Sök
Benq DV3750

Benq DV3750

Utnyttjar inte sin potential

2006-07-11

Trots sin höga upplösning på 1920x1080 så lyckas inte Benq DV3750 övertyga fullt ut. Testarna upplever skärmen som plastig och menar att mjukvaran kunde ha behövt mer bearbetning.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 65/100 “Top-HD-Darstellung”
Heimkino “Vorschnell auf den Markt gebracht”
Digital home “Hinter den Möglichkeiten seines Panels”

Vad tycker testarna?

Benq DV3750 lyckas enligt testarna inte ta tillvara på all den potential som en panel med upplösningen 1920x1080 besitter. Visserligen upplevs reaktionstiden och återgivningen vara bra över dvi med hdtv-material och detaljåtergivningen hög oavsett källa. Men analogt så upplevs skärmen trött och tv-sändningar blir inte tillräckligt bra. Dessutom så noteras brister i mjukvaran som styr panelen, två av testarna upptäcker att det inte går att justera en parameter hos bilden utan att det påverkar en annan. Alla testare anmärker dessutom på att kanalsökningen inte automatiskt hämtar namn och att kanalsorteringen är omständlig. Utförandemässigt så ger produkten ett plastigt intryck och två testare uppger att frontskivan sitter så pass löst att bara en liten stöt skakar om kristallerna och stör bilden.

Video

“Top-HD-Darstellung”

Benq DV3750 med högtalareVideo jämför Benq DV3750 med Philips 37PF9830. Det är stora skillnader mellan dem där Benqs skärm framstår som väldigt enkel och sparsam, inte minst på funktionssidan, men kostar å andra sidan bara hälften så mycket. Produktens kanalsökning och sortering fungerar inget vidare och ljudet som strömmar ur högtalarna anses vara väldigt klent. Bildmässigt så blir hdtv-återgivningen väldigt bra tack vare den höga upplösningen och den inbyggda linjedubblaren för filmtittande uppges göra ett väldigt bra jobb. DV3750 anses vara en skärm med bra balans på skärpan, något som gör att bilder ger ett harmoniskt intryck. Det som kan ställa till det är dock den låga nivån på svärtan, begränsningen gör att mörka sekvenser kan se väldigt urvattnade ut. Philips skärm får högst betyg av de två, men Benqs produkt anses vara ett bra och billigt alternativ för den som vill ha full hdtv-upplösning.

Källa: Video, nr 1 2006 (DE)

Heimkino

“Vorschnell auf den Markt gebracht”

Benq DV3750 sidanEnligt Heimkino är ramen hos DV3750 ostabil och plastig. Fjärrkontrollen däremot, är av bra kvalitet, ser utmärkt ut och går lätt att använda. Panelen byter snabbt mellan olika källor och kanaler, men kanalsökningen beskrivs vara riktigt dålig då den varken hämtar namn på, eller underlättar sortering av, kanalerna. Högtalarna anses vara dåliga och räcker precis till för tv-tittande. Skärmen anses ha en bra detaljåtergivning och en linjedubblare som fungerar riktigt bra. Enligt testaren har produkten ganska stora problem med analoga tv-sändningar och 1080i signaler som matas in via dvi. Dessutom uppstår moiré-effekter när komponentvideo ansluts men inget sitter i dvi-ingången. DV3750 har enligt testaren en stor potential i sin upplösning, men den dåliga mjukvaran uppges inte utnyttja potentialen på rätt sätt.

Källa: Heimkino, nr 1 2006 (DE)

Digital home

“Hinter den Möglichkeiten seines Panels”

Benq DV3750 kontakterDet undgår inte heller Digital home att DV3750 inte kan hämta kanalnamn och att sorteringsprocessen är något omständlig. Även här anser testaren att plasthöljet är dåligt och uppger att det inte kräver mer än en lätt stöt för att kristallerna i panelen skall rubbas. Färgbredden anses vara stor men att ställa in bilden korrekt är inte det lättaste då det inte går att justera en av parametrarna kontrast, ljusstyrka eller färgmättnad utan att de påverkar varandra. Mätningar på svärta och kontrast ger bra resultat, men för tv-tittande gör de inte mycket eftersom återgivningen lämnar mycket att önska. Responstiden hos panelen uppges vara bra över dvi, men skiljer till det sämre med analoga källor. Detaljåtergivningen från digital och analoga källor, tv undantaget, uppges vara väldigt bra men med 1080i uppges bilden flimra.

Källa: Digital home, juni 2006 (DE)

Cirkapris: 17000 kronor

Produktfakta: Benq DV3750 är en 37-tums lcd-tv med upplösningen 1920x1080 pixlar. Kontrastomfånget är angivet till 800:1, responstiden (grå-grå) är angiven till 8 ms och ljusstyrkan till 550 cd/m2. Betraktningsvinkeln uppgår till 176 grader både horisontellt som vertikalt. De valbara högtalarna är på 15 watt vardera. Anslutningsmässigt finns två komposit, s-video, audio, d-sub, komponent och dvi (hdcp) samt rs232. Dimensionerna uppgår till 1025(b)x591(h)x122(d) mm och vikten till 20,7 kg.

Tillverkare: Benq