Sök
JVC PD-42B50

JVC PD-42B50

Plasma i konstnärligt utförande

2004-12-22

En riktigt snygg och stor plasmaskärm vars bildprestation upplevs varierande av testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 22/35 ”Helt tvära kast hos den här apparaten“
T3 4/5 “Jaw-dropping looks”
What Video 4/5 “A decent, if slightly overpriced plasma TV”

Vad tycker testarna?

Utseendemässigt är det ingen tvekan om att JVC PD-42B50 går hem. Även om designen inte är klass med Sonys topprodukter är den lite annorlunda med sitt konformade ställ och kommer säkert leda till att ett eller annat ögonbryn höjs. Bildprestationen upplevs som OK. Kontrastomfånget sörjer för hög detaljnivå och bra färgåtergivning även i mörkare delar av bilden. Tyvärr har enheten vissa problem med vertikala linjer som uppträder i de ljusare delarna. En av testarna anser att störningarna är alltför störande medan två tycker att det inte är så allvarligt. Ljudet som kommer ur högtalarna håller däremot en genomgående hög klass.

Hemmabio

”Helt tvära kast hos den här apparaten“

Hemmabio har tittat på fem olika plasmaskärmar på 42 tum. Som bästa produkt utses Samsung PS-42S4S. JVC PD-42B50 hamnar på sista plats då dess prestation anses alltför varierande. Testaren uppger att problemet ligger i den digitala signalbehandlingen som skärmen är utrustad med. Med den påslagen kommer kontrasten verkligen fram, dock med nackdelen att hudtoner smälter ihop och att bruset ökar. Slår man av funktionen tappar man mycket av kontrasten. Produkten uppges också ha svårigheter med rörelse. Med stillastående motiv lyckas den dra fram nyanser även i mörka delar men så fort bilden rör sig så blir den digitala bildbehandlingen märkbar i form av vertikala linjer. Matar man skärmen med en progressiv signal från en källa med hög kvalitet så blir resultatet genast mycket bättre och borta är artefakterna från bildbehandlingen. Men det innebär att man får lägga ut ett par tusenlappar på en kompetent DVD-spelare. P.g.a. den varierande prestationen beroende på källmaterial är det enligt testaren bättre att satsa på en skärm som presterar bra i alla lägen.

Källa: Hemmabio, nr 8, 2004
T3, november 2004
What Video, december 2004

T3

“Jaw-dropping looks”

T3 tror att JVC-PD42B50 kommer att väcka stor avund hos grannarna med sin italienska design. De svarta och silvriga linjerna kombinerade med det konformade stället gör detta till en av de snyggaste platta tv-apparaterna och testaren tycker att skärmen presterar bra med hög detaljåtergivning och färgnivå. Mörka färger kommer fram bättre än hos någon annan plasma-tv och störningar vid rörelse märker man knappt av. Nackdelarna är problem med vertikala linjer och prickar som uppträder i ljusare delar av bilden samt den låga upplösningen. Ljudet är imponerande och en bra bit över den normala stereoupplevelsen. Vad gäller anslutningsmöjligheter är testaren nöjd, men hade gärna sett en ingång för DVI eller HDMI. Om man är mer intresserad av att tv-apparaten ska vara snygg än att den ska vara framtidssäkrad är det här teven man ska köpa, avslutar T3.

What Video

“A decent, if slightly overpriced plasma TV”

What Video imponeras även de av utseendet hos PD-42B50, vilken mer ser ut att vara ett konstverk än en hemelektronisk produkt. Det är verkligen värt att lägga ut de extra kronorna för det konformade stället. Även här är testaren besviken över frånvaron av digitala videoingångar, men i övrigt är man nöjd. Bildupplevelsen är identisk med föregående testare. Kontrasten och mörka färger är superba, men i ljusa områden framträder även här linjer. Upplösningen kunde också ha varit högre, tycker T3. Den digitala bildbehandlingen fungerar men bör hållas på ett minimum då man tittar på DVD. Ljudet är klart och kraftigt, mycket tack vare en effektiv bas. Ett användarvänligt system i mycket snyggt utförande, dessutom med OK prestation, summerar What Video sina intryck.

Cirkapris: 35000 kronor

Produktfakta: JVC PD-42B50 är en 42-tums plasmaskärm i bredbildsformat. Skärmen har en upplösning på 852x180 pixlar, kontrastomfång på 3000:1 och ljusstyrkan 430 cd/m2. Anslutningar är 3 st scart (varav 2 med RGB), S-video, komponentingång, kompositingång, PC-anslutning, 3 analoga ingångar för stereoljud och hörlursuttag. Skärmen har bild-i-bild, virtuellt surround och det digitala bildbehandlingssystemet D.I.S.T. Inställningar sker via OSD-menyn med fjärrkontrollen. Mått 1045x729x115 mm. Vikt 38,3 kg.

Modell: JVC PD-42B50