Sök
Yamaha RX-V640

Yamaha RX-V640

Prisvärdheten själv

2003-11-10

Teknisk och prisvärd AV-receiver fullspäckad med funktioner från dyrare klasser.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 77/100 ”Unverschämt gut”
Audio 72/100 ”Der Ausstattungs-König”
Home Entertainment 4/5 ”Great value”

Vad tycker testarna?

Något testarna är eniga om är att Yamaha RX-V640 erbjuder väldigt mycket funktionalitet till lågt pris. Alla uppskattar stödet för många ljudformat samt de inbyggda bildomvandlarna. Testarna uppskattar även menysystemet som anses vara en avsevärd förbättring gentemot tidigare produkter från Yamaha. Rent ljudmässigt varierar omdömena. Frågan är om det är väldigt bra eller bara godkänt. Något alla testare är överens om är att den här maskinen är bättre på filmljud än musik. Allt som allt blir det höga betyg för Yamahas senaste receiver.

Video

”Unverschämt gut”

Video tycker att RX-V640 ser ut att vara minst dubbelt så dyr som den faktiskt är, skalet känns gediget och kontrollerna känns bra. Testaren menar också att funktionsutbudet kan få betydligt dyrare konkurrenter att komma på skam, här nämns särskilt DTS ES Discrete och Komposit till S-Video omvandlaren. Användarvänligheten bedöms som hög, en vettig menystruktur ser till att det går lätt att ställa in allt på bästa sätt. Ljudmässigt menar testaren att det märks klara förbättringar gentemot föregångaren (som också fick bra betyg). Ljudet är kraftfullt och produkten levererar ett utmärkt resultat oavsett vad man matar den med. I testet ingår sex receivers i olika prisklasser som representerar olika marknadssegment, varför inga direkta jämförelser görs. Yamaha RX-V640 hedras dock med köptips-utmärkelse.

Källa: Video, Nr 6 2003
Audio, Nr 7 2003
Home Entertainment, Sep 2003

Audio

”Der Ausstattungs-König”

Audio lägger också märke till den ljudmässiga kursändring Yamaha slagit in på, testaren menar att den utomordentliga rumskänslan som finns hos föregångarna till viss del försämrats, men i gengäld finns mycket annat som förbättrats. Ljudet kallas ”sidenmatt” och ”skimrande”. Yamaha ligger i topp tillsammans med ett fåtal konkurrenter. Pluspoäng för menysystemet som utgör en stor och viktig förbättring gentemot tidigare modeller. Testaren konstaterar att det inte finns någon som erbjuder lika mycket funktioner och utrustning till ett så lågt pris som RX-V640, vilket förstås ger många plus. I testet ingår även Kenwood KRF-V6070D, Kenwood KRF-V7070D, Panasonic SA-XR 45 och Sherwood RD-7108. Vinner gör Yamaha RX-V640 som ligger i topp ljudmässigt och dessutom anses vara smidigast att använda i praktiken, tack vare sina smidiga menyer och många vettiga funktioner.

Home Entertainment

”Great value”

Home Entertainment menar att utbudet av surroundformat hos Yamaha RX-V640 är utmärkt. Silent Cinema är ett surroundformat för hörlurar som fungerar väl. Funktionsmässigt konstaterar testaren att det finns massor att gilla, som t.e.x. Komposit/S-Video omvandlare. Rent ljudmässigt är RX-V640 en filmmaskin, framförallt presenteras dialogen på ett mycket fint sätt. Även mer actionorienterat material får klart godkänt, även om testaren tycker att det låter lite väl lent ibland. Vad gäller musikåtergivning blir det godkänt även där, men produktens styrka ligger i filmljudet. En mycket prisvärd receiver som är fullspäckad med funktioner.

Cirkapris: 5800 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V640 är en receiver med inbyggd dekoder för DPL 2, Dolby Digital EX, DTS ES Matrix & Discrete. Effekten ligger på 6x85 Watt vid 8 Ohm och D/A omvandlaren arbetar med 96 kHz/24 bit. Digitala ingångar är en koaxial och fyra optiska, medan det finns en analog 5.1 ingång. En optisk digital utgång kompletterar 6.1 lågnivåutgången. I funktionsväg finns omvandlare för S-Video till Komposit (eller tvärtom), en mängd DSP program och Silent Cinema för hörlurar. Mått 435x171x390 mm, vikt 13 kg.

Modell: Yamaha RX-V640