Sök
LG KZ-17LZ21

LG KZ-17LZ21

LCD med DVD

2004-08-03

LG:s 17 tums LCD-skärm KZ-17LZ21 har inbyggd DVD-spelare. Testarna är positiva till denna praktiska funktion men kritik riktas mot bildkvaliteten vid snabba rörelser på skärmen.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4/5 "Full entertainment system"
What Video 4/5 "Strikingly affordable price"
PC för alla 7/10 "En skärm i mellanskiktet"
T3 3/5 "Spoiled by poor execution"

Vad tycker testarna?

De flesta testare tycker att en av de största attraktionerna med skärmen är den inbyggda DVD-spelaren. Dessutom ges beröm till den läckra designen och det förhållandevis låga priset. Vad gäller ljud- och bildkvalitet får LG blandade omdömen. Trots att skärmens prestationer är fullt godkända på bägge områden förekommer kritik mot suddig bildkvalitet vid rörelse samt en alltför framträdande diskant.

Home Cinema Choice

"Full entertainment system"

LG-KZ-17L221_hand
Home Cinema Choice gör ett test där man jämför LG:s skärm med JVC LT-17E31BJG. Den största skillnaden är att LG har inbyggd DVD-spelare. Vad gäller utseendet är JVC snyggare, men även LG:s design beröms i korta ordalag. JVC är också lättare att använda än LG, vilket till en viss grad beror på att KZ-17LZ21 är två maskiner i en. Men det beror också på att DVD-knapparna är obekvämt placerade. När det kommer till anslutningsmöjligheter skiljer det inte mycket mellan apparaterna, förutom att LG har en scart-kontakt i kontrast till två på JVC. Detta har dock ingen betydelse eftersom LG redan har DVD. Bildkvaliteten på LG är väldigt bra och framförallt färgåtergivningen. Dock riktas kritik mot att vissa rörliga scener kan uppfattas som suddiga och överlag har JVC bättre bildkvalitet. Ljudkvaliteten är ganska likvärdig på de bägge modellerna. LG hanterar höga volymer bättre, men tenderar att ge diskanten lite för mycket utrymme på bekostnad av basen. LG är dock överlägsen när det kommer till funktioner. JVC är klart den bästa TV-skärmen, men eftersom LG:n har en inbyggd DVD erbjuder den ett praktiskt alternativ.

Källa: Home Cinema Choice, Juli 2004
What Video, Juni 2004
PC för alla, nr 6 2004
Till T3:s hemsida

What Video

"Strikingly affordable price"

What Video inleder med att understryka hur prisvärd LG är med tanke på att man för priset får en väldigt bra 17 tums LCD-skärm samt inbyggd DVD, allt i en läckert utformad apparat. KZ- 17LZ21 gör bra ifrån sig på de flesta fronter när det kommer till bildkvaliteten, men kritik förekommer mot brister i bilden vid rörliga scener. DVD-spelaren presterar bra även om det kunde ha varit lite mer kontrast vid riktigt mörka scener. Testaren anser ändå att kvaliteten på DVD:n är imponerande med tanke på att den är inbyggd i skärmen. Negativ kritik riktas mot att knapparna på fjärrkontrollen är dåligt placerade. De små högtalarna presterar tillfredställande, men treblen får lite väl mycket utrymme vilket gör att bakgrundsljud kan störa ljudbilden. Slutsatsen blir att LG är en medioker LCD-skärm när det kommer till prestationen, men den inbyggda DVD-spelaren i kombination med det låga priset höjer betyget ett par snäpp.

PC för alla

"En skärm i mellanskiktet"

PC för alla gör ett stort jämförande test mellan 6 olika kombiskärmar som kan användas både som TV-apparater alternativt PC-skärmar. KZ-17LZ21 hamnar på tredje plats bakom Dell W1700 och JVC LT-17E31. LG får beröm för den snygga designen men den "plastiga" foten på skärmen drar ner helhetsintrycket. Den inbyggda DVD-spelaren nämns mest som en bonus. Skärmen ger en väldigt bra TV- och DVD-bild med bra färgdjup, enligt testaren. Minus till att menyn på skärmen inte finns på svenska och att den är långsam när man ska byta kanal. "För PC-användaren en skärm i mellanskiktet", anser testaren, som passar på att peka på funktionen med en bild i bilden som gör att man kan surfa och titta på TV samtidigt.

T3

"Spoiled by poor execution"

T3 anser att LG är hyfsat prisvärd i jämförelse med andra LCD-skärmar i samma storlek. Även denna testare berömmer skärmens läckra yttre. Det är lätt att starta upp skärmen genom en snabb kanalsökningsfunktion. Kritik riktas dock mot bildkvaliteten som man inte anser vara tillräckligt detaljrik i mörka områden och rörelser i bilden hanteras inte alltför bra. Dessutom är DVD-spelarens skivhantering ganska högljudd. Allt detta gör att ett bra koncept spolieras av dåligt utförande, enligt testaren.

Cirkapris: 13500 kronor

Produktfakta: LG KZ-17LZ21 är en Widescreen LCD-skärm i 17 tum och formatet 16:9 med inbyggd DVD-spelare och upplösningen 1280x768. Ljusstyrka 450 cd/m2, kontrast 400:1 och betraktningsvinkel 176/176 grader (H-V). Bildingångar som finns att tillgå är Scart, S-video, Komponent och PC D-sub 15. Delad bildfunktion och ljudtyp stereo. Måtten med fotställ är 437x400x71,5 mm. Skärmen väger ca 7 kg.

Modell: LG KZ-17LZ21