Sök
Panasonic TX-P42X10

Panasonic TX-P42X10

Panasonic Generation 12

2009-04-02

Panasonic TX-P42X10 är en 42 tummare i budgetklassen som bjuder på fina specifikationer. G12-skärmen har relativt låg upplösning men lyckas få till en riktigt bra bildupplevelse med blu-ray. Testarna menar också att anslutningar och funktioner är överraskande bra trots det låga priset.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 71/100 "Überlegenen Kontrast"
What hifi 5/5 "A great-value plasma TV"
Av magazin - "Übertrumpft schlicht alle Erwartungen"
Hdtv 92/100 "An excellent all round plasma performer"

Vad tycker testarna?

Även om Panasonic TX-P42X10 är en budgetplasma så menar testarna att den inte saknar något när det kommer till funktioner och anslutningsmöjligheter. Det blir beröm för det enkla handhavandet och flera testare uppskattar det speciella hotell-läget. Ljudet anses vara något basfattigt men duger mer än väl till vanligt tv-tittande. När tv:n testas med sd-signaler så anses bildkvaliteten vara mer än bra nog för dagligt tv-tittande. Det enda som anmärks på är att linjedubblaren inte alltid effektivt lyckas få bort flimmer, något som kanske blir som tydligast med dvd-film. Den största överraskningen anses vara återgivningen av blu-ray där skärpan blir mycket bra trots skärmens upplösning. Det blir också genomgående beröm för den goda kontrasten och färgåtergivningen.

Video

"Überlegenen Kontrast"

Panasonic TX-P42PX10 1Tyska Video tittar även på två lcd-skärmar, JVC LT-42R10BU och Philips 42PFL7403. De tre uppges inte skilja nämnvärt när det kommer till funktioner eller anslutningar. Den största skillnaden är att lcd-skärmarna har full-hd upplösning medan Panasonic endast hanterar 1024x768 pixlar. Panasonic TX-P42X10 får beröm för sin funktionella meny där hotell-läget uppskattas stort. Det möjliggör inställningar som bland annat att teven startar upp med en förvald ingångskälla, begränsning av maxvolym samt inaktiveringen av knappar på själva teven som fjärrkontrollen. Produkten får också beröm för att den har en överskådlig epg samt att den faktiskt också fungerar med den analoga ingången. Ingen av de tre uppges ha något vidare bra ljud. Bildmässigt blir återgivningen av analoga tv-bilder något blekare med Panasonic TX-P42X10 jämfört med de andra två. Avaktivering av brusreduceringen förbättrar detta något. Med digitala tv-sändningar och dvd-filmer gör produkten bäst ifrån sig tack vare plasmans höga kontrast och bättre färgåtergivning. Testaren anmärker dock på att hastiga rörelser kan ge upphov till flimmer. När hdtv testas kan inte samma skärpa uppnås som hos de två konkurrenterna på grund av den lägre upplösningen men produkten är överlägsen även här vad gäller kontrast och färgåtergivning. I sin slutsummering så placerar Video Panasonic TX-P42X10 på andra plats. Testvinnare blir tv:n från Philips.

Källa: Video (DE) nr 4 2009

What hifi

"A great-value plasma TV"

Panasonic TX-P42PX10 3Det som kanske är svårast att ha överseende med hos Panasonic TX-P42X10 i dagens hd-tider är enligt What hifi den relativt låga upplösningen på 1024x768 pixlar. Men att döma ut bilden enbart på grund av detta är ett misstag då specifikationerna i övrigt håller måttet med råge. Det märks redan vid vanligt tv-tittande där färgerna imponerar samtidigt som kontrasten resulterar i djup, tillfredsställande svärta. Med dvd behålls alla de fina dragen i bilden samtidigt som återgivningen blir mer stabil och detaljerad. Det kan flimra till vid mycket snabba rörelser men det är inte tillräckligt störande för att påverka det i övrigt mycket positiva intrycket. Den låga upplösningen gör att blu-ray inte når sin fulla potential vad gäller detaljåtergivning men resultat är ändå imponerande bra, skriver testaren. Det är även färgerna och den djupa kontrasten som gör störst intryck. Ljudet har ingen vidare kraft oavsett ingång. Men mer är inte att förvänta för prisklassen, avslutar What hifi.

Källa: www.whathifi.com (GB)

Av magazin

"Übertrumpft schlicht alle Erwartungen"

Panasonic TX-P42PX10 2Av magazin berömmer Panasonic för att de lyckats bibehålla alla tidigare funktioner samtidigt som de introducerar nya med TH-42PX10. Detta trots att priset sänkts jämfört med TH-42PX80. Tack vare det överskådliga menysystemet är tv:n lättanvänd och den enda direkta invändningen testaren har är att manualen enbart kommer i cd-format och inte i tryckt version. Fjärrkontrollen är väldisponerad och fingrarna hittar lätt den önskvärda funktionen. Tv:n är dessutom snabb på att byta kanal vilket kommer att förnöja alla zappare. Ljudet hos produkten lyckas inte imponera utan uppges låta endimensionellt och platt men anses samtidigt vara tillräckligt för tv-tittande. Bilden är däremot allt annat än endimensionell och imponerar med sin skärpa trots att full hd-upplösning saknas. Även standardsändningar uppges få ordentlig klarhet med minimalt med brus och andra artefakter. Den inbyggda linjedubblaren är inte optimal vilket ibland resulterar i flimmer, något som blir som tydligast med film. Oavsett ingångskälla så imponerar också kontrasten och den djupa svärtan. På det hela taget så är detta en skärm som övertygar i prisklassen.

Källa: www.av-magazin.de (DE)

Hdtv

"An excellent all round plasma performer"

Det märks, enligt Hdtv, att Panasonic TX-P42X10 är en budgetplasma då den är tjockare än de flesta skärmar som släpps ut på marknaden idag. Men byggkvaliteten är dock så hög som förväntas av tillverkaren. När det gäller specifikationerna saknas inget men förutom sd-kortläsaren noteras inget extra. Svärtan uppges vara i klass med vilken annan plasma som helst som tillverkas idag. Den djupa svärtan gör att övrig färgåtergivning blir mer effektiv och resultatet mycket bra. Sd-material får minimala brusnivåer och duger utmärkt för dagligt tv-tittande. Med hd-sändningar så imponerar produkten rejält och testaren skriver att den har kanske den skarpaste återgivningen som setts i en tv utan full hd-upplösning. Ljudet kunde haft en starkare bas men duger mer än väl för tv-tittande.

Källa: www.hdtv.co.uk (GB)

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta:

Panasonic TX-P42X10
Typ: Plasma
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1024x768 pixlar
Ljusstyrka: Iu
Kontrast: 20000:1
Betraktningsvinkel: 180 grader
Anslutningar: Komposit, s-video, 2xscart, komponent, 3xhdmi, d-sub pc-ingång
Övrigt: Dvb-t, 100 Hz, sd-läsare
Mått: 1029,2x704x334 mm (med stativ)
Vikt: 28,0 kg (med stativ)

Tillverkare: Panasonic