Sök
Yamaha RX-V861

Yamaha RX-V861

Stadig och flexibel

2008-02-20

Stora inställningsmöjligheter och möjlighet att förprogrammera såväl bild som ljud är faktorer som talar för denna receiver.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino 5/6 "Ikke noe sus"
Audio 4/5 "Keine neuen Tonformate"
Video 77/100 "Flexible Endstufen-Zuordnung"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att RX-V861 är riktigt bra. Man har stora möjligheter att ställa in såväl ljud som bild. Det går bland annat att förhandsprogrammera flera olika bild- och ljudlägen vilket gör det lätt att byta mellan exempelvis film och musik. Ljudkvaliteten anses vara genomgående bra även om en testare anser att det är väl hårt och kallt. Detta löser man enligt testaren dock genom att enbart ha fem högtalare i hemmabiosystemet och använda de två sista kanalerna till att bi-ampa fronthögtalarna. Receivern presterar bra i såväl stereo som surroundläge.

Hjemmekino

"Ikke noe sus"

Hjemmekino uppskattar att receivern erbjuder möjligheten att förhandsprogrammera flera olika bild- och ljudlägen. Detta gör det snabbt och enkelt att skifta mellan film, musik, ipod och radio. Rumskorrigeringen fungerar mycket bra och såväl bas som diskant låter utmärkt efter kalibrering. Testaren noterar inget brus i ljudet, vilket gör slutresultatet ännu mer dynamiskt. Bildkvaliteten är också genomgående bra och det finns ingenting att bli besviken över. Receivern överraskar inte på något sätt men ger bra kvalitet oavsett om man tittar på film eller lyssnar på musik.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 8 2007

Audio

"Keine neuen Tonformate"

Audio jämför Yamaha RX-V861 med Harman Kardon AVR347, en jämförelse som slutar oavgjort. Testaren tycker att Yamaha är utrustad med alla funktioner man kan tänkas behöva. Det går att manuellt korrigera såväl bild som ljud. Ljudet beskrivs annars som klart och detaljrikt, vilket är bra. I surroundläge ger enheten ett mycket bra intryck. Stereoljud är inte en av de huvudsakliga uppgifterna för receivern, men det hanteras ändå tillfredsställande bra. Receivern kan dock inte hantera några av de nya högupplösta ljudformaten vilket är en nackdel. Fjärrkontrollen anses också vara helt ok.

Källa: Audio (DE) nr 10 2007

Video

"Flexible Endstufen-Zuordnung"

Video jämför receivern med Onkyo TX-SR705, Denon AVR-2308 samt Pioneer VSX-1017. Testvinnare är Onkyo tillsammans med Yamaha. Den sistnämnda erbjuder de flesta funktionerna som syskonen RX-V1800 och 3800 har. V861 anses dock vara betydligt mer prisvärd även om den inte har lika många anslutningsmöjligheter. De som finns anses dock räcka för den normala användaren. Ljudkvaliteten är genomgående riktigt bra, klart och tydligt med dynamisk bas.

Källa: Video (DE) nr 2 2008

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V861 är en 7.1-kanalsreceiver. Effekten är 7x105 watt vid 8 ohm. Receivern är försedd med dekoder för dts och dolby digital. Enheten stöder uppskalning av material i upplösningen 480i/576i till 480p/576p/720p/1080i. Bland anslutningarna märks en hdmi-ut och två hdmi-in samt tre komponent in och en ut. Ljudmässigt finns det möjlighet att ansluta ipod-docka. Finns även 4 optiska ingångar (en ut) och två koaxiala. Dimensionerna är 435x171x421 mm och vikten är 13,1 kg.

Tillverkare: Yamaha