Sök
Hitachi P42T01

Hitachi P42T01

Billig storskärm

2007-11-19

En 42 tums plasma-tv som får beröm för såväl lågt pris som snygg design och bra bild. Testarna tycker att P42T01 gör riktigt bra ifrån sig på de flesta områden, även om svärtan kunde ha varit bättre.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 6/10 “Får inget toppbetyg”
What hifi 4/5 “Isn’t a bad set for the money”
Cnet 7,6/10 “A mixed bag”
What video 4/5 “Enticingly low price tag”

Vad tycker testarna?

Testarna är i princip överens när det gäller P42T01. Den anses ha ett lågt pris, är lätt att installera, har många anslutningsmöjligheter och en klart godkänd bildkvalitet, även om svärtan lämnar mer att önska. En testare saknar fler hdmi-utgångar men i stort anses funktioner och anslutningar vara till belåtenhet. Ljudkvaliteten anses vara god även om någon testare hade önskat bättre bas. En billig tv med tanke på dess storlek, kvalitet och finesser.

M3

“Får inget toppbetyg”

M3 säger att tv:n har en tilltalande design som är stilren och snygg. Att det går att vrida den på det medföljande stativet uppskattas, då det annars kan vara svårt att komma åt anslutningarna på baksidan. Anslutningsmöjligheterna är många. Menysystemet beröms och det finns många inställningsmöjligheter. Bildkvaliteten är både bra och dålig. Färgerna är fina och känns verklighetstrogna och skärpan är utmärkt. Däremot är testaren besviken på svärtan i bilden vilket ger en bristande detaljrikedom. Totalt sett är tv:n ändå bra och klarar av filmer med mycket rörelser. Testaren känner dock att Hitachi har gjort bättre ifrån sig tidigare och är lite besvikna, speciellt med tanke på konkurrensen.

Källa: M3 (SE) nr 9 2007

What hifi

“Isn’t a bad set for the money”

What hifi testar sammanlagt tio plasmamodeller mellan 40 och 42 tum där Pioneer PDP-428XD blir testvinnare. När det gäller Hitachi anser testaren att den är riktigt bra med tanke på sitt låga pris. Testaren imponeras av den läckra designen och framför allt att det är så lätt att röra på den med det vridbara stativet. Ljudkvaliteten från högtalarna är klart godkänd. Det finns många anslutningar tillgängliga och teven är lättinstallerad. I jämförelse med andra dyrare modeller saknas en del, men P42T01 gör bra ifrån sig om man ser till prisbilden. Svärtan brister och när testaren försöker justera detaljerna genom att reglera ljusstyrkan blir de svarta partierna istället gråaktiga. I övrigt känns bilden stabil och kan hantera även snabba scener med mycket action.

Källa: What hifi (GB) november 2007

Cnet

“A mixed bag”

Enligt Cnet har P42T01 både för- och nackdelar. Bilden är fantastiskt bra, ljudkvaliteten är godkänd men anslutningarna hade kunnat vara bättre. Designen anses vara stilren och inte så mycket att orda om. Det finns många funktioner och prestandan är i regel riktigt bra. Tillgången till hdmi och usb beröms även om testaren önskat än fler hdmi-anslutningar. Testaren saknar även tillgång till vga-ingång. Fjärrkontrollen är lätthanterlig och välbyggd. Knapparna har en bra storlek. Det justerbara stativet är mycket bra då det annars kan vara svårt att flytta en så stor skärm. Bildkvaliteten lämnar inget åt slumpen utan färgerna är fina, kontrasten och ljusstyrkan bra.

Källa: www.cnet.com (US)

What video

“Enticingly low price tag”

What video menar att priset för denna tv är lågt och funktionerna är många. Designen är mycket snygg och att det går att justera skärmen via stativet gör skärmen än mer attraktiv. Det finns gott om anslutningsmöjligheter men testaren förstår inte riktigt varför en av hdmi-anslutningarna sitter baktill och en framtill på skärmen. Skärmen är enkel att installera och menysystemet väl uppbyggt. Bildkvaliteten är klart godkänd men lämnar en del att önska, framför allt när det gäller svärta. Detaljrikedomen är hög och bilden känns klar. Färgerna känns naturliga. Ljudkvaliteten är mycket bra vid konversationer men har svårare med filmmusik där basen inte riktigt har tillräcklig styrka. Trots problemet med svärta i bilden så anser testaren att P42T01 är mycket prisvärd med tanke på bildkvalitet och funktioner.

Källa: What video (GB) nr 325 2007

Cirkapris: 16500 kronor

Produktfakta: Hitachi P42T01 är en 42 tum stor plasma-tv med upplösningen 1024x1080 bildpunkter och ljusstyrkan 1500 cd/m2. Kontrasten uppges till 10000:1. Upplösningar som stöds innefattar 1080p (50/60). Bildförhållandet är 16:9. Bland anslutningarna finns dubbla hdmi, komponentvideo, vga, tre scart, s-video, kompositvideo, usb, sd-kortläsare och optisk utgång. TV:n väger 32 kilo utan stativ och har måtten 1067x713x102 mm.

Tillverkare: Hitachi