Sök
Yamaha RX-V420RDS

Yamaha RX-V420RDS

Mångsidig och chiptrimmad

2002-02-08

Främst utmärker sig Yamaha RX-C420RDS genom sitt fina ljud. Receivern ger en bra musikupplevelse, den håller en hög teknisk kvalitet och har en modern design.
Testkälla Betyg Kommentar
What HiFi 4/5 "A good buy from Yamaha"
HiFi Test 13/24 "Sprizigkeit und dynamik"
HemmaBio 4,8/5 "Ljudmässigt klipp"
Video 69/100 "Sehr gut"

Vad tycker testarna?

Testarna jämför flera receivers från stora tillverkare. Spelarna är jämna i termer av prestanda, funktioner och pris, vilket är de parametrarna de flesta tittar närmare på. I samtliga tester framhålls Yamaha RX-V420RDS som en bra receiver för sin prisklass även om det är svårt att särskilja modellerna ljudmässigt då nivån är väldigt hög. Här finns flera bra receivers som inte är dyra vid sidan av denna. Ljudmässigt får Yamaha bra utvärdering hos tre testare, medan en klassar filmljudet som bra men önskar också att stereoljudet kunde ha varit bättre. Testarna nämner också en del brister som att den saknar S-videoingång, samt den enkla clipskopplingen för högtalare.

What HiFi

"A good buy from Yamaha"

What Hifi installerar Yamaha RX-V420RDS utan några problem men testaren är inte särskilt imponerad av högtalarnas clips-anslutning. Men anslutningarna är märkta bra så det är lätt att hitta rätt. Ljudet är fullt acceptabelt när det handlar om filmmusik men inte lika dynamiskt när det gäller stereo. Sammantaget är testaren rätt så nöjd med receivern och menar att den är ett bra köp i klassen. What Hifi testar också Maranz SR4200, Denon AVR-1602 och JVC RX-7012RSL där Denon och Marantz får högsta betygen sett till både pris och prestanda.

Källa: What HiFi? januari 2002
Hifi Test nr 1, 2002
HemmaBio nr 10, 2001
Video nr 9, 2001

HiFi Test

"Sprizigkeit und dynamik"

Hifi Test utför ett test av fem receivers i samma prisklass. Förutom Yamaha RX-V420RDS är det Pioneer VSX-D510, Kenwood KRF-V5050D, Sony STR-DE475 samt Technics SA-DA850. Hifi Test framhåller designen och funktionaliteten på Yamaha RX-V420RDS. Vissa kopplingar finner man längst ner på fronten, vilket gör det enkelt att ansluta en videokamera eller annan extern utrustning. Funktionen ”Silent Cinema” gör lyssnandet i hörlurar till en fin musikupplevelse. Den smidiga och snyggt designade fjärrkontrollen har lagom stora knappar och anses föredömlig. Sammanlagt väljs Pioneer VSX-D510 till segrare med bättre testresultat för ljud, flexibilitet och funktionalitet.

HemmaBio

"Ljudmässigt klipp"

HemmaBio jämför sex receivers, däribland Yamaha RX-V420RDS, Sony STR-DE675 och Pioneer VSX-D510. I detta test får Yamaha bäst betyg för sitt enastående film- och musikljud samt för sitt pris. ”Att lyssna till den är en njutning”, menar testaren, mycket bättre ljud kan man knappast få i denna prisklass. Även DVD-ljudet är bra med äkta biokänsla. Yamaha har en hög teknisk kvalitet, modern design och är användarvänlig. I testet ligger samtliga receivers på en jämn kvalitet. Sony STR-DE675 är en annan receiver som får positiv kritik för bland annat filmljudet och funktionerna.

Video

"Sehr gut"

Video testar totalt tio receivers. Vid sidan om Yamaha RX-V420RDS kan nämnas Pioneer VSX-D510, Kenwood KRF-V7050D och Technics SA-DX950. Kenwood och Technics vinner testet, Technics tack vare ett mycket utmärkt ljud i både stereo, Pro Logic och DD samt att fjärrkontrollen är mycket användarvänlig. Kenwood KRF-V7050D får också bra kritik för ljudet och för att man anser att det är ett klart plus att den har en AV-ingång fram. Yamaha RX-V420RDS utmärker sig mest genom att den är prisvärd. Här får man mycket och bra teknik för pengarna och för övrigt delas förstaplatsen med Technics SA-DX950. Både spelarna har ett ypperligt ljud. När det gäller Yamaha RX-V420RDS framhåller man särskilt DTS-funktionen och de fininställningar man kan göra avseende ljudet.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V420RDS är en receiver med modern design och som är utrustad med LSI dekoder/DSP-chip vilket innebär 32-bits hantering av ljudsignalen. Den har en effekt på 5x65W vid 8 ohm. RDS-tunern har 50 snabbval och hanteras från frontpanelen eller fjärrkontrollen, som även kan styra andra enheter där hemma. Bland finesserna märks virtuellt surround-ljud. Det finns en analog 5.1 ingång samt 2 optiska digitala och en koaxial ingång. S-video saknas däremot bland utgångarna. Högtalaranslutningarna består i en klämlist för surround och center samt skruvterminaler för A och B. Receivern väger 9,5 kg och mäter 435x1551x390 mm.

Modell: Yamaha RX-V420RDS