

Home cinema choice

"Truly mind blowing"

Home cinema choice skriver att begäret att skapa en skärm med full hdtv-upplösning i PDP-5000EX inte på något sätt har inneburit att Pioneer kompromissat på andra punkter. Bilden blir enligt testaren makalös då svärta, färgåtergivning och kontrast är utav toppklass. Att skärmen inte har någon inbyggd tv-mottagare är inget som stör men det gör däremot frånvaron av scart. Anslutbarheten anses annars vara mycket god med de dubbla hdmi-ingångarna och dvi. Att modellen klarar av pixelmappning innebär också ett slut på problem med överskanning, uppger testaren. Designen beskrivs som minimalistiskt och stilfull.

Källa: Home cinema choice (GB), augusti 2006

Audiovision

"Wirklich überragendes HD-Display"

Audiovision testar skärmen i dagsljus och tycker att den ter sig lite ljussvag. I hemmabiomörker fungerar den däremot mycket bättre och producerar en djup svärta. Färgerna uppges återges väldigt trovärdigt, om än med ett minimal stick åt det rosa hållet. Digitala bildfel förekommer enligt testaren överhuvudtaget inte. Detaljnivån är inte den perfekta med vanliga dvd-filmer men hdtv-återgivningar anses vara helt kompromisslösa på den punkten. För hd-material är det i storleken den absolut bästa skärmen men det är synd att den är så dyr, skriver Audiovision.

Källa: Audiovision (DE), nr 9 2006

Video

"HDTV in absoluter Perfektion"

Med tanke på all ny teknik i PDP-5000EX är det enligt Video inte konstigt att priset är i det saftigaste laget. Avsaknaden av högtalare och tv-mottagare går att leva med. Att scart-anslutningar också saknas begränsar dock anslutbarheten lite väl mycket, tycker testaren. Skärmen uppges skala upp standardupplösningar kompetent med mycket skarpa resultat där färgåtergivningen är både naturlig och med ordentlig ljusstyrka. Det är endast med svärtan som skärmen har problem, enligt testaren är svarta områden i bilden lite för ljusa för att kunna övertyga helt. Med hd-material uppges det vara en mycket realistisk bild som återges. Detta enligt testaren tack vare att hela upplösningen nyttjas tillsammans med den goda färgåtergivningen samt en väldigt god separation av små nyansskillnader.

Källa: Video, nr 8 2006 (DE)

Cirkapris: 90000 kronor

Produktfakta: Pioneer PDP-5000EX är en plasmaskärm på 50 tum med en upplösning av 1920x1080 pixlar. Den har ett kontrastomfång på 3000:1 och en ljusstyrka på 1000 cd/m2. Skärmen har inbyggd videoomvandlare och hanterar hd-material i 720p, 1080i och 1080p. Högtalare kan anslutas, men följer inte med. Anslutningar omfattar två hdmi (hdcp), dvi (hdcp), komponentvideo, s-video och a/v. Någon tv-mottagare finns inte. PDP-5000EX väger 39,8 kg och har måtten 1282x750x98 mm.

Tillverkare: Pioneer