Sök
NEC 42MP4

NEC 42MP4

Högt pris, högt snitt

2003-02-11

NEC 42MP4 slår konkurrenterna på fingrarna. Ljud- och bildkvalitet är i toppklass och hög upplösning ger denna 42 tums plasmaskärm god detaljåtergivning.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 3/5 "Well-engineered... but overpriced"
GCN "Most pleasing 42 in. picture"
Videosystems "Runaway winner"

Vad tycker testarna?

Det finns inte mycket att kritisera hos NEC 42MP4 utöver formgivningen som anses tråkig i jämförelse med konkurrenterna. En testare tycker att färgåtergivningen är tveksam. Hudtoner får inte högsta poäng. Vanligen är det mörka toner som är plasmaskärmarnas akilleshäl men dessa klarar NEC 42MP4 bra. Detaljåtergivning och ljud sägs vara bättre än konkurrenternas. Alla poängterar dock att plasmaskärmarna generellt är betydligt bättre än för ett par år sedan. Men betingar fortfarande en rejäl prislapp.

What Hifi

"Well-engineered... but overpriced"

What Hifi testar sex plasmaskärmar. Formmässigt är NEC 42MP4 tråkig i jämförelse med många andra skärmar. Däremot är ljudkvaliteten överraskande bra. Fjärrkontrollen är användarvänlig med stora knappar. NEC 42MP4 har alla anslutningar man kan förvänta sig med undantag av Scart. Men, tillägger What Hifi, Scart är egentligen inte nödvändig eftersom 42MP4 är avsedd endast för digital mottagning. Skärmens menyer är lättnavigerade och svarar bra. Färgåtergivningen upplevs som levande. Mörka toner återges bättre än hos flertalet konkurrenter men värre är det med hudtoner. Scener med mycket rörelse kan verka lite suddiga. Detaljåtergivningen fungerar bra liksom kontrasten. I sin helhet får NEC 42MP4 högsta betyg för kvalitetskänsla och skulle kammat hem utmärkelsen bäst i test om det inte varit för priset. Den titeln går nu istället till Philips 42PF9964.

Källa: What Hifi, Nov 2002
Till Government Computer News hemsida
Till Videosystems hemsida

GCN

"Most pleasing 42 in. picture"

Government Computer News testar Sony PFM-42B1, ViewSonic VPW 425 och NEC 42MP4. NEC anses överlägsen i alla testkategorier. Testaren lyckas inte hitta några fel alls. Skärmar om minst 42 tum har fördelen att grundupplösningen är hög. Textåtergivningen är lika bra som på LCD-skärmar och GCN testar skärmen med ordbehandlare utan obehag av överansträngda ögon. Oavsett belysning störs inte bilden av flimmer och det antireflexbehandlade glaset fungerade bra även i direkt solljus. GCN tycker skärmen faktiskt ger tråkiga bilder ett lyft. Färgåtergivningen är riktig. Med vanligt PC kort blir bilden utmärkt i både 4:3 och 16:9. Som bäst är NEC 42MP4 med DVD. Inte ens vid snabba rörelser uppstår störningar. Autofunktionen för skärmens inställning fungerade bra. Sony PFM-42B1 kunde möjligen ge NEC viss konkurrens medan ViewSonic VPW 425 hade märkbara tillkortakommanden men så var den också billigast.

Videosystems

"Runaway winner"

Videosystems har testat 11 plasma- och LCD-skärmar. Bland favoriterna fanns Panasonic TH- 37PWD4UZ, Zenith P42W22B samt NEC 42MP4, den senare är särskilt bra för statiska bilder och filmat material med bra gråskala. NEC hade bästa bilden i storleken 42 tum. Både meny och fjärrkontroll är användarvänliga och har många valmöjligheter. Ibland hoppar skärmen automatiskt över till 16:9 när mottagen signal var 480 p, problemet åtgärdas med en knapptryckning men kan upplevas som störande. Kontrastverkan över 200:1. Ska du använda en plasmaskärm för att titta på Digital-TV rekommenderar Videosystems att kontrollera om skärmen fungerar med aktuell bandbredd. Bäst för ändamålet är NEC:s och Pioneers skärmar.

Cirkapris: 68750 kronor

Produktfakta: NEC 42MP4 är en 42 tums plasmaskärm med upplösningen 1024x768 pixlar. Fläktljudet är 0 dB vid normal rumstemperatur. Skärmen har ingångar som RGB komponent, S-video och komposit (dock inte scart). Hanterar ingående signaler i form av NTSC, PAL, SECAM och HDTV. På frontpanelen sitter strömknapp, val för ingående signal, volym samt OSM kontroll. Bland funktionerna kan nämnas 3D Scan Converter, digital zoom och val av färgtemperatur. I paketet medföljer fjärrkontroll, RGB-kabel, strömkabel och användarmanual. Vikt 29,5 kg. Mått 1048(b)x648(h)x89(d) mm.

Modell: NEC 42MP4