Sök
Philips 42PFL8404H

Philips 42PFL8404H

Philips 42PFL8404H: Oslagbar detaljskärpa

2009-10-27

Testarna uppskattar Philips 42PFL8404H för dess fina skärpa och höga detaljåtergivning. Dock är de mindre nöjda med kontrasten och bildstörningarna i rörelsehanteringen.
Testkälla Kommentar
Hemmabio "Konturernas mästare"
Hjemmekino "Egner sig godt i rom med litt lys"
Digital versus "More than holds its own"

Vad tycker testarna?

Designen uppskattas av flera testare och beskrivs som snygg och diskret med ett intryck av att den tar upp lite plats. Betraktningsvinklarna får också goda omdömen. Alla testare är nöjda med bilden och framför allt dess skärpa och detaljåtergivning. Blu-raybilden är mycket fin, men även sd-bilden får generellt goda omdömen. En svaghet ligger i att rörelserna kräver aktivering av Natural Motion-programmet, vilket ger upphov till vissa bildstörningar. Alla testare anmärker även på kontrasten, två skyller detta på svartnivån medan den tredje klandrar vitnivån. Inkluderandet av Ambilight får beröm, men också ett besviket utlåtande om att det bara är version Spectra 2.

Hemmabio

"Konturernas mästare"

Hemmabio betonar att 42PFL8404H är diskret och snygg. Den smälter in i rummet och känns inte som att den tar plats. Betraktningsvinkeln är riktigt bra och skärmytan är halvblank utan att ge upphov till starka spegelreflektioner. Tyvärr är återgivningen inte helt jämn, utan kanterna skiftar en aning i både nyans och ljusstyrka. Styrkan i bilden är att den ger ett extremt skarpt detaljintryck i likhet med en datorskärm. Digitalbilden är stabil och tydligt och visar kanalens eventuella brister. Analogbilden är fullt godkänd tack vare att brusfiltret gör ett förvånande bra jobb. Högtalarnas bas är begränsad, men röster och atmosfär får god rymd. Blu-raybilden är fantastisk. 1080p/24 utan judder är en mycket bra prestation. Natural Motion ger än mjukare flyt, men tyvärr också bieffekter som auror och artefakter. Färgerna och grundinställningarna är bra men svagheten ligger i kontrasten där svärtan är något blåaktig. Det är dock synd att Philips inte lycka ta vara på lcd-teknikens styrka - att kombinera mjuka toningar och tydlighet. Slutsatsen blir att 42PFL8404H är en mellanklassapparat med bra bild och få problem.

Källa: Hemmabio (SE) augusti 2009

Hjemmekino

"Egner sig godt i rom med litt lys"

Hjemmekino uppskattar verkligen det spår som Philips numera följer i sin design. Skärmens former är snyggt avrundade och färgerna, svart och genomskinligt, passar in bra. Dessutom tar modellen inte upp någon överflödig plats. Setup är en enkel och snabb historia, med vilken man får mycket hjälp. Den kan också kalibreras och har manuell vitbalans, vilket alltid är positivt. Menyerna är också en riktig höjdpunkt med sin höga användarvänlighet. Bildkvaliteten är inte annorlunda än vad som är vanligt med Philips, nämligen mycket bra. Uppskalningen fungerar också felfritt. Blu-raybilden är knivskarp och har varje pixel under kontroll. HD Natural Motion bidrar dessutom med lättflytande rörelser. En av de bästa punkterna är att bilden är ljusstark och därmed passar bättre än de flesta tv-apparater i rum med ljus i, vilket är fallet i de flesta hus. Ambilight gör dessutom ett mycket gott intryck på väggen bakom, vilken skiljer ut modellen ytterligare på ett positivt sätt. Svartnivån är dock inte lika bra med för mycket ströljus. I ett mörklagt rum märks dock knappast detta problem.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 8 2009

Digital versus

"More than holds its own"

Digital versus tycker att modellens många anslutningar, inkluderat Ethernet och fyra hdmi-uttag, och en roterande fot är stora praktiska styrkor. Dock är fjärrkontrollen av ett billigare och inte lika estetiskt slag som på dyrare modeller. Vidare finns bara Ambilight Spectra 2, med bara två rader av dioder jämfört med dyrare modellers tre. Svartnivåerna är djupa och bra, men ljusstyrkan saknas i det vita, vilket minskar kontrasten. Detta borde ha lösts genom att ge tillgång till manuella bakgrundsbelysningsinställningar. Sd-bilden är bra, men tappar lite på grund av den bristande kontrasten. Uppskalning ger också en viss förlust i skärpa, men den är jämförbar med konkurrenternas resultat. Hd-bilden är väldigt fin, men om inte det avancerade upplösningsfiltret aktiveras är bilden en aning suddig. Även HD Natural Motion måste aktiveras för bra flyt, vilket tyvärr skapar störningar även på lägsta inställningen. Betraktningsvinklarna är mycket bra. Ljudet är bland det bästa man kan få från bara en tv och energiförbrukningen är inte så stor och minskar än mer med några extra inställningar.

Källa: www.digitalversus.com (FR)

Cirkapris: 13000 kronor

Produktfakta:

Typ: Lcd
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 80000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: 500 cd/m2
Betraktningsvinkel: 176 grader
Anslutningar (exempel): 4x hdmi, vga, komposit, s-video, 2x scart, komponent, audio, usb, av-ingång, Ethernet
Övrigt: Nätverk, dvb-t
Elförbrukning: Upp till 202 watt (0,15 watt standby-läge)
Mått: 996x655x260 mm (med stativ)
Vikt: 20,5 kg (med stativ)

Tillverkare: Philips