Sök
Panasonic TH-42PZ85

Panasonic TH-42PZ85

Funkar bäst med hd

2009-01-13

Panasonic TH-42PZ85 är en 42 tums plasma-tv med full hd-upplösning där bilden med hd-material blir riktigt bra avseende skärpa, färger och svärta. Men med vanliga tv-sändningarna går testarnas åsikter isär.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 78/100 "Nicht immer hundertprozentig"
Bild & ljud hemma 5/6 "En kvalitets-tv"
Computer bild - "Eine überzeugende Bild- und Tonqualität"

Vad tycker testarna?

Testarna är alla överens om att Panasonic TH-42PZ85 kan få till riktigt bra bild med högupplöst material. Digitala källor generellt ger också upphov till en bra bild men när det kommer till tv-sändningar menar två av testarna att bilden inte blir riktigt hundraprocentig. Skärpa, färger och svärta anses vara mycket bra men ljusstyrkan är något låg vilket påverkar kontrasten negativt och bilden känns oskarp jämfört med motsvarande lcd-skärmar som får till en bättre skärpa. Anslutbarheten är i sin ordning och testarna uppskattar kortläsaren framtill. Det upplevs dessutom vara en lättskött tv med överskådliga menyer.

Video

"Nicht immer hundertprozentig"

Tyska Video skriver att Panasonic TH-42PZ85 är en plasma med god anslutbarhet och ett högtalarpar som lätt fyller ut rummet med ljud. Kraften är dock något för stark vilket ger en liten förlust i klarhet och får stämmor att låta lite nasala. Bildkvaliteten vid tv-tittande störs av brus när den analoga mottagaren används. Hur pass mycket det stör beror främst på kvaliteten hos signalen, skriver testaren. Via den digitala mottagaren är brusproblemet som bortblåst men här kan istället störningar i form av blockartefakter synas. Matas teven däremot med en digital signal via parabolantenn blir bilden riktigt fin. Testaren skriver att skärmen då visar vad den kan, med högt kontrastomfång i en ren och skarp bild med mättade färger. Med hd-material blir bilden också riktigt bra. Förutom problemen med tv-sändningar noterar testaren att bilden ibland kan rycka till med svåra scener. Detta inträffar med både sd- som hd-sändningar, vilket gör att flytet i bilden inte är helt hundraprocentigt. Testaren kikar på ytterligare fyra plattskärmar och placerar Panasonic TH-42PZ85 på delad tredjeplats tillsammans med Hitachi L37X01. Någon andra plats utses inte utan Samsung LE-46A656 och Samsung PS-58P96FD delar på förstaplatsen. Sist hamnar Panasonic TX-32LZD85F.

Källa: Video (DE) nr 5 2008

Bild & ljud hemma

"En kvalitets-tv"

När Bild & ljud hemma jämför tio full hd-skärmar mellan 40 och 42 tum så koras Philips 42PFL7403H till testvinnare. Panasonic TH-42PZ85 hamnar på delad tredjeplats tillsammans med ytterligare två produkter. TH-42PZ85 är den enda plasman i testet och skiljer sig från övriga med sin djupare svärta. Men produkten upplevs sakna lite när det kommer till ljusstyrka och kan inte konkurrera mot det ljusstarkare lcd-apparaterna. Den lägre ljusstyrkan uppges också gör att skärpan upplevs som något mjukare då kontrastövergångarna inte får lika stort omfång. Färgbalansen är bra med ett litet stick av magenta och färgtonen uppges dra något åt det varma hållet. Bildegenskaperna gör att detta är en produkt bäst lämpad för spel och film. Problemen med ljusstyrkan och dess påverkan på kontrasten gör att den inte anses vara vidare bra för tv-tittande i välupplysta utrymmen. Dämpas belysningen funkar det dock. Ljudet är bättre än medelsnittet och upplevs som fylligt med ett fint mellanregister vilket gör att dialoger blir klara och kraftiga.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) december 2008

Computer bild

"Eine überzeugende Bild- und Tonqualität"

Tyska Computerbild menar att Panasonic TH-42PZ85 lyckas få till en riktigt bra bild via den analoga mottagaren kopplad till kabelnätet. Färgerna upplevs som naturliga, panelen har ett bra flyt i bilden utan problem med ryckningar och mörka scener återges mycket bra. Återgivningen blir dessutom ytterligare ett snäpp bättre om den digitala kabel- eller satellitsändningar används. Allra bäst blir det via hdmi och dvd eller blu-ray men när filmer visas via scart-ingången upplevs bilden som oskarp. Högtalarna levererar ett balanserat och behagligt ljud som fungerar bra med stämmor och ljudeffekter men höga toner upplevs som ett snäpp för låga. Testaren menar vidare att skärmen har goda anslutningsmöjligheter och att det är lätt att komma åt de olika ingångarna. Det är dessutom en lättanvänd tv.

Källa: www.computerbild.de (DE)

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta:

Namn: Panasonic TH-42PZ85
Typ: Plasma
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 300001:, 1000000:1 (dynamisk)
Betraktningsvinkel: IuAnslutningar (exempel):3xhdmi, 2xscart, s-video
Övrigt: Dvb-t, sd-minneskortsplats, 100 Hz
Mått: 1064x723x327 mm (utan stativ)Vikt: 30 kg (utan stativ)

Tillverkare: Panasonic