Sök
Panasonic TH-42PA30

Panasonic TH-42PA30

Stor och skarp

2005-02-10

42 tums plasmaskärm med en bildkvalitet och ett utförande som imponerar starkt på testarna. Ljudet är dock inte i toppklass.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 5/5 “Stunning looks”
Home Cinema Choice 4,5/5 “Most home-friendly plasma yet”
Video 71/100 “Hervorragender Schwarzwert”
What Hifi 5/5 “If you’re looking to go large”
Digital Home Magazine “Isn’t what it could be”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar direkt innan testarna hunnit köra igång skärmen är utförandet. TH-42PA30 är en plasma som verkligen gör sig väl i hemmet såväl som på kontoret. Speciellt om man köper stället som går mycket väl ihop med skärmen. Bilden är bland det bättre man sett. En testare skriver att på en skärm i denna storleken är störningar väldigt lätta att upptäcka och det är därför imponerande att produkten inte uppvisar några störningar alls. Alla testare instämmer i att det är en ren och färgrik bild som produceras och att svärtan är något utöver det vanliga. Högtalarna är väl inbyggda i designen men låter inte så mycket och för en TV i denna prisklass hade flera testare förväntat sig mer kräm. Avsaknad av HDMI/DVI samt äkta HDTV stöd är också ett minus enligt vissa testare.

What Video

“Stunning looks”

panasonic-TH-42PA30E-bench

What Video anser att skärmen är estetisk och attraktiv. Panasonic har på ett smidigt sätt lyckats inkludera högtalarna längs med ramen utan att de syns. Även om digitala anslutningar saknas i form av DV och HDMI anser testarna att dessa är långt ifrån standard och inte heller nödvändiga idag. Bilden blir bra med vanlig TV, så länge det inte handlar om närbilder där man kan märka en viss kornighet. Med digitala källor som DVD är det en helt annan femma. Där är presentationen superb med utmärkta färger och hög kontrast. Man anser att bilden kommer upp i samma klass som en TV med bildrör. Ljudet är dock inte lika imponerande som bilden. Det är bra att de är inbyggda i ramen, det gör det enklare att koppla in ett par externa högtalare. En mycket bra allround-plasma som är snygg, som har bra bild och som är enkel att använda, summerar What Video.

Källa: What Video, augusti 2004
Home Cinema Choice, augusti 2004
Video, nr 9, 2004
What Hifi, oktober 2004
Till Digital Home Magazines hemsida

Home Cinema Choice

“Most home-friendly plasma yet”

Home Cinema Choice gillar också utseendet hos TH-42PA30 och tycker att stativet behåller känslan av det platta formatet. I anslutningsväg hade testaren dock gärna sett att Panasonic inkluderat DVI eller HDMI. De inbyggda funktionerna är många och speciellt bild-i-bild funktionen är väl upplagd. Bilden blir så bra att det nästan blir tråkigt, skriver testaren. En god kontrast går ofta hand i hand med levande färger och så gäller även här. Det är svårt att se störningar vid rörelser såvida det inte går riktigt, riktigt snabbt, skriver HCC. Ljudet upplevs som för svagt för att matcha bildprestationen.

Video

“Hervorragender Schwarzwert”

Ingen annan plasma klarar mörka scener lika bra, skriver tyska Video som imponeras över kontrasten hos TH-42PA30. Färgerna är dessutom klara och syns även om omgivningen är upplyst. Bilden är ren och utan störningar men kan upplevas som något mjuk. Förutom fina bildegenskaper är det också en snygg utformning som tilltalar. Ljudet är dock något av en besvikelse och anses inte vara bättre än hos vilken medel-TV som helst. Video testar hela nio olika plasmaskärmar och placerar TH-42PA30 på en andraplats. På första plats hamnar 42PF966 från Philips.

What Hifi

“If you’re looking to go large”

Om storleken spelar roll är TH-42PA30 ett mycket bra val, skriver What Hifi. Detta grundar sig i att det är mycket svårt att dölja störningar i en bild som är så stor. Skärmen uppvisar fin balans mellan färgtoner och detaljerade bakgrunder. Bildkvaliteten vid TV-tittande varierar med mottagningen, men med DVD-material märks vilken sensationellt bra bildpresterare detta är. Positivt är också att det finns en uppsjö av möjligheter till att ändra bilden om den av någon anledning inte upplevs som optimal. Detta presenteras med fina menyer på skärmen. Testaren tycker att man även lyckats bra med ljudet som är mjukt i mellanregistret, samtidigt som basen är dynamisk och kraftfull.

Digital Home Magazine

“Isn’t what it could be”

Digital Home Magazine menar att Panasonics nya skärm har en väldigt tilltalande design som kommer få många att bli avundsjuka. Funktionalitet och finesser är också väl implementerade, men testaren tycker att tillverkaren inte varit flitig nog när det gäller upplösning och anslutningar. Dessa är exakt samma som hos föregångaren och har inte förbättrats överhuvudtaget. Bildprestationen är bra, men med alla de framsteg som gjorts inom plasmavärlden skulle förbättringarna varit fler menar DHM. Som det är nu är det inte mycket som skiljer produkten från sin föregångare TH-42PA20.

Cirkapris: 32000 kronor

Produktfakta: Panasonic TH-42PA30 är en 42-tums plasmaskärm i bredbildsformat med upplösning 852x480 pixlar. Kontrastomfånget är 4000:1 men någon ljusstyrka anges ej. Skärmen har SD-kortläsare och kan visa jpegbilder direkt från kortet. TV-mottagaren är inbyggd med 3 scart (2 RGB), komponent, S-video, komposit, PC-anslutning, ljudingång, antenningång, hörlursutgång samt utgång för ljud i stereo. Skärmen klarar bild-i-bild, progressiv uppspelning samt klarar HDTV material, men HDMI och DVI saknas. Inbyggda högtalare på 2x13W. Måtten är 1140x757x99 mm och vikten är 41 kg.

Modell: Panasonic TH-42PA30