Sök
Loewe Xelos A42

Loewe Xelos A42

Stilfull och elegant

2005-11-07

Tyska tillverkaren Loewes första plasmaskärm med inbyggd digital mottagare. Testarna fascineras mycket av designen samt det kraftfulla ljudet som återges men är lite skeptiska till den något varierande bildkvaliteten och vissa färgåterspeglingar.
Testkälla Betyg Kommentar
What Home Cinema 73/100 ”Unfair advantage”
Home Cinema Choice 3,5/5 “Captures the imagination”
What Hifi 4/5 ”The best sounding plasma ever”
What Video 3/5 “Great looks and sound”
Cnet 6,7/10 “It´s all geared up for the future ”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar mest på testarna är designen samt den ljudkvalitet som återges från bildskärmens högtalare. De är dock inte lika imponerade av den medföljande handkontrollen som inte alls är i enlighet med Loewes höga designstandard. De är även fundersamma till det icke användarvänliga menysystemet. Vidare är testkällorna skeptiska till bildkvaliteten som är varierande. Test med kvalitativa bildkällor visar att det finns mer att önska.

What Home Cinema

”Unfair advantage”

back.jpg

What Home Video tycker att Loewe Xelos A42 har en som de uttrycker det orättvis fördel då den består av en inbyggd digital sändare. Vidare är testaren imponerad av anslutningsmöjligheterna på Xelos A42. Handkontrollen är dock sämre. Testaren menar att den inte är i enlighet med Loewes standard och att det är en stor nackdel att den inte kan matchas ihop med någon av Loewes uppgraderade moduler. TV:n har problem med mörkare scener i filmer då färgerna mister sin färgintensitet under närvaro av underliga gröna och lila toner. Däremot framhävs skärmens imponerande färgkvalitet vid ljusare scener som återges gnistrande och klara. Även ljudet får tummen upp av testaren. I ett jämförande test har Xelos A42 jämförts med fem konkurrerande plasmaskärmar. Designmässigt får Xelos A42 toppbetyg medan produkten får sämst betyg på användarvänlighet. I bild och ljudkvalitet förhåller sig Xelos A42 jämlikt med övriga konkurrenter. Sammantaget placerar sig Xelos A42 på en delad fjärde plats. Vinnaren i testet blir Hitachis 42PD7200. Sammanfattningsvis tycker What Home Video att Loewes Xelos A42 representerar något mer vardagligare och inte den flexibilitet och kvalitet som man kan förvänta sig av Loewe.

Källa: What Home Cinema, issue 32
Home Cinema Choice, juni 2005
What Hifi, september 2005
What Video, oktober 2005
Till Cnets hemsida

Home Cinema Choice

“Captures the imagination”

Designen av Loewes Xelos A42 är Home Cinema Choice mäkta imponerade av och kallar den futuristisk. De tilltalas framförallt av panelen med den runda fylliga IR mottagaren samt de linjer som de inbyggda högtalarna skapar. Testaren rekommenderar potentiella köpare att investera i den roterande ställning som finns att tillgå. Egenskaperna på Xelos A42 kan dock komma att göra dig besviken. Modellen passar inte riktigt in med vad Loewe tidigare levererat vad gäller storbildsskärmar. Till det positiva hör ”Now/Next EPG” funktionen som tillåter flera bilder/kanaler samtidigt. När det gäller användarvänligheten är Home Cinema Choice skeptiska. De anser det vara onödigt krångligt att ta sig fram igenom menysystemet samt att handkontrollen som medföljer består av en konstig ”joystick navigator”. Bildkvaliten hos Xelos A42 är blandad. Vid högre kvalitetskällor finns det mer att önska då onaturliga färgtoner och skuggor som återges i vissa fall tenderar att dra till grönt och lila. Ljudmässigt står sig modellen väl och är fortfarande steget före sina konkurrenter. Sammanfattningsvis avråder Home Cinema Choice spekulanter från att inhandla Loewe Xelos A42 tills de uppgraderat de brister som faktiskt finns.

What Hifi

”The best sounding plasma ever”

side.jpg

What Hifi är mest imponerade av ljudkvaliteten. Här finner man två stycken 20-watts högtalare som återger ett stark och kraftfullt ljud. Röster återges naturligt och känslofullt. Att den mäktiga ljudkvaliten mixas med en bra bildkvalitet ser What Hifi som tacksamt. Den förför dig under öppningsscenen av Sagen om Ringen, där de gröna landskapen skildras på ett vackert sätt och Gandalf och Frodo’s hudfärger upplevs som verklighetstrogna. Standarden på kontrasten är även den hög även om de absolut bästa plasmaskärmarna på marknaden ger en klarare bild. Om man däremot kopplar om till ett analogt bildläge så återges bilderna som vilken annan plasmaskärm som helst.

What Video

“Great looks and sound”

What Video konstaterar att Xelos-serien uppfyller löftena om överklasselegans och design. Linjerna, formerna och färgerna gör Xelos A42 till den eleganta produkt den är. De rekommenderar att köpa till det roterande stativet. Det tycker vidare det är bra med en HDMI-ingång vilket gör det möjligt att titta på filmer med motsvarande DVD- eller HDTV-kvalitet. Testaren är dock mycket kritiska till den medföljande handkontrollen som känns plastig och billig. Joysticken är svår att tyda. Även användarvänligheten är låg då det behövs onödiga steg för att komma fram i menysystemet. Bildkvaliten är blandad hos Xelos A42. Bilder från den analoga sändaren återges skarpt medan bilder från den digitala sändaren inte imponerar lika mycket. Vid mörkare scener känns det som om det formas små prickar och den knivskarpa bilden utelämnas. Vid ljusare scener förbättras dock kvaliteten men testaren menar att det ändå inte är att jämföra med den knivskarpa bild som den analoga sändaren skildrar. Xelos A42 erbjuder 3 bildlägen; intensiv, normal eller soft. I intensiveläge tenderar bilden emellanåt att bli blå och i softläge gul. Rekommendationen är således att ha bildlägget på normal. De intryck som avslutningsvis etsat sig fast är att Xelos A42 är en bra skärm för vardagligt TV bruk samt en skärm som återger ett kraftfullt ljud. När det gäller högre kvalitetskällor levererar skärmen inte samma kvalitet och uppfyller inte riktigt förväntningarna.

Cnet

“It´s all geared up for the future ”

fron2.jpg

I Xelos A42 finner man enligt Cnet en helt ny dimension som inte tidigare funnits i Loewes produkter. Detta då man inte tagit lika mycket hänsyn till kommande uppgraderingar utan lagt allt krut på att skapa en TV skärm med alla tänkbara egenskaper utan någon extern box. Rent fysiskt är skärmen av yppersta design med mjuka linjer och former. HDMI-anslutning är viktigt då framtidens format kommer kretsa kring DVD och HDTV. Vad gäller skärmens medföljande handkontroll anser de att den känns likt en penna i handen vilket dock är väldigt irriterande då det gör den svår att navigera. Användarvänligheten kring menysystemet är låg och får mycket kritik från Cnet. Testaren menar att det känns som en mardröm att ta sig igenom menyerna.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Loewe Xelos A42 är en plasma-tv på 42 tum med bildformatet 16:9. Den innefattas av text-tv, HDMI-ingång (HDCP) samt inbyggd DVB-T mottagare. DVB-T gör det möjligt att ta emot digitala tv-sändningar med väsentligt bättre kvalitet än analoga sändningar. Upplösningen på skärmen är 1024x1024 bildpunkter och kontrastomfånget 1000:1 med en ljusstyrka på 1100 cd/kvm. Den består av inbyggda högtalare, totalt fyra stycken. Skärmens mått är 1043(b)x640(h)x90(d) millimeter. Vikten är 40 kilo. En handkontroll medföljer och ett roterande stativ finns att köpa till separat. Modellen finns även utan DVB-T-mottagare.

Modell: Loewe Xelos A42