Sök
Philips 42PF9966

Philips 42PF9966

Med färgstark bakgrund

2004-12-22

Testarna är förtjusta i Philips 42-tums plasma-TV eftersom den uppvisar mycket bra bildkvalitet när man använder sig av högkvalitativa källor.
Testkälla Betyg Kommentar
HemmaBio 27/35 “Vi saknar en komponentanslutning”
Video 74/100 “Überragende Bildruhe”
T3 5/5 “Wonderful picture”
What Video 4/5 “Performance with high quality feeds”

Vad tycker testarna?

Samtliga menar att TV-skärmen gör ett utmärkt jobb när man använder högkvalitativa källor. Dock är några av testarna mer skeptiska när man använder sig av lågkvalitativa källor eftersom en del störningar då uppkommer. Alla är positivt överraskade av funktionen ambilight och menar att det är en kul funktion som avlastar ögonen. Några menar att svärtan kunde vara starkare.

HemmaBio

“Vi saknar en komponentanslutning”

42PF9966-sideHemmaBio menar att bilden påminner mest om en studioinspelning gjord med digitala videokameror, med stark skärpa och mjuka rörelser. Philips använder ambilight belysning på baksidan som kan skifta färg efter vad som finns i bild, röd sand ger rött ljus och så vidare. Bilden är ren och klar och i relativ avsaknad av brus. Till och med sämre bildkällor får bra kvalitet menar testaren. Skärpan kan i vissa lägen uppfattas som hård, men det går att vrida ner skärpan. En nackdel är att konturer löses upp vid snabba kamerarörelser, dock är problemet mindre påtagligt här än hos många äldre maskiner. Svärtan kunde gärna varit en aning djupare, dock finns inga problem med nyansering av lågdagrar. DVI ger utmärkt bild. Fjärrkontrollen är bra men saknar direktknappar vilket är ett minus. Ljudet har bra balans mellan bas och diskant men är kanske något dovt, avslutar testaren.

Källa: HemmaBio nr 8 2004
Video nr 9 2004
T3 okt 2004
What Video dec 2004

Video

“Überragende Bildruhe”

Video testar förutom Philips 42PF9966 även Panasonic TH-42PA30, Sony KE-P42MRX 1, LG RZ-42PX11 och Fujitsu P42HHS30. Testsegrare är Philips 42PF9966. Testaren menar att Philips är överraskande långt före tvåan Panasonic. TV:n är snygg och attraktiv, men det är synd att menyerna är relativt krångliga att hantera. Exempelvis är programtabellerna tröga vilket framstår som ett riktigt irritationsmoment. Ljudet är bra. Svärtan är något svag, mörka scener förlorar djup och därmed naturlighet. I detaljrika scener elimineras flimmer på ett säkert sätt och panoramabilder framstår i det närmaste som tredimensionella, menar testaren.

T3

“Wonderful picture”

T3 noterar att ambilight-funktionen får en att höja på ögonbrynen första gången med sitt färgade bakgrundsljus. Dock är det tydligen framtaget för att maximera kontrast och minimera reflexer på rutan. Testaren tycker att ambilight fungerar utmärkt och ögonen kan avlastas. Kul är även möjligheten att justera ljusets färg och styrka efter eget tycke. Bilderna är skarpa, särskilt vid användning av högkvalitativa källor. Använder man lågkvalitativa källor har funktionen Pixel Plus 2 en tendens att förstärka störningarna. Dock kan man byta till progressive scan vilket ger mjukare bild. Randiga effekter kan uppkomma i bakgrunder och vid snabba rörelser. Skärmen kostar en del pengar, men å andra sidan är det hög kvalitet man får.

What Video

“Performance with high quality feeds”

What Video saknar komponentvideoingång, något som betyder att HDTV eller progressive scan endast är tillgängligt via adapter. Dock har man mer än nog av övriga anslutningsmöjligheter, menar testaren. Fjärrkontrollen är väldesignad och ger tillgång till en bra och välgenomarbetad meny. Bilden är i de flesta fall mycket bra. Detaljrikedomen är utmärkt, särskilt om man använder sig av högkvalitativa källor. Bilden är rik, vibrant och ljusare än många av sina konkurrenter. Vidare får inte heller rörliga bilder de störningar som många konkurrenter lider av. Ambilightfunktionen fungerar mycket bra, testaren var skeptisk till en början men skillnaden är definitivt åt det positiva hållet. Använder man lågkvalitativ källa får bilden otydliga kanter och kontrasten blir ibland lidande. Ljudet är bra med klar och tydlig dialog och mycket volym. Det finns dock bättre produkter för pengarna, t ex Hitachi 42PD5200 eller Panasonic TH-42PE30.

Cirkapris: 45000 kronor

Produktfakta: 42-tums plasma TV med 16:9-format och en upplösning på 1024x1024 pixlar. Dimensionerna är 1105x775x98 mm och vikten 42 kg. Befintliga anslutningar är antenningång, tre scart (varav två RGB), DVI-I (HDCP eller PC) med tillhörande stereo. Dessutom AV-ingång med s-video samt stereoljud och uttag för hörlurar. Skärmen är utrustad med Ambilight och Pixel Plus 2. Kontrasten är 1000:1, ljusstyrkan 1000 cd/m2. Skärmen har 2x15 W inbyggda högtalare.

Modell: Philips 42PF9966