Sök
Grundig Elegance 37 LXW

Grundig Elegance 37 LXW

Bra på hdtv

2007-01-09

Grundig Elegance 37 LXW uppvisar bra bildkvalitet vid vanligt tv-tittande med färger som känns naturliga och väl avvägda.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 hemmabio 6/10 "Bilden känns mjuk och behaglig"
Bild & Ljud hemma 8/10 "Bra skärpa i HD-sammanhang"
M3 6/10 "Bilden är överlag bra"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att denna tv har en bra bild vid vanligt tv-tittande. Bilden blir speciellt bra med högupplöst material. Ett problem som nämns är att den har problem med mörka scener. Kontrasten är annars bra i ljusa miljöer. Analoga sändningar är dock mindre imponerande. Flera testare säger också att det är en miss att man varken kan byta kanal eller ändra volymen direkt på enheten, vilket gör att man är helt beroende av fjärrkontrollen. Tv:n får kritik för att reagera långsamt på fjärrkontrollen och det förekommer också kritik mot de medföljande högtalarna.

M3 hemmabio

"Bilden känns mjuk och behaglig"

M3 Hemmabio har gjort ett test om inte mindre än 20 tv-apparater. Det handlar om fjorton lcd och sex plasmamodeller. I mångt och mycket påminner recensionen av Grundig om den som M3 gjorde enskilt (se nedan). I detta grupptest blir Plasman Hitachi 42PD-8600 bästa köp och Plasman Pioneer PDP-427XD bästa produkt. För lcd blir LG 37LB1R bästa köp och Philips 7PF9631D/10 bästa produkt. Testaren hade hoppats att grundigs produkt skulle ha haft en lite bättre bild och att den skulle vara lite enklare att använda. I jämförelse med andra tycker man inte att svärtan håller samma klass som Sony och Philips även om den inte är dålig. Man säger också att de analoga sändningarna inte imponerar. Testaren påpekar också att det tar tid för fjärrkontrollen att reagera på kommandon direkt efter att man har bytt kanal. Modellen erbjuder i alla fall en text-tv med ordentligt sidminne. Den ger överlag också en bra och mjuk bild, speciellt med högupplöst material.

Källa: M3 hemmabio (SE) nr 4 2006

Bild & Ljud hemma

"Bra skärpa i HD-sammanhang"

Bild & ljud hemma har testat fyra tv-apparater. Grundig, LAVA, LG och Toshiba. Testaren gillar att Grundigs tv har en exklusiv fot i glas och aluminium samt en svart inramning med högglanslack. Testaren finner också att det kan vara praktiskt med fristående högtalare om man till exempel ställer tv:n på ett bord. Bilden bedöms vara godkänd för vanliga tv-program, men den vid mörkare testfilmer tenderar bilden att gro igen. I övrigt tycker man att Elegance 37LXW har en mindre påträngande bild än de övriga i testet och att den säkert kan uppfattas som mer naturlig och behaglig. Modellen klarar sig utmärkt med högupplöst material och uppvisar bra skärpa. Trots att den inte kommer upp i samma klass som Toshiba eller LG så är bilden klart godkänd. Vid en jämförelse med de andra i testet tycker man att Grundig erbjuder måttlig kontrast och ljusstyrka och man tycker att den passar väldigt bra för vanlig tv. Grundig får i testet det sämsta betyget 8+. Bäst är Toshiba som får 10- och de övriga två hamnar på 9 respektive 9+.

Källa: Bild & Ljud hemma (SE) nr 10 2006

M3

"Bilden är överlag bra"

M3 säger att Elegance överlag har en bra bild. Speciellt när man använder hdmi-ingången. Färgerna anses vara naturliga och väl avvägda. Skärpan är god och bilden känns mjuk och behaglig att titta på. Den enda störningen man kan hitta är att skarpa konturer lätta dubbleras. Kontrasten ses som okej, även om vissa detaljer i mörka delar av bilden går förlorade. Svärtan imponerar dock. Ytterligare ett plus är att menyerna är på svenska. Kvaliteten på de analoga mottagningarna imponerar inte. Har man inte en riktigt bra signal får man räkna med en hel del brus och synliga störningar. Negativt är att de fristående högtalarna inte låter speciellt bra. Högtalarna ser heller inte lika påkostade ut som resten av tv:n. Sen stör man sig ordentligt på att det dröjer upp till fem sekunder för tv:n att reagera på kommandon från fjärrkontrollen när man har valt en tv-kanal/av-ingång. Menytexten som visar kanalnumret måste nämligen slockna först. Enheten har heller inga knappar för vare sig kanalbyte eller volymjustering vilket gör att den blir värdelös utan fjärrkontroll.

Källa: M3 (SE) nr 10 2006

Cirkapris: 18000 kronor

Produktfakta: Grundig Elegance 37 LXW är en 37 tums lcd-tv vars upplösning är 1366x768 pixlar och kontrasten är 700:1. Ljusstyrkan är 500 cd/m2. Betrakningsvinkeln ligger på 170 grader såväl horisontellt som vertikalt. Modellen har två tv-mottagare för bild i bild-funktion. Anslutningsmässigt finns såväl hdmi som dvi, två scart samt s-video. Måtten uppgår till 984x672x103 mm och vikten är 32 kg.

Tillverkare: Grundig