Sök
Pioneer PDP 434HDE

Pioneer PDP 434HDE

Nystart för plasma

2004-02-17

Första plasmaskärmen med HDMI bjuder på en bildupplevelse bortom denna planet. Bildkvalitet som får mycket beröm av testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Hjemmekino 96/100 ”Plasma på et helt annet nivå”
What Video 4/5 ”By far the best plasma”
Hemmabio 25/35 ”HDMI förlöser bilden”

Vad tycker testarna?

Testarna hänförs av den klara bilden när man kör bildsignalen med HDMI och konstaterar att man aldrig sett en plasma med samma kvalitet. Men detta gäller inte när man matar in signalen via en annan källa. Då är bilden fortfarande bra, men inte i närheten av HDMI. En testare säger att det beror på att skärmen visar hur dåliga analoga signaler egentligen är, en annan tror att det beror på att mottagaren överbearbetar signalerna. Testarna tycker också att skärmen har snygg design och att det är smidigt att alla anslutningar går till mottagaren. Annars anmärker ingen av testarna på något, vilket väl återspeglas i betygen.

DVD & Hjemmekino

”Plasma på et helt annet nivå”

”En gåva till alla bildentusiaster”, beskriver DVD & Hjemmekino sitt intryck av PDP434HDE. Bilden bjuder på detaljer, kontraster och färg vars like man aldrig sett i en plasmaskärm. Vissa vertikala rörelser i bilden märks men testaren kan inte härleda om de härstammar från skärmen eller källan. Testaren låter sig också imponeras av den snygga designen och skriver att upplevelsen för ögat är minst lika bra som bilden. Lite besviken är man över att skärmen inte håller HDTV kvalitet, men Pioneer har en smidig lösning som innebär att bilden skalas till skärmen så att inte alltför mycket av kvaliteten försvinner. PDP434HDE köps inte billigt, men prestation och utseende gottgör för prislappen anser DVD & Hjemmekino.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 8, 2003
What Video and Widescreen TV, januari 2004
Hemmabio, nr 1, 2004

What Video

”By far the best plasma”

Full bildpoäng till PDP434HDE delas även ut av What Video som skriver att detta är en av de bästa plasmaskärmarna man sett. Bildkällan avgör dock hur bra bildupplevelsen blir. RGB och komponent ger mycket bra bild men då man utnyttjar HDMI-anslutningen blir resultatet helt perfekt. Man går till och med så långt att man garanterar att DVD-uppspelningen är den renaste man någonsin sett på en skärm av den här typen. Utseendemässigt är skärmen välsvarvad och menyerna som känns igen från tidigare modeller har fått sig ett ansiktslyft. Menyerna och fjärrkontrollen ombesörjer ett enkelt användande. Denna plasmaskärm är ett måste, enligt What Video.

Hemmabio

”HDMI förlöser bilden”

Svenska Hemmabio testar Pioneer PDP434HDE mot JVC PD-42V31, båda med mottagare och plasmaskärm i ett. Pioneers skärm är den mer användarvänliga och bjuder på fler möjligheter till justering av bilden. För att göra testandet mer rättvist tittar man bara på bilden med RGB-Scart då JVC saknar HDMI. Där upplevs JVC ge en något bättre bild då Pioneer uppvisar luddiga kanter och eftersläpningar. Testaren tror att den tillhörande tunerboxen överbearbetar analoga signaler. Men kopplar man in HDMI-signal till PDP434HDE så försvinner allt det onda och JVC får se sig slagen. För den som är ute efter en vanlig TV är valet JVC, men den som vill njuta av bästa bild bör införskaffa Pioneer PDP434HDE och en DVD-spelare med HDMI menar testaren.

Cirkapris: 70000 kronor

Produktfakta: Pioneer PDP434HDE är en 43 tums widescreens plasma-TV med extern mottagardel. Upplösningen är på 1024x768 pixlar, ljusstyrkan 1100 cd/m2 och kontrastförhållandet 1200:1. Digital noise reduction, progressive scan, dual screen och bild-i-bild är exempel på funktioner. Skärmen har två inbyggda högtalare med effekten 2x18 W. Alla externa anslutningar sker till mottagardelen som har tre Scart (RGB), komponentvideo, A/V, S-video, D-sub 15 och HDMI. Ljudet kan även skickas via iLink och stereominijack. Skärmen har måtten 1120x652x98 mm och mottagaren 420x90x297 mm och enheterna väger 30,5 respektive 4,7 kg.

Modell: Pioneer PDP 434HDE