Sök
Hitachi L42VP01

Hitachi L42VP01

Prisvärd för hd

2008-04-02

Den som söker en prisvärd tv för sin HD-samling bör titta närmare på VP01. Med Full HD 1080p blir bilden skarp, djup och överlag väldigt trevlig.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 3/5 “Certainly sharp enough”
What video 4/5 “Solid”
Cnet 6,6/10 “Certainly delivers on its promise”
Trusted reviews 7/10 “Worth considering”

Vad tycker testarna?

VP01 får framförallt beröm för hur den hanterar högupplöst material. Skärpan och svärtan imponerar men färgerna upplevs som aningen urvattnade. Med vanlig standardupplöst tv har Hitachin stora problem. Anslutningsmöjligheterna anses vara goda, med tanke på prislappen för VP01. Ett par testare gillar högtalarna som överraskar med kraftigt ljud. Utseendet anses vara tråkigt och menyerna tama. Det saknas också ett par inställningsmöjligheter. Överlag är modellen ett prisvärt alternativ om man har högupplöst material att visa. Vill man även titta på vanlig tv finns det bättre alternativ.

Home cinema choice

“Certainly sharp enough”

Home cinema choice berömmer prestationen med hd-material som då uppvisas med härliga färger, bra svärta och skarpa detaljer. Vanlig sd-upplöst tv-bild har framförallt svårt med detaljerna och skarpheten. Att det både följer med stativ och väggfäste beröms. Tv:ns utseende anses dock vara aningen tråkigt samt menysystemet beskrivs som tamt. I jämförelse med andra modeller placerar sig VP01 någonstans i mitten på stegen, en bra tv som inte riktigt kan utmana de allra bästa.

Källa: Home cinema choice (GB) januari 2008

What video

“Solid”

What video jämför fem 42-tummare i sitt grupptest. Förutom VP01 tittar man närmare på LG 42LF66, Panasonic 42PX70, Samsung PS42Q97HD samt Toshiba 42C3030. Panasonic utses till vinnare och Samsung till bra köp, medan VP01 placerar sig på en delad andra plats. Tv:n får beröm för sin hantering av hd-material. Då anses bilden flyta på fint med mörk svärta och hög ljusstyrka. Färgerna är dock en aning matta. VP01 har även problem med standardupplösta källor. Testaren har också svårt för den tråkiga designen, men menar samtidigt att tv:n i alla fall har gott om anslutningsmöjligheter. Överlag anses VP01 vara ett bra köp relativt till sitt pris. Det är inte den bästa tv:n på marknaden, men också långt ifrån den dyraste.

Källa: What video (GB) nr 330

Cnet

“Certainly delivers on its promise”

VP01 ger mycket för pengarna enligt Cnet. Med hd-material presterar den överlag en fin bild. Skärpan är bra, svärtan mörk och ljusstyrkan imponerar. Den har inte heller några problem med röriga scener, som kan vara problematiskt för vissa lcd-modeller. Att inte färgåtergivningen är på topp märks dock konstant, även med hd-material. När det gäller standardupplösta källor har VP01 även där problem, då på alla möjliga sätt. Den som ämnar använda sin tv tillsammans med främst tv-tittande i det marksända nätet bör titta vidare på en annan tv. Testaren är även tveksam till tv:ns utseende samt avsaknaden av extrafunktioner och bildförbättringar. Överlag anses VP01 vara ett bra köp för den som behöver en billig men duglig tv för sin blu-ray-samling.

Källa: reviews.cnet.co.uk (GB)

Trusted reviews

“Worth considering”

Likt övriga testare menar Trusted reviews att användare med mycket hd-material i samlingen kan titta närmare på VP01, medan den har svårt med vanlig standardupplöst tv. För sitt pris är tv:n väl utrustad med anslutningar och de dolda högtalarna bjuder på ett överraskande kraftigt ljud. Bilden är skarp och svärtan djup, när VP01 matas med hd-material. Det enda problemet är färgerna som anses vara en aning felkalibrerade. Med vanlig tv har Hitachin det svårare. Skärpan försvinner och färgerna ser ännu sämre ut. I jämförelse med dess konkurrenter finns det då bra mycket bättre alternativ. Sett till priset erbjuder dock VP01 på en imponerande hantering av hd-material.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Hitachi L42VP01 är en 42-tums lcd-tv med inbyggd digital och analog tv-mottagare. Upplösningen är 1920x1080 pixlar. Ljusstyrkan är 500 cd/m2 och kontrasten är 1500:1, det anges även ett dynamiskt kontrastvärde på 10000:1. VP01 har 2xhdmi samt 2xscart samt även ingång för komponent, komposit, s-video respektive vga. Vikten är 21 kg och måtten är 1036x698x125 mm exklusive stativ.

Tillverkare: Hitachi