Sök
Notis - Stockholm Open i 3D

Notis - Stockholm Open i 3D

Tennis i 3D

2011-10-21

Tv-evolutionen fortsätter, men är det 3D som är nästa stora steg? Det finns en del som talar för det. Smartson gick och kikade på tennis i 3D och fick en smygtitt på tekniken bakom.

Canal Digital och Panasonic passade i samband med Stockholm Open på att slå ett slag för sin satsning på 3D-tv som medium. Jag fick en pratstund med Paul Reid, VD för Panasonic Nordic. Hur ser han på framtiden för 3D-tv? Är det rimligt att folk i allmänhet kommer att orka ta på sig ett par 3D-glasögon bara för att se på tv, eller är det bara en gimmick?

Panasonic-vd

- Jag ser 3D mer som en finess i tv:n. Det ger folk en valmöjlighet att se på 3D, eller att låta bli. Då tekniken kommer att ingå i allt fler modeller kommer man på sikt inte att behöva välja mellan en tv med 3D och en utan. Sedan om man väljer att titta på 3D är upp till var och en.

Själv gillar Paul Reid 3D-effekten vid speciella tillfällen, någon speciell film, ett konsolspel eller för den delen sportevenemang som fotboll eller tennis.

Det är såklart tennis som är i fokus vid Stockholm Open och på plats finns ett team med 1 styck 3D-kamera. Resultatet? Tja, det fungerar visserligen, men det blir lite futtigt rent bildvinkelmässigt med bara en kamera. Det är kul att ny teknik provas och fungerar rent tekniskt men för personlig del krävs det nog något mer för att intresset skall vakna på allvar.

3dtvkam

Tekniken som används vid större evenemang liknar den som Hollywood använder, med spegelriggar. Detta är dock en ganska knepig process och det tar ett tag att synkronisera allting. Redan idag finns mindre konsument, och semiproffsutrustning som använder tvillinglinser i kameran som sköter detta enklare. Utrustning för professionell broadcast står runt hörnet så inom kort finns möjlighet att snabbare producera mer i fler dimensioner. Ett exempel på en mindre kamera med tvillinglins syns på bilderna nedan.

Panasonic-vd-3d
tennis_tvilling