Sök
Philips 42PFL9803

Philips 42PFL9803

Led-belysning ger imponerande kontrast

2008-11-24

Philips 42PFL9803 är en 42 tummare med lite udda utförande. Led-bakgrundsbelysningen producerar ruskigt bra svärta, men tv:n får även beröm på flera andra punkter.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino 5/6 "Har det lille ekstra"
Video 82/100 "Sagenhafte Kontrastwerte"
M3 8/10 "Svärtan är snuskigt bra"

Vad tycker testarna?

Philips 42PFL9803 lyckas mycket bra med att producera kontrast av bästa klass vilket innebär becksvart svärta. Skärpa och rörelsehantering rankas högt och färgåtergivning likaså. Men en testare anmärker på att led-bakgrundsbelysningen är något ojämn och att det kan bli problem med ljusa bildpartier. Det blir också beröm för uppskalningen av standardupplösta bildkällor. Det finns omfattande inställningar och testarna uppskattar också de goda anslutningsmöjligheterna och nätverksfärdigheterna. Designen hör till de ovanligare men upplevs som fräsch och tilltalande.

Hjemmekino

"Har det lille ekstra"

Philips PFL9803 1När Norska Hjemmekino granskar bildkvaliteten hos Philips 42PFL9803 så kan testaren inte annat än konstatera att den håller mycket hög klass. Användandet av led-tekniken för bakgrundsbelysningen uppges producera en enorm kontrast med riktigt djup svärta. Med blu-ray så blir dessutom återgivningen knivskarp och tillverkarens bildbehandling uppges hantera rörelser på ett utmärkt sätt. Några tecken till eftersläpningar förekommer, bilderna har ett naturligt flyt. Den utmärkta bildbehandlingen visar sig också i att tv-sändningar och dvd-filmer skalas upp strålande bra och i att brus undertrycks på ett utmärkt sätt. Att skärmen dessutom har ambilight och nätverksport som är dlna-certifierad är som grädde på moset. En strålande allround-tv med det lilla extra helt enkelt, summerar Hjemmekino.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 10 2008

Video

"Sagenhafte Kontrastwerte"

Tyska Video jämför produkten med Samsung LE46A956D och Sony KDL-55X4500 och skriver att alla tre ger upphov till utmärkt bild med blu-ray. Detta tack vare att de alla använder sig av led-teknik och kan producera en sensationell kontrast som ger upphov till utmärkt svärta. De tre anses också vara likvärdiga gällande extrafunktioner då de alla erbjuder nätverksfunktioner och fyra hdmi-ingångar. Men Philips och Sony har även digitalmottagare för kabel-tv. När bilden granskas ytterligare står dock Samsung som vinnare, detta tack vare att tillverkaren lyckats bästa med att förfina led-tekniken vilket visar sig i en utmärkt färgåtergivning. Hos Sony menar testaren att bakgrundsbelysningen inte är stark nog med mörka scener och med Philips så tenderar ljusa partier att "stråla över". Sony placeras därför på andra plats medan Philips hamnar sist. Men oavsett vilken modell man bestämmer sig för så är steget från de traditionella lcd-skärmarna enormt och Video kan inte annat än konstatera att led är framtiden.

Källa: Video (DE) nr 11 2008

M3

"Svärtan är snuskigt bra"

Philips PFL9803 1Philips 42PFL9803 har enligt M3 en av de bästa inställningsguider samtidigt som det finns ovanligt många manuella inställningar allt tillgå. Och det finns aldrig någon risk att irra bort sig i menyerna tack vare att de alltid är överskådliga. Det enda som kan ställa till det uppges vara scrollhjulet hos fjärrkontrollen som upplevs som otroligt jobbigt. Designen hos produkten i övrigt går dock hem med sina rundade hörn och silverram. Men att ljusstrecket längst ner inte går att stänga av kan vara lite irriterande. Ljudmässigt så sköter sig 42PFL9803 bättre än många andra tv-modeller men det är bildkvaliteten som imponerar främst. Testaren skriver att svärtan blir utmärkt men lite på bekostnad av detaljer i de mörkaste områdena. Skärpan är utmärkt och rörelser hanteras med bravur. Men allra bäst är skärmen på uppskalning, där slår den enligt M3 alla andra skärmar på fingrarna. Använder man en vanlig dvd-spelare eller tittar mycket på tv kommer man att få mycket nöje med tv:n. Det finns bara en punkt att beklaga sig över på riktigt och det är priset, avrundar M3.

Källa: www.m3.idg.se (SE)

Cirkapris: 29000 kronor

Produktfakta: Philips 42PFL9803 är en lcd-tv som använder led-teknik för bakgrundsbeylsningen. Tv:n har full hd-upplösning. Den producerar en dynamisk kontrast på 2000000:1, har ljusstyrkan 500 cd/m2, 2 ms responstid och betraktningsvinklar på 176 grader. Det finns dlna-certifierad nätverksutgång och usb 2.0 för återgivning av bild, musik och video. Dessutom finns digitala mottagare för både marknätet (dvb-t) och för kabelnät (dvb-c). Skärmen är utrustad med teknikerna 100 Hz Clear LCD, Perfect Pixel HD Engine och Ambilight Spectra 2. Bland anslutningarna märks fyra hdmi, komponentingång, kompositingång, dubbla scart, s-video, vga och digital koaxial ljudutgång. Vikten är 27,6 kg och måtten är 1027x627x108 mm.

Tillverkare: Philips