Sök
Philips 28PW6826

Philips 28PW6826

All-round för filmälskaren

2002-08-29

TV och DVD i ett med oslagbar bildkvalitet från Philips. Enligt testarna en klockren kombination för den som vill ha få apparater med många funktioner. Mycket bra bildkvalitet och testresultat.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 "Keeps you glued to the screen"
What Hifi 4/5 "Crystal clear picture"
What Video & TV 4/5 "Impressive detail retrieval"
Home Entertainment 4/5 "Startling all-round performer"

Vad tycker testarna?

Testarna är rörande överens om att Philips tagit fram en bra produkt med sin kombinerade TV/DVD. Tillsammans med surroundsystemet utgör detta en komplett, praktisk och snygg allt-i-ett lösning. Tre av fyra testare ger bildkvaliteten närmast klanderfria omdömen hos både TV och DVD. Fullt så entusiastiska är testarna inte över ljudkvaliteten, vilket också bidrar till att anläggningen inte når upp till full betygspott. Med tanke på det moderata priset får man valuta för pengarna.

Home Cinema Choice

"Keeps you glued to the screen"

Home Cinema Choice är närmast lyriska över Philips nya TV/DVD som får beteckningen Best Buy. Den minimalistiska estetiken gör pjäsen till ett välkommet tillskott i de flesta hem oavsett inredning. Enligt Home Cinema Choice är bildkvaliteten i det närmaste klanderfri, färgåtergivningen är fantastisk liksom kontrasten som ger perfekta nyanser av svart. Dessutom är detaljåtergivningen utan störande skimmer. DVD:n är standardutrustad men fungerar riktigt bra. Bilderna är skarpa och levande och ljudet jämt och behagligt. Ljusa, skarpa kanter verkar ibland lite naggade. Tyvärr är DVD:ns menyer långsamma att svara på fjärkontrollen, dessutom är knapparna för navigering i menyn för små. Det inbyggda ljudsystemet fungerar hyfsat, inställd på stereo är ljudet klart utan distortion och basen har bra tryck. Med Pro-Logic funktionen blir ljudet imponerande men för att kunna njuta av full effekt krävs relativt hög volym. För att få ut mesta möjliga av Pro-Logic behövs också två sladdlösa bakre högtalare som inte ingår. 3D surround - och Dolby 3 får ljudet att låta en smula onaturligt vid dialoger. Prisvärd menar HCC.

Källa: Home Cinema Choice, nr 1 2002
What Hifi, feb 2002
What Video & TV, mars 2002
Home Entertainment, feb 2002

What Hifi

"Crystal clear picture"

What Hifi fastnar för produktens användarvänlighet. Det är bara att koppla in och låta den automatiska kanalväljaren göra jobbet. Bilden bedöms som mycket bra med hög grad av detaljåtergivning och levande bilder för både TV och DVD. Helt okej ljudkvalitet som ger fokuserad och klar dialog. Även vid hård belastning klarar surroundsystemet jobbet och placerar effekterna efter förväntan men inte mer. ”Punchen” saknas och volymen når inte riktigt upp till önskad nivå. Mest saknas en Dolby Digital- eller DTS-funktion och frånvaron av dessa gör att betyget inte blir max.

What Video & TV

"Impressive detail retrieval"

What Video & TV överraskas av att produkten faktiskt har flatscreen, det låga priset till trots. Ytterligare ett plus är att den monterats i en snyggt minimalistisk ram. Inte heller What Video & TV finner något skäl till negativa omdömen om bildkvaliteten. DVD-spelaren testades med bildmässigt avancerade filmer som Seven och Magnolia utan anmärkning. Kontrastbredden betecknas som sensationell och färgerna är underbart klara och fint återgivna. Tillsammans med en imponerande detaljåtergivning från både DVD och TV får man med detta system en riktig bioupplevelse. Även What Video & TV har dock uppmärksammat att skarpa kanter ibland kan upplevas som naggade. Vid Nicam-inställning är ljudet bra med godkänd basnivå och bra tryck, men med 3D surrund och Dolby 3 lyckas Philips inte övertyga. Med tanke på att man kan köpa en billigare Nicam-version gör bristerna i ljudkvalitet att testaren inte övertygas då de externa högtalarna inte är inkluderade. Investera hellre i ett surround system med förstärkare menar man.

Home Entertainment

"Startling all-round performer"

Home Entertainment förvånas inte över att Philips säljer apparaten på användarvänlighet. Utseendet får inte Home Entertainment att tappa hakan då den grå finishen får produkten att se ut som vilken standard TV som helst. Bildkvaliteten får här inte riktigt lika ensidiga hyllningar. TV:n föredrar blå och gröna toner vilket inte avhjälps vid justering. Bildgeometrin är något skev och bilden saknar djup men för detaljåtergivningen blir det godkänt. Inte heller ljudet slår några rekord eftersom det brister i basen. Med Dolby 3 funktionen påslagen blir denna testare riktigt imponerad av ljudet från musik. Trots något tveksamma omdömen får systemet mycket goda vitsord och benämns som ett "kompetent, om inte glänsande all-round system".                      

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Philips satsar en del på apparater med kombinerade funktioner. Så även i detta fall med TV/DVD i ett samt surroundsystem. Widescreen/flatscreen på 28 tum (70 cm) och tre inbyggda högtalare i skärmen. För komplett surroundsystem köper man två bakre högtalare samt eventuell subwoofer. DVD-spelaren hittar man i ramens vänstra nederkant. Den klarar formaten DVD/CD/CD-R/-RW. Ingångar för S-video, kompositvideo, stereoljud och hörlurar är diskret placerade på sidan. På baksidan finns två scart, stereoutgång, utgångar för koaxial och optisk digitalkabel samt kopplingar för sladdlösa bakre högtalare och RF ingång. Det finns en rad olika inställningar för ljudkvalitet som Pro-Logic, Dolby 3 stereo, 3D Surround, Hall och Nicam stereo. Utöver standard finns funktioner som bildrotation, kontrastförstärkare och brusreduktion. Med progressiv zoom kan man få bilden att växa till önskad storlek. DVD-funktioner inkluderar DVD-R/RW playback, tre nivåer bildzoom, karaoke och night mode. I sin helhet mäter kombinationen 782x507x507 mm och väger 38 kg. Priset är översatt från pund då vi ännu inte hittat produkten i Sverige.

Modell: Philips 28PW6826