Sök
Hitachi CMP4121

Hitachi CMP4121

Värd priset?

2003-02-04

Plasmaskärmen Hitachi CMP4121 är kanske inte en produkt man köper till hemmet, men den passar bra till offentliga lokaler. Dock är testarna oense om dess kapacitet och kvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 8/10 "Definitivt ett bra val"
Home Cinema Choice 4/5 "Deserves an audition"
Essential Home Cinema 3/5 "Quality is bare minimum"

Vad tycker testarna?

Testarna är oense om bildkvaliteten hos Hitachi CMP4121. Några testare anser att ALIS- teknologin gör bildkvaliteten mycket bra och att bilden är skarp utan större störningar och med hög upplösning. Medan en annan testare är mycket missnöjd med kvaliteten och menar att kvaliteten knappt klarar den undre gränsen för vad som är acceptabelt. Testarna är ense om att det är mycket pengar för en plasmaskärm även om betraktningsvinkel och design får beröm.

Mikrodatorn

"Definitivt ett bra val"

Mikrodatorn tycker att Hitachi CMP4121 ger skarp bild. Designen är representativ och perfekt för konferenslokalen och offentliga lokaler. Skärmen passar perfekt att hänga på en vägg tack vare att den är så tunn. Positivt att skärmen kan monteras hur man vill och ställas på högkant. ALIS-teknologin fungerar bra och ger hög upplösning utan svarta linjer som många andra plasmaskärmar. Betraktningsvinkeln är mycket hög. Bilden är klar och skarp men man bör inte stå alltför nära. Fjärrkontrollen gör att man kan justera det mesta och inställningarna är lätta att komma åt. In- och utgångarna är många och bra. Skärmen är dyr men om man behöver en plasmaskärm är Hitachi CMP4121 ett mycket bra val tycker Mikrodatorn.

Källa: Mikrodatorn, nr 7 2002
Home Cinema Choice, okt 2002
Essential Home Cinema, nr 18, 2002

Home Cinema Choice

"Deserves an audition"

Home Cinema Choice menar att designen hos Hitachi CMP4121 är genomtänkt och slank. Anslutningsmöjligheterna är många och bra, men fjärrkontrollen känns plastig och onscreen- menyerna är vid första anblick inget vidare, men både fjärrkontroll och menyer fungerar i slutändan riktigt bra. ALIS-teknologin imponerar och skärmen är i de flesta avseenden mycket bra. Kanter är väldigt skarpa och det blir inga störningar i bilden. Kontrasten är klart godkänd då det svarta är svart med bra detaljer i mörka partier. Färgerna är fina och livliga med naturliga toner och mjukhet. Detaljåtergivningen är överhuvudtaget imponerande med ALIS-teknologin. I vissa inställningslägen kan dock en del störningar i form av linjer uppstå. Högtalarna ger mycket bra och detaljerat ljud. En dyr men bra plasmaskärm.

Essential Home Cinema

"Quality is bare minimum"

Enligt Essential Home Cinema är Hitachi CMP4121 lite krånglig att sätta igång och montera. Dessutom medföljer inte väggfästen vilket man bör ha i åtanke men skärmen är ändå ett budgetköp i jämförelse med andra plasmaskärmar. Men det låga priset märks också i kvaliteten. Bildkvaliteten är under de krav man har med tanke på de pengar man trots allt lägger ut. Linjer uppstår lätt liksom andra störningar och svarta partier blir utan detaljer. Skärmen har dessutom svårt att producera bra svärta. Vid ökad kontrast och ljusstyrka känns objekten ofta onaturliga, även om vissa inställningar gör bilden bättre. Manualen är inte heller något att hurra för.

Cirkapris: 65000 kronor

Produktfakta: Hitachi CMP4121 är en 42 tums plasmaskärm i 16:9. Maximal upplösning är 1280x1024 bildpunkter och ljusstyrkan ligger på 750 cd/kvm. Kontrasten är 700:1. Betraktningsvinkeln är 160 grader både vertikalt och horisontellt. Två högtalarutgångar liksom videoutgång, ingångar för D-sub samt 5 bnc, 3,5 mm stereo, kompositvideo, komponentvideo samt S-video. Högtalare på 8 W är tillbehör. Skärmen väger 31 kilo och har måtten 1030(B)x636(H)x89(D) mm. Skärmen går att fästa på väggen men fästen köpes separat. Det finns möjlighet att vända och vrida på skärmen och det medföljer ett program som kan vända bilden 80, 180 eller 270 grader.

Modell: Hitachi CMP4121