Sök
Apple tv

Apple tv

Innehållsfattig

2007-07-05

Riktigt snygg och användarvänlig med ett trådlöst nätverk som fungerar fläckfritt. Programvaran kan dock inte hantera vanliga filformat och Itunes store har begränsat utbud.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio - "Inte mycket att komma med"
T3 4/5 "A fault-free streamer"
Bild & ljud hemma 5/6 "Genomtänkt och genialt enkel"
M3 3/10 "Helt ointressant"
Din teknik 1/5 "Bara yta och inget innehåll"

Vad tycker testarna?

Testarna är rätt så besvikna på Apple tv. Problemet är att Itunes store i skrivande stund inte hade vare sig filmer eller tv-serier redo för nedladdning. Tillsammans med den obligatoriska programvarans bristande stöd för andra filformat än dess egna blev resultatet att det knappt fanns några filmer alls att spela upp. Testarna är dock överens om att Apple tv kan bli mycket intressant om och när Itunes store fylls med lite innehåll. Designen får beröm och programmet bedöms vara enkelt att installera och använda.

Hemmabio

"Inte mycket att komma med"

Apple tv har ett stort problem enligt svenska Hemmabio, och det är att innehållet saknas. Hemladdade filmer i xvid eller andra filformat stöds inte, och därmed är användaren låst till innehållet som tillhandahålls via Itunes store. Det finns i dagsläget knappt några filmer eller tv-serier att köpa. Resultatet blir att användaren är fast med en snygg och dyr mediaspelare som i praktiken endast visar bilder och spelar musik. Beröm får dock den enkla navigationen samt det eleganta utseendet. Överlag anses Apple tv inte vara något att ha förrän Itunes store fylls på med lite innehåll.

Källa: Hemmabio (SE) nr 5 2007

T3

"A fault-free streamer"

Enligt brittiska T3 kommer Apple tv med en revolution i antågande. Det enda som saknas är fler filmer och annat material i Itunes stores lager. Beröm ges till den enkla installationen samt det smidiga trådlösa nätverket. I samma stund som filen är nedladdat till användarens Itunes ligger det även på Apple tv. Musik startar snabbt och smidigt, bilderna är skarpa och många filmtrailers finns att streama direkt från Internet. Att fylla den 40 gigabyte stora hårddisken tar ungefär fem timmar, men testaren menar att detta inte är något problem då överföringen sker i bakgrunden och inte stör användaren på något sätt. Överlag väntar även T3 på att Itunes store ska fylla ut sitt utbud med fler filmer och serier, först då kan Apple tv bli något riktigt stort.

Källa: T3 (GB) nr 138

Bild & ljud hemma

"Genomtänkt och genialt enkel"

Apple tv är närmast genialt menar svenska Bild & ljud hemma. Bilden får beröm, och om enheten ansluts till en tv som klarar högupplösta signaler blir resultatet otroligt skarpt. Testaren uppskattar de dubbla ljudutgångarna, en digital och en analog. Därtill är det fint med stöd för okomprimerat ljud. Apple tv kan användas med upp till fem datorer samtidigt, installationen och användandet är enkelt och priset är bra. Kritik får dock det begränsade hårddiskutrymmet på 40 gigabyte samt att upplösningen 1080p inte stöds. Därtill kritiseras det begränsade stödet för olika videoformat samt att Itunes store i skrivande stund har ett väldigt begränsat utbud på filmer och serier. Överlag tror man dock att Apple tv kommer att lyckas väldigt väl, det som saknas är att filmer och serier görs tillgängligt för nedladdning.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 5 2007

M3

"Helt ointressant"

Svenska M3 är mycket besvikna på Apple tv. Det som främst får kritik är Apples vilja att låsa produkten till deras egen programvara och filformat. Itunes måste användas, trots att det knappt finns något av värde att inhandla på Itunes store, och vanliga filformat som xvid går inte att använda. Därtill är hårddisken på 40 gigabyte alldeles för liten och produkten anses för dyr. Beröm får dock det snygga utseendet och tysta driften. Därtill är installationen väldigt enkel och menyerna grymt snygga. Överlag anses dock Apple tv vara helt ointressant så länge som Itunes store inte har några filmer att tillhandahålla.

Källa: M3 (SE) nr 5 2007

Din teknik

"Bara yta och inget innehåll"

Apple tv är inget mer än en snygg låda utan innehåll enligt svenska Din teknik. Det som får beröm är designen på så väl boxen som menyernas gränssnitt. Därtill är den enkel att använda och den trådlösa uppkopplingen fungerar fläckfritt. Problemen är att Itunes hanterar alldeles för få filformat samt att Itunes store knappt har något av värde att köpa hem. Hårddisken på 40 gigabyte anses vara för liten och bildkvaliteten är inget vidare. Om Itunes store fylls med filmer och serier och hårddisken görs större så kan dock Apple tv bli mycket intressant.

Källa: Din teknik (SE) nr 6 2007

Cirkapris: 3700 kronor

Produktfakta: Apple tv är en mediaspelare som kopplas till tv:n. Med programvaran Itunes installerad på den ordinarie datorn förs samtliga filer som läggs till i programmet över automatiskt till Apple tv. Överföringen sker via trådlöst nätverk eller nätverkskabel. Systemkrav är widescreen-tv enligt standarden för edtv eller hdtv med ingång för hdmi, dvi eller komponentvideo. Upplösningar som stöds är 480p, 576p, 720p samt 1080i. Itunes hanterar filformaten mp3, aiff, wav, mpeg-4, aac samt apple lossless. Optisk (digital) samt analog ljudutgång finns. Apple tv kan hantera så väl film som musik och foton. Två hårddiskversioner finns, 40 gigabyte och 160 gigabyte. Fjärrkontroll medföljer. Systemkraven är en tv med hdmi- eller komponentingång, fast eller trådlöst nätverk, bredbandsanslutning till Internet samt Mac OS X 10.3.9 eller Windows XP med service pack 2. Måtten är 197x197x28 mm och vikten 1,1 kg. Priset avser versionen med 160 gigabyte, 40 gigabyte kostar cirka 2800 kronor.

Tillverkare: Apple