Sök
Philips 42PFL9903 Aurea

Philips 42PFL9903 Aurea

Ljuseffekter som förhöjer upplevelsen

2008-12-19

Philips har uppgraderat sin Ambilightfunktion med Philips 42PFL9903 Aurea som nu har 150 ljusdioder på fram- och baksidan av ramen. Ljuseffekten bidrar till en mer engagerande tittarupplevelse och förhöjer dessutom den upplevda kontrasten.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 78/100 "Berauschendes Ambilight-Spektakel"
Area dvd 7/10 "Synthese aus Lichtkunst und Bildqualität"
Trusted reviews 9/10 "Picture quality to die for"
Chip 85,4/100 "Kunstwerk im ihrem Wohnzimmer"
Reghardware 85/100 "Picture is immersive and addictive"

Vad tycker testarna?

Alla testare menar att Philips 42PFL9903 är en snygg tv, med många goda anslutnings- och inställningsmöjligheter. Bildkvaliteten upplevs som mycket bra tack vare fina färger och en mycket god detaljåtergivning. Kontrasten är långt ifrån den hos plasmaskärmar men svärtan framstår som djupare tack vare det omgivande ljuset från ramen. Ambilightfunktionen anses dessutom göra hela tittarupplevelsen mer engagerande och matchar bilden precist med sina många färger. Ljudet får också beröm för att vara både klart och fylligt. Det som främst drar ner omdömet är det relativt höga priset.

Philips-Aurea-42PFL9903-1Video skriver att Ambilight är en liten revolution och att funktionen ger ett intryck av att göra bilden större. Med 42PFL9903 så har Philips satsat allt då ljuset kommer från alla fyra sidor till skillnad från enklare modeller som bara lyser på två sidor. Och med rappa actionscener så blir upplevelsevärdet mycket stort, anser Video. Testaren berömmer funktionerna i övrigt och däribland favoriseras digitalmottagare för kabelnätet, dlna-certifierad nätverksingång samt att det finns fyra hdmi-ingångar. Produktens bildkvalitet är mycket bra men ibland känns det som bilden hamnar i bakgrunden och att ljusfunktionerna istället hamnar i fokus. Det är därför bra att detta går att motverka genom att ställa ner ljusstyrkan hos Ambilight eller genom att kontrasten höjs. Funktionen HD Natural Motion gör dessutom att återgivna signaler får ett mycket bra flyt, men det gäller att använda funktionen med måtta då den i starkaste läget kan leda till artefakter. Skärpan är mycket bra, nästan för bra då det ibland går att se dubbelkonturer. Men det är inget större problem och stör inte filmupplevelsen.

Källa: Video (DE) nr 1 2009

Philips-Aurea-42PFL9903-2Area dvd menar att Philips 42PFL9903 är en mycket snygg tv med god anslutbarhet. Användandet är enkelt tack vare enkla menyer och en välutformad fjärrkontroll med invändningen att scrollhjulet är lite flamsigt. Att det går att uppgradera mjukvaran över internet är mycket praktiskt. Testaren uppskattar också de många bildinställningar som finns att tillgå. Genom att göra justeringar utav dessa så går det få till en mycket bra bild med standarupplösta videokällor. Den inbyggda linjedubblaren gör ett mycket bra jobb och anses också ha ett finger med i spelet. Med blu ray-material så blir återgivningen skarp, klar och stabil. Svärtan är dessutom mycket bra, skärmen får fram detaljer även i mörka detaljer av bilden. Den snabba reaktionstiden tillsammans med skärpan och detaljrikedomen gör den lämpad för högupplösta spelkonsoler såsom PS3 och Xbox 360, skriver testaren. Med den analoga mottagaren så blir bilden också bra men den är inte helt fri från brus och artefakter. Ambilightfunktionen fungerar mycket bra med alla typer av bildmaterial och ger en extra känsla till tittarupplevelsen. Skärmen är också riktigt snygg och trevlig att titta på också när den inte används. Men det är en dyr historia och just priset är det mest negativa med produkten.

Källa: www.areadvd.de (DE)

Philips-Aurea-42PFL9903-4Trusted reviews menar att den nya designen hos Aurea är enklare att tycka om än den tidigare och att Philips även fått ned priset är mycket bra även om teven fortfarande är förhållandevis dyr. Det som har gjort utformningen avsevärt bättre uppges vara att den skyddande glasskivan går ända ut i ramens kanter samt att hörnen fått en rundad och mjukare look. Den nya Ambilightfunktionen är dessutom inte lika distraherande och känns mer sofistikerad då den är mer precis vad gäller färggraderingar och skuggor vilket gör att den känns mer naturlig och engagerande. Det är så pass bra att det inte går att beskriva utan måste upplevas, menar testaren. Skärmens funktionalitet i övrigt anses också imponerande då den har nätverkskapabilitet och kan spela upp filer från externa enheter samtidigt som den har Perfect Pixel Engine HD som ger en utmärkt bildkvalitet. Testaren uppger att findetaljeringen är enastående och bilden extremt ljusstark. 100 Hz-tekniken ger en bra rörelsehanteringen och färger får ett extra uppsving av Ambilightfenomenet. Funktionen gör dessutom att svärtan blir starkare och bilderna upplevs som mer konstrastrika än de skulle göra utan ljusfunktionen. För utan funktionen så är kontrasten inte bättre än medelsnittet. Ljudet håller också det hög klass och testaren skriver att återgivningen är fri från störande brus samtidigt som både kraften och dynamiken är riktigt bra.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Tyska Chip upplever till en början störande pixelmoln i bilden vid tv-tittande men efter att autoskärpan avaktiverats så försvinner fenomenet och bilden blir bra skarp med bra flyt. Med dvd-återgivning så krävs också en del justeringar i inställningsmenyn innan bilderna blir riktigt bra. Oavsett vilken signalkälla som används så går det att få till en bra bild men det kräver en del justeringar från användarens sida, skriver Chip. Ambilightfunktionen anses ge en härlig känsla till tv-tittandet och gör samtidigt att produkten blir något av ett livsstilsobjekt när den hänger på väggen hemma i vardagsrummet. Det höga priset gör dock att värdet per krona får ett lågt omdöme.

Källa: www.chip.de (DE)

Philips-Aurea-42PFL9903-5Även Reghardware menar att Philips uppiffade skärm har ett långt mer tilltalande utseende än sin föregångare. Ambilightfunktionen anses nu vara än mer engagerande då ljuset kommer både från fram- och baksidan samt att färgerna på själva tv-rutan matchas riktigt bra. Det känns som hela bilden flyter ut vidare i rummet tack vare effekten, skriver testaren. Det är bara att använda den i en stund, för att sedan slå av den för att upptäcka hur pass mycket den lyfter tittarupplevelsen. Även om svärtan inte är i klass med den hos plasmaskärmar så bidrar ljusramen till att skapa en illusion av att mörka gråa toner känns mörkare och bidrar därigenom till att höja bildkontrasten. Men alla ljuseffekter i världen tjänar inte till mycket om bilden i mitten inte är bra och även där anses tillverkaren ha lyckats. Panelen levererar ljusstarka och många färger där speciellt graderingen av hudtoner övertygar. Bilden blir också knivskarp och går att justera efter tycke. Med hd-signaler så märks det också hur pass detaljrik skärmen är och råmaterialet kommer till sin fulla rätt.

Källa: www.reghardware.co.uk (GB)

Testklubben :
Resultat från Smartson Testpilot 

Läs mer på Testklubben

 

Källa: Smartson

Cirkapris: 37000 kronor

Produktfakta: Philips 42PFL9903 Aurea är en 42 tums lcd-tv med upplösningen 1920x1080 pixlar. Den dynamiska kontrasten är 30000:1, responstiden är 2 ms och ljusstyrkan 550 cd/m2. Analog mottagare samt digital mottagare för marknätet och kabelnät finns. Det finns även mottagare för hd-tv från utvalda leverantörer. Anslutningar omfattar bland annat dubbla scart, s-video, tre komponentingångar och fyra hdmi med stöd för 1080p/24. Dessutom finns digital koaxial ljudutgång samt usb-ingång och dlna-certifierad nätverksingång för återgivning av mp3 och jpeg. Ramen innehåller 150 led-lampor på bak- och framsida som byter ljus i förhållande till vad som visas på skärmen. Effekten kan regleras i tio lägen eller justeras automatiskt via en ljussensor. Produkten har också Perfect Pixel HD Engine och 100 Hz-teknik. Måtten är 1120x715x130 mm och vikten är 39,2 kg utan stativ.

Tillverkare: Philips