Sök
Yamaha RX-V430RDS

Yamaha RX-V430RDS

Välljudande testvinnare

2002-12-18

Yamaha RX-V430RDS är en surroundreceiver i den lägre prisklassen med både Dolby Pro Logic II och simulerat 6.1-ljud. Testarna ger tummen upp.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 4/5 "A great bargain"
What Hifi 5/5 "Challenger for budget domination"
HemmaBio 18,5/20 "Står som vinnare på ljudsidan"
What Video & TV 4,5/5 "A budget triumph from Yamaha"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är eniga om att Yamaha RX-V430RDS är ett riktigt kap, och delar ut fina omdömen och utmärkelser. Det testarna gillar med receivern förutom det låga priset är att den erbjuder Dolby ProLogic II och klarar att leverera mycket bra ljud i många olika format. Man påpekar att den virtuella högtalaren i de olika 6.1-lägena inte kan ersätta ett riktigt 6.1-system.

Essential Home Cinema

"A great bargain"

Essential Home Cinema är smått överraskade över att RX-V430RDS kan kombinera ett så lågt pris med såväl DTS-ES som Dolby Digital-EX. Förstärkaren använder sig av en virtuell bakre högtalare och här har Yamaha lyckats bra med simuleringen som både breddar ljudet samt förbättrar effekterna i många filmer. Testaren gillar designen i stort men anmärker på att flera av knapparna på fronten är små och krångliga att använda. Displayen och menysystemet får godkänt. Ljudmässigt får RX-V430RDS bra omdöme och med tanke på prissättningen är den ett klipp, även om trenden går mot fler högtalare och Yamahan inte har stöd för "äkta" 6.1-ljud.

Källa: Essential Home Cinema, nr 14 2002
What Hifi, aug 2002
HemmaBio, nr 10 2002
What Video & TV, dec 2002

What Hifi

"Challenger for budget domination"

What Hifi ger också mycket beröm till Yamaha RX-V430RDS. Testaren gillar vad som kommer ut ur högtalarna i form av bland annat 6.1-ljud och Dolby ProLogic II men receivern får även gott betyg för innandömet. Yamaha har valt att satsa på ett 32 bitars surroundchips istället för 24 som är vanligare i prisklassen. RX-V430RDS uppför sig exemplariskt när det gäller ljud. Vanlig stereo låter "mjukt och muskulärt" vilket enligt What Hifi gör receivern väl lämpad för musik. 5.1-ljudet omsluter lyssnaren på ett starkt sätt och det virtuella 6.1-ljudet överraskar genom att fungera ganska bra, även om det inte riktigt är jämförbart med ett riktigt 6.1-system. Yamaha RX-V430 har också ett mycket attraktivt pris som gör att receivern rekommenderas.

HemmaBio

"Står som vinnare på ljudsidan"

HemmaBio har gjort ett jämförande test mellan fyra receivers i 5000-kronorsklassen. Förutom Yamahas receiver är det Philips FR996, Pioneer VSX-C100S samt Proson RV1800Dts. Pioneer och Yamaha stöder ProLogic II vilket är ett stort plus. Yamahas receiver får gott omdöme bygg- och designmässigt, den känns stabil och både skruvkontakter och knappar får bra omdömen. I stort får den även bra omdömen på samtliga ljudområden. Basen levereras stramt och torrt och surroundljudet ger extra mycket nyanser i DTS. Det enda som egentligen får någon anmärkning är att 65 watt kan låta lite tunt i stereoläge så någon riktig partyförstärkare är det kanske inte. Det hindrar dock inte HemmaBio ifrån att utse Yamaha RX-V430RDS till testets vinnare.

What Video & TV

"A budget triumph from Yamaha"

What Video & TV skriver att detta är en briljant receiver för den med enkel smak, en mycket kompetent receiver till ett klart överkomligt pris, där Yamaha har fått spara in på saker som vissa kan sakna, såväl S-videokontakt som frontanslutningar. Ljudbilden får bra betyg och här har inte Yamaha skurit ner på något. Testaren skriver att RX-V430RDS ljudmässigt frambringar en varm känsla i tonerna vilket passar utmärkt för att leverera både stereo och surroundljud. Den som anser att en receiver ska leverera ljud med snabb och rå kraft kanske inte kommer att uppskatta den varma och rika ljudbilden, men de flesta kommer att göra det. "Best buy".

Cirkapris: 4300 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V430RDS är en surroundreceiver med stöd för Dolby Pro Logic II, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 samt DD-EX 6.1 Phantom och DTS-ES 6.1 Phantom med simulerad bakre center. Det finns 21 surroundprogram och uteffekt är 5x65 watt vid 8 ohm. Det finns optisk och koaxial digitalingång samt fyra videoingångar (komposit), två audioingångar samt en video- och en audioutgång. Radiodelen har RDS och 40 snabbval. Den medföljande fjärrkontrollen kan styra andra Yamahaprodukter. Receivern väger 10 kg och har måtten 435(B)x151(H)x380(D) mm.

Modell: Yamaha RX-V430RDS