Sök
NEC 42XR3

NEC 42XR3

Plasma för äkta HDTV

2005-11-22

NEC lanserar nu en plasma-TV på 42 tum anpassad för HDTV. Testarna skriver att produkten har gott om anslutningar och skarp bild. Negativt är dålig svärta och hantering av mörka scener.
Testkälla Betyg Kommentar
What Home Cinema 70/100 "Disappointing black level performance"
Home Cinema Choice 70/100 "Impressive fine detail response"
DVD & Hjemmekino 3,5/5 "Et godt comeback på markedet"
Hemmabio 34/50 "Ställer höga krav på användaren"

Vad tycker testarna?

Testarna är relativt överens när det gäller skärmens bildkvalitet. Positivt är en fin detaljnivå och en bra skärpa. Negativt att färgerna blir lätt grönaktiga vid mörka scener och att svärtan är dålig. Funktionerna och inställningsmöjligheterna är goda. Det krävs dock en del teknisk kunskap från användaren för att få allting korrekt inställt. Sammanfattningsvis är det en godkänd plasma som inte riktigt når ända fram på grund av den undermåliga svärtan.

What Home Cinema

"Disappointing black level performance"

What Home Cinemas första intryck är att skärmen ser tråkig ut. Det är en grå rektangel utan några särskilda detaljer eller finesser i formgivningen menar testaren. Vid testkörning börjar det lovande med fin skärpa och naturliga färger. Detaljnivån är hög och inget eftersläp vid rörelser går att upptäcka. Skärmen har trots detta ett par stora problem med bilden. Först och främst är svärtan en besvikelse, en kolsvart himmel blir närmast grå. Nästa problem är att färgerna tenderar att svika vid mörka scener. Ansikten och hudfärg blir därför grönaktiga och missvisande. NEC kunde ha varit en riktigt bra produkt om det inte vore för problemet med mörker. Nu är det bara ännu en medioker plasma-TV avslutar testaren.

Källa: What Home Cinema, nr 32 2005

Home Cinema Choice

"Impressive fine detail response"

Home Cinema Choice har testar sex olika ”plasmor”. NEC 42XR3G har gott om anslutningar men saknar en TV-tuner. Detta känns nästan lite oseriöst när man riktar sig till hemmamarknaden menar testaren. Bildmässigt presterar skärmen bra. Det som imponerar mest är en fin detaljnivå och bra skärpa. HD-material ser riktigt bra och naturligt ut. Det enda negativa är att svärtan är lite för dålig. Skärmen kan också tappa den naturliga färgtonen i mörka scener. Högtalarna fungerar bra och klarar dessutom en ganska hög ljudnivå. NEC hamnar totalt på andra plats i testet. Vinnare blev Hitachi 42PD7200.

Källa: Home Cinema Choice, juni 2005

DVD & Hjemmekino

"Et godt comeback på markedet"

DVD & Hjemmekino skriver att ljusstyrkan på denna skärm är imponerande. Ibland kan dock ljusnivån bli lite för hög. Detta bidrar i sin tur till att riktigt ljusa scener får problem att visa gula och vita områden korrekt. Vilket resulterar i att svärtan blir sämre. Trots detta är färgerna överlag bra och naturtrogna. Skärmen visar också på en fantastisk detaljnivå och god skärpa. Dessa faktorer gör att man kan ha överseende med svärtan anser testaren. Designen på skärmen är minimalistisk och stilren. Trots en del små problem har NEC i det stora hela gjort en bra produkt.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 1 2005

Hemmabio

"Ställer höga krav på användaren"

Hemmabio har testat sex olika ”plasmor” och NEC hamnar näst sist i testet. Skärmen är egentligen inte dålig men många konkurrenter är helt enkelt bättre. TV-bilden är fin så länge signalen är bra och utan störningar. Det finns dock en "raspighet" i bilden som gör att man helst vill sitta minst tre meter ifrån skärmen. På detta avstånd är bilden bra utan några speciella egenskaper att anmärka på. Färgerna är utmärkta men kräver att man gör många manuella inställningar. Möjligheten att kunna fixa alla inställningar i detalj ger intrycket av en professionell datorskärm snarare än en TV-apparat. Vinnare av testet blev Hitachi 42PD7200.

Källa: Hemmabio, nr 10 2005

Cirkapris: 32000 kronor

Produktfakta: NEC 42XR3 är en plasma-TV på 42 tum. Upplösningen är 1024x768 pixlar och produkten har stöd för HDTV och högupplöst video. Kontrasten ligger på 1000:1 och luminansen är 700 cd/m2. De anslutningar som finns är komposit, s-video, komponent, DVI, VGA och RCA. Adapter för scart via VGA eller komponent medföljer. TV-mottagare finns inte inbyggt utan medföljer som separat box. Måtten är 1018x518x89 mm och produkten väger 30 kg.

Modell: NEC 42XR3