Sök
Hitachi 28LD5200E

Hitachi 28LD5200E

Prestationen imponerar

2004-12-13

En 28 tums LCD-TV som klarar både progressiv uppspelning och HDTV. Bild och ljud håller hög klass, men utseendet går inte alltid hem i testerna.
Testkälla Kommentar
Hifi Test ”Der zukunftsfähige Fernseher”
Essential Home Cinema ”A nifty performer”
What Video ”You’ll be future proof with this set”
Home Cinema Choice ”Fully loaded on the features front”

Vad tycker testarna?

Även om detta är första LCD-modellen från Hitachi klarar den sig mycket väl enligt testarna. Omdömen för både bild och ljud är positiva och slutbetygen höga. Vad man anmärker på är pixelresponstiden som anses lång, samt problem med att återge vanliga tv-sändningar. Utseendemässigt går den inte hem och att produkten enbart har en ingång för scart anses också vara en miss. 28LD5200E må ha flertalet olika möjligheter till anslutning, men då scart fortfarande är det vanligaste hemma hos konsumenter borde åtminstone två ingångar funnits, menar testarna.

Hifi Test

”Der zukunftsfähige Fernseher”

28ld5000-3Tyska Hifi Test tycker att detta är en tv-apparat med bra anslutningsmöjligheter. Användandet är enkelt tack vare bra menyer och fjärrkontroll. En detalj som speciellt beröms är direktvalsknappar för AV-kanalerna på fjärren. Automatisk sökning fungerar bra, men de olika kanalerna måste namnges själv. Bilden är utan anmärkning och ljudet likaså. Tack vare goda fabriksinställningar behöver inte bilden justeras alls. Testaren går igenom 10 olika LCD-TV och placerar Hitachi 28LD5200E på delad sjundeplats. Som bästa produkter utses Sony KLV-L32MRX1 och Philips 32PF9986.

Källa: Hifi Test, juli/augusti 2004
Essential Home Cinema, nr 37, 2004
What Video, October 2004
Home Cinema Choice, November 2004

Essential Home Cinema

”A nifty performer”

Essential Home Cinema har tittat på sex olika LCD-TV och placerar Hitachi på en andraplats. Som bästa produkt utses även här Sony KLV-L32MRX1 och Philips 32PF9986. Hitachis design på 28LD5200E är inget som fångar ögat, mycket beroende på de fula och klumpiga högtalarna, skriver testaren. Däremot är ljudet mycket bra. Att teven klarar progressiva signaler och HDTV får plusbetyg. Minus för att bara en scart klarar RGB. Men i det stora hela levererar Hitachi 28LD5200 många anslutningsmöjligheter för pengarna. Bilden är klar och skarp samt utan tecken på flimmer eller andra störningar. Däremot är pixelresponstiden låg, vilket gör att det syns tecken av utsmetning i bilden. En alltigenom mycket bra prestation.

What Video

”You’ll be future proof with this set”

28ld5000-4What Video skriver att 28LD5200E ser ut att tillhöra en av de första LCD-skärmarna som tillverkades. Även om exteriören inte är direkt tilltalande, lider inte prestationen av det. Både bild och ljud återges med klarhet och de många möjligheterna till anslutning gör att produkten är framtidssäkrad. Sändningar från tv-nätet upplevs som halvdana. Testaren kan dock inte avgöra om detta beror på mottagaren eller på signalen. Användandet är rakt och enkelt med en meny som fungerar mycket bra med fjärrkontrollen. Detta är en produkt som mycket väl kan ta över bildrörsapparatens plats i hemmet med sitt låga pris och sin kompetens, avslutar What Video.

Home Cinema Choice

”Fully loaded on the features front”

En punkt där 28LD5200E kommer till korta är att den enbart har en scart-ingång, skriver Home Cinema Choice. Om fler än två apparater ska kopplas in med scart så krävs en omkopplare, vilket medför en merkostnad. Annars är produkten fullproppad med funktioner och filter för förbättring av bild och ljud. Även här anmärker man på låg pixelresponstid, men överlag ger digitala källor mycket bra bild. Analoga sändningar däremot kan ha problem med svart och färgmättnad, vilket tros bero på den inbyggda tv-mottagaren. Testaren anser att detta är en mycket bra LCD-TV men påpekar att det finns alternativ.

Cirkapris: 28000 kronor

Produktfakta: Hitachi 28LD5200E är en 28 tums LCD-TV i widescreenformat (16:9) med maximal upplösning på 1280x768 pixlar. Ljusstyrkan är 450 candela och kontrastförhållandet är 500:1. Anslutningar är en scart (RGB), DVI, två komponent, tre komposit, s-video, tre stereo audio, två hörlursanslutningar samt två VGA-ingångar. Dessutom utgång för kompositvideo och stereoljud. Skärmen har inbyggd TV-tuner, klarar progressive scan, upp till 1080i HDTV och bild-i-bild via dubbla tuners. TV-mottagaren är inbyggd. Högtalarna är löstagbara och har en effekt på 2x12W. 28LD5200E har måtten 854x517x277 mm och väger 21,9 kg.

Modell: Hitachi 28LD5200E