Sök
Pioneer PDP-428XD

Pioneer PDP-428XD

Svart på riktigt

2007-10-22

Pioneer PDP-428XD är en 42 tum plasma-tv med upplösningen 1024x768 pixlar. Tv:n tar, enligt testarna, den platta bildtekniken till nya höjder. Bilden bedöms vara bättre än vad många full hd-modeller uppvisar.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 10/10 "Kanske bästa 42-tummaren någonsin"
What video 5/5 "Truly revolutionary black levels"
Home cinema choice 5/5 "Remarkably sharp, detailed pictures"
Component - "Färghanteringen är i total referensklass"

Vad tycker testarna?

Pioneer PDP-428XD tillhör tillverkarens Kuro-serie. Kuro som på japanska betyder svart och enligt testarna så kunde Pioneer inte ha valt ett bättre namn. De utlovade förbättringarna i kontrast och svärta uppfylls totalt enligt alla testare. Att Pioneer inte nöjt sig där utan även arbetat med färghantering och bildbehandling gör att alla testare slutligen delar ut maximalt antal möjliga poäng till produkten. Flera av testarna skriver att tv:n lätt kan konkurrera med de full-hd skärmar som finns ute idag även om upplösningen endast är på 1024x768 pixlar. En testare går så långt att säga att platt-tv äntligen är i klass att kunna konkurrera med traditionella crt.

Hemmabio

"Kanske bästa 42-tummaren någonsin"

Det som är den stora styrkan hos produkten är enligt Hemmabio svärtan. Djupet i svärtan gör det svårt att särskilja vart det svarta i bilden slutar och den svarta ramen tar vid. Ytterligare en positiv egenskap gentemot tidigare modeller från tillverkaren är att man nu fått bukt med reflektioner från skärmen. Testaren anser att Pioneer krånglat till valet av ingångar på enheten. I övrigt upplevs menyerna som väldigt bra då de erbjuder åtkomst till många parametrar i bilden. När testaren bedömer bildkvaliteten så anses produkten träffa mitt i prick oavsett ingångskälla och plasman anses bjuda på en magnifik återgivning utan att behöva ta genvägar som att överdriva färger eller annat. Pioneer PDP-428XD bedöms vara miltals bättre än övriga tillverkares alla bildparametrar förutom en, ljusstyrkan. Men enligt testaren finns det ingen bättre skärm idag för att njuta av mörka filmer bara ljuset dämpas något. Hemmabio tittar också på Panasonic TH-42PX700, Philips 42PFL7562D/10, Samsung LE40M87BD och Sony KDL-40D3000 men rankar Pioneer PDP-428XD högst.

Källa: Hemmabio (SE) nr 8 2007

What video

"Truly revolutionary black levels"

What video skriver att Pioneer PDP-428XD verkligen håller vad den utlovar och lite mer därtill. Skärmen anses ha utomordentliga svärta men också ett lika imponerande färgomfång som tillsammans ger en mer livfull och naturtrogen återgivningen än någon annan plattskärm hittills lyckats få till. Produkten uppges också vara en stjärna på rörelsehantering och rörelseartefakter är ett minne blott. Testaren är positiv till sättet som 1080p/24 återges genom 72 Hz. Processen ger lite brus och minimerar även rörelsekorrektioner, skriver testaren. Imponerande uppges också vara att även om det inte rör sig om en full-hd produkt så är bilden väldigt skarp.

Källa: What video (GB) nr 324

Home cinema choice

"Remarkably sharp, detailed pictures"

Home cinema choice går starkt ut från början och skriver att Pioneer PDP-428XD producerar den bästa bild som skådats på en 42 tums tv. Detta tack vare den otroliga skärpan som eliminerar alla spår av grått som länge karaktäriserat bilden på plattskärmar. Dessutom framträder massvis med detaljer i skuggade områden. Färgerna uppges också vara de bästa hittills och är väldigt naturlika. Skärmen får beröm för att den hanterar rörelser mjukt utan att förlora någon skärpa under processen. Bildegenskaperna uppges vara så pass starka att de lätt kan konkurrera med de full-hd skärmar som finns ute idag. Produkten anses vara så långt ifrån konkurrenterna bildmässigt att om priset bara varit något lägre så hade den sopat banan med dem totalt. Home cinema choice tittar även på Panasonic TH-42PX700, Samsung PS42Q97HD, LG 42LF66 och JVC LT-42DA8BJ men ingen av dem rår på Pioneer PDP-428XD.

Källa: Home cinema choice (GB) oktober 2007

Component

"Färghanteringen är i total referensklass"

Component är även de hänförda av den djupa svärtan som Pioneer PDP-428XD producerar och skriver att kontrasten är långt mycket bättre än vad tidigare existerat hos en platt-tv. Detta har fört med sig ett otroligt djup i bilden men Panasonic uppges också träffat rätt med annat. Färghanteringen är i toppklass och efter kalibreringen så ser det som visas på skärmen ut precis som det gör i verkliga livet, enligt testaren. Att tillverkaren också jobbat ordentligt på bildprocessingen gör att standardupplösningar ser ut som på en klassisk crt. Även om PDP-428XD är dyrare än konkurrenter med liknande specifikationer så anser Component att Pioneer ligger långt före om sett till kostnad kontra prestanda.

Källa: www.component.se (SE)

Cirkapris: 27000 kronor

Produktfakta: Pioneer PDP-428XD är en plasma-tv på 42 tum med upplösningen 1024x768 pixlar och kontrastomfånget 16000:1. Anslutningar omfattar bland annat tre hdmi v1.3, tre scartingångar, komponentvideo och vga-ingång. Bland funktionerna märks bild-i-bild och inbyggd digitalmottagare (dvb-t). Har inbyggda högtalare, väger 29,6 kg och måtten 1040x679x115 mm.

Tillverkare: Pioneer